Η μεγάλη απάτη της ΝΔ στη μεσαία τάξη- Ελαφρύνσεις τελικά μόνο στα μεγάλα εισοδήματα

Ο κ. Σταϊκούρας χρησιμοποιώντας τον ορισμό του ΟΟΣΑ χαρακτήρισε ως μεσαία τάξη «τα νοικοκυριά με ένα άτομο που εισοδηματικά κινούνται μεταξύ 6.294 και 16.783 ευρώ, με δύο άτομα μεταξύ 8.901 και 23.735 ευρώ, και με τρία άτομα μεταξύ 10.901 και 29.069 ευρώ.».

Έτσι, μετά από μήνες που η «μεσαία τάξη» ήταν ένα απροσδιόριστο μέγεθος προσαρμοσμένο στις προεκλογικές σκοπιμότητες της ΝΔ, ο κ. Σταϊκούρας και η ΝΔ επέλεξαν να την ορίσουν τώρα, χωρίς να έχουν πει ούτε μια φορά τι εννοούσαν πριν τις 7 Ιουλίου.

Ως εκ τούτου, καθίσταται πλέον φανερή και η εξαπάτηση της «μεσαίας τάξης». Το σχετικό ερώτημα έθεσε την Παρασκευή ο τομεάρχης Οικονομικών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Θα μας απαντήσει ο κ. Σταϊκούρας τι ποσοστό των ελαφρύνσεων που κάνει πηγαίνουν στην μεσαία τάξη;»…

«Δηλαδή από τα 1.2 δις τι ποσό πηγαίνει στα μεσαία στρώματα. Αν δεν τον βολεύει ο ορισμός που έδωσε ας χρησιμοποιήσει έναν άλλο. Αν και όταν  ένα μισθωτός με 1 παιδί και 19.000 ευρώ εισόδημα θα έχει όφελος 2 ευρώ το μήνα δεν νομίζω να βρει κατάλληλο ορισμό», εξηγεί ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Εύλογο το ερώτημα, δεδομένου ότι οι πολυδιαφημισμένες μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη τελικά περιορίζονται σε περίπου 17 ευρώ το χρόνο, για να μπορεί να χαρίσει ο κ. Μητσοτάκης ελαφρύνσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις και υψηλά εισοδήματα, όπως σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, απαρίθμησε τις πρόσφατες επιβαρύνσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση: «Αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, επιπλέον κρυφός φόρος 22% για όσους δεν μπορούν να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματός τους σε ηλεκτρονικές συναλλαγές -ποσοστό  εξαιρετικά υψηλό- και επερχόμενες αυξήσεις άνω του 20% στις ασφαλιστικές εισφορές για 8 στους 10 μη μισθωτούς».

«Την ίδια ώρα ακυρώνεται η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ που είχε δρομολογήσει για το 2020 ο ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνει ο ίδιος.

Μιας και ο λόγος για τις ασφαλιστικές εισφορές, θυμίζουμε ότι πρόσφατα, ο Αλ. Χαρίτσης σχολίασε την εξαγγελία της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί επαναφοράς του συστήματος σύστημα των κλάσεων, κάτι που συνεπάγεται αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών κατά 20% για το 85% των μη μισθωτών. Για παράδειγμα, κάποιος με ετήσιο εισόδημα 7.800 ευρώ θα καταβάλει τις ίδιες εισφορές με κάποιον που έχει ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του Αλ. Χαρίτση με αφορμή τις δηλώσεις Σταϊκούρα:

Ο Υπουργός Οικονομικών χθες (σ.σ.: προχθές) με την εξοργιστική δήλωσή του ότι μεσαία τάξη είναι όποιος έχει εισόδημα πάνω από 440 ευρώ το μήνα, φρόντισε να διαψεύσει τις ελπίδες που καλλιέργησε ο κ. Μητσοτάκης για ελαφρύνσεις.

Η προεκλογική απάτη της ΝΔ για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα γίνεται ξεκάθαρη με το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Οι πολυδιαφημισμένες μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη τελικά περιορίζονται σε περίπου 17 ευρώ το χρόνο.

Ακόμα και αυτές όμως ακυρώνονται, αφού την ίδια ώρα έρχονται πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, επιπλέον κρυφός φόρος 22% για όσους δεν μπορούν να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματός τους σε ηλεκτρονικές συναλλαγές -ποσοστό  εξαιρετικά υψηλό.

Και φυσικά οι επερχόμενες αυξήσεις άνω του 20% στις ασφαλιστικές εισφορές για 8 στους 10 μη μισθωτούς.

Την ίδια ώρα ακυρώνεται η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ που είχε δρομολογήσει για το 2020 ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον επιβαρύνσεις για τα χαμηλότερα εισοδήματα δηλαδή για να μπορεί να χαρίσει ο κ. Μητσοτάκης ελαφρύνσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις και υψηλά εισοδήματα.

Είναι φανερό ότι τα χαμηλά και μεσαία στρώματα δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν από την πολιτική ‘ημέτερων’ της Ν.Δ..

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί