Το Πανεπιστήμιο Κρήτης συγχαίρει τον Γ. Γαρίνη και την Μ. Κανακίδου για την βράβευσή τους

Ανακοίνωση εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μέσω της οποίας συγχαίρει τους Καθηγητές Γιώργο Γαρίνη και Μαρία Κανακίδου για την βράβευσή τους από το Γερμανικό Ίδρυμα  Alexander von Humboldt.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Γεώργιος Γαρίνης τιμήθηκε με το βραβείο «Friedrich Wilhelm Bessel Research Award» και η καθηγήτρια Μαρία Κανακίδου με το βραβείο «Humboldt Research Award».

Δείτε: Σημαντική διάκριση για τον ερευνητή του ΙΤΕ, καθηγητή Γιώργο Γαρίνη

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης συγχαίρει τον καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κύριο Γεώργιο Γαρίνη και την καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας, κυρία Μαρία Κανακίδου για την βράβευσή τους από το Γερμανικό Ίδρυμα  Alexander von Humboldt και τους εύχεται καλή επιτυχία στο επιστημονικό τους έργο.

Οι βραβευθέντες τιμήθηκαν για την εξαιρετική και διαρκή προσφορά τους στην έρευνα. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Γεώργιος Γαρίνης τιμήθηκε με το βραβείο «Friedrich Wilhelm Bessel Research Award» και η καθηγήτρια Μαρία Κανακίδου με το βραβείο «Humboldt Research Award».

Τα βραβεία αυτά απονέμονται σε διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες και ακαδημαϊκούς εκτός Γερμανίας, ανεξάρτητα από τον επιστημονικό τους κλάδο ή την εθνικότητά τους, ως αναγνώριση του συνόλου των ερευνητικών τους επιτευγμάτων, των οποίων οι θεμελιώδεις ανακαλύψεις, οι νέες θεωρίες ή οι ιδέες είχαν σημαντικό αντίκτυπο στo πεδίο έρευνάς τους και οι οποίοι αναμένεται να συνεχίσουν να παράγουν στο μέλλον πρωτοποριακά επιτεύγματα. Οι βραβευόμενοι προσκαλούνται να επισκεφθούν τη Γερμανία, στα πλαίσια συνεργατικού έργου με Γερμανικό Ίδρυμα, για διάστημα μέχρι και ένα έτος.

 Ο κ. Γιώργος Γαρίνης είναι καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) .

Ο καθηγητής Γιώργος Γαρίνης τιμήθηκε για την έρευνά του αναφορικά με την επίπτωση των γενετικών βλαβών στην γήρανση και την σημασία των επιδιορθωτικών μηχανισμών των γενετικών βλαβών στις ασθένειες που σχετίζονται με την γήρανση, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Το συγκεκριμένο βραβείο θα υποστηρίξει τη συνεργασία του καθηγητή Γιώργου Γαρίνη με τον Prof. Dr. Björn Schumacher, στο ερευνητικό κέντρο CECAD του Πανεπιστημίου της Κολωνίας.

Για περισσότερες πληροφορίες  παρακαλώ επισκεφτείτε:

Alexander von Humboldt Foundation

http://www.humboldt-foundation.de/web/bessel-award.html

 Το εργαστήριο του Καθηγητή Γιώργου Γαρίνη στο IMBB-FORTH

www.garinislab.gr

 2018 Award Symposium στο Bamberg

https://www.humboldt-foundation.de/web/56076901.html

Η κα Μαρία Κανακίδου, είναι καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών. Είναι επιστημονικά διεθνώς αναγνωρισμένη για την πρωτοποριακή της έρευνα που επικεντρώνεται στην ατμοσφαιρική χημεία, τους βιογεωχημικούς κύκλους και το κλίμα. Οι καινοτόμες μελέτες της ενθάρρυναν τη διεξαγωγή διεθνούς συνεργατικής έρευνας για πτητικές οργανικές ενώσεις, οξυγονωμένα οργανικά όπως οργανικά νιτρικά, χλωροφθοράνθρακες, οργανικά αερολύματα και θρεπτικά συστατικά. 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Γερμανία, η Μαρία Κανακίδου θα διερευνήσει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία και το κλίμα του ωκεανού, περιοχή με υψηλό δυναμικό τα επόμενα χρόνια σε συνεργασία με τους καθηγητές Μιχάλη Βρεκούση και John P Burrows στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Φυσικής και Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστημίου της Βρέμης.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επισκεφτείτε:

Alexander von Humboldt Foundation: http://www.humboldt-foundation.de/web/humboldt-award.html 

Μαρία Κανακίδου webpage: http://ecpl.chemistry.uoc.gr/kanakidou 

Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Φυσικής και Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστημίου της Βρέμης webpage: https://www.iup.uni-bremen.de/eng/

Τα βραβεία αυτά επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά την ποιότητα των διδασκόντων και το επίπεδο σπουδών και έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναδεικνύοντας  το υψηλό κύρος που διαθέτει το Πανεπιστήμιό μας στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί