Τοποθέτηση Σωκράτη Βαρδάκη για το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ (Βίντεο)

«Όσο και αν προσπαθεί η σημερινή Κυβέρνηση να απαξιώσει την ΔΕΗ και τους εργαζόμενους, η Δημόσια επιχείρηση ήταν, είναι και θα παραμείνει στα χέρια του ελληνικού λαού εκεί που ανήκει»

Με αφορμή την συζήτηση του σ/ν Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ», τοποθετήθηκε, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης, τονίζοντας ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτυπώνει, ξεκάθαρα, την φιλοσοφία της σημερινής Κυβέρνησης, σε θέματα μείζονος σημασίας, που δεν είναι άλλη από μια σκληρή, νεοφιλελεύθερη, αντεργατική, αντικοινωνική, ρουσφετολογική πολιτική.

Ο κ. Βαρδάκης κάλεσε τον κ. Υπουργό να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το κόστος των «ευεργετικών» διατάξεων για τη ΔΕΗ, με την κατάργηση των παροχών των εργαζομένων και των συνταξιούχων της Επιχείρησης. Στη συνέχεια υπενθύμισε στον κ. Χατζηδάκη, ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, τους οποίους ο ίδιος ο Υπουργός Περιβάλλοντος, σε συνέντευξή του, είχε χαρακτηρίσει ως  παιδιά ενός κατώτερου Θεού, είναι η γενιά που δημιούργησε η κυβέρνηση του, με το ξεπούλημα του κερδοφόρου τότε ΟΤΕ, μέσω των ανισόρροπων πολιτικών, που εφάρμοσαν τα χρόνια των μνημονίων (υποκατώτατο, κατώτατο μισθό, ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, τρίωρη και τετράωρη εργασία), καταργώντας κάθε έννοια δικαίου.

Ο κ. Βαρδάκης τόνισε ότι η ΝΔ, δυστυχώς δεν παραδειγματίστηκε από τα λάθη της και τώρα προσπαθεί με τις ίδιες λανθασμένες πολιτικές να επαναφέρει εργασιακή γαλέρα στη Χώρα, προς όφελος του ΣΕΒ και των πολυεθνικών, αρχής γενομένης από την ΔΕΗ. Η σημερινή Κυβέρνηση καταργεί τον ΑΣΕΠ, δηλαδή καμία διαφάνεια και καμία αξιοπιστία του συστήματος προσλήψεων, δημιουργεί απολύτως κομματικές διαδικασίες προσλήψεων και ανοίγει την πόρτα σε ρουσφέτια, επαναφέροντας το πελατειακό κράτος. Επιλέγει να καταργήσει την επιχειρησιακή σύμβαση για τους νέους εργαζόμενους , άρα κατάργηση που επεκτείνεται στις μισθολογικές απολαβές τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα, να μην καλύπτονται δηλαδή από τις διατάξεις, που ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε, με αποτέλεσμα εντός της επιχείρησης, να  δημιουργούνται εργαζόμενοι 2 ταχυτήτων. Ταυτόχρονα προσπαθεί να αποδυναμώσει το συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς, εφόσον ο εργαζόμενος δεν καλύπτεται από τη ΣΣΕ, δεν έχει και κίνητρο να συμμετέχει στη συνδικαλιστική οργάνωση. Καταργείται ακόμα το μισθολογικό πλαφόν που ίσχυε μέχρι τώρα για τα στελέχη της ΔΕΗ με ανώτατο όριο το μισθό ενός ΓΓ Υπουργείου και επιτρέπεται στα ανώτατα στελέχη να λαμβάνουν υπεραμοιβή, καταρρίπτοντας το επιχείρημα της ΝΔ περί οικονομικής καταστροφής της ΔΕΗ. Προφανώς για την σημερινή Κυβέρνηση οικονομικό βάρος προκαλούν οι απλοί εργαζόμενοι και όχι οι μεγάλες χρηματικές απολαβές των ανώτατων στελεχών.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αλήθεια, που είναι οι 300.000 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης, καλά αμειβόμενες που μας έλεγε ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά.

Με την ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομή προσφέρετε ένα μονοπώλιο δημοσίου συμφέροντος στα χέρια ιδιωτών.

Με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, ξεπουλάτε όχι μόνο την εμπορία, αλλά και τις υποδομές φυσικού αερίου με τραγικές συνέπειες.

Λάθος δρόμο επιλέγει, ο κ. Μητσοτάκης για να ξεπληρώσει προεκλογικά γραμμάτια.

Αλήθεια κύριε Χατζηδάκη 

Πέστε μας έχετε έστω και μια μελέτη που να αποδεικνύει ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους κάνει μια επιχείρηση ανταγωνιστική και βιώσιμη».

Ο κ. Βαρδάκης σημείωσε ότι η χώρα μας βυθίστηκε σε βαθιά οικονομική κρίση, με συνέπεια να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις μάλιστα στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος κατεγράφησαν στην Ελλάδα, την εξαετία της κρίσης (2008-2013), με μία συνολική επιβάρυνση των καταναλωτών της τάξης του 60%, με οφειλές νοικοκυριών να εκτινάσσονται  και επιχειρήσεις να κλείνουν.

Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, δεν έγινε καμία αύξηση στην τιμή του ρεύματος αλλά μείωση μεσοσταθμικά κατά 12% λόγω ανταγωνισμού και εκπτώσεων. Επιπλέον, προωθήθηκαν ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με πιο ισχυρό κοινωνικό τιμολόγιο και ειδικές μέριμνες για τις ευάλωτες ομάδες, με παροχή εφάπαξ ειδικού βοηθήματος για την στήριξη καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι είχαν  αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και στήριξης του βιομηχανικού, αγροτικού και τουριστικού τομέα με παράταση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Βαρδάκης, η ΝΔ, με το παρόν σχέδιο νόμου εδραιώνει ένα μοντέλο το οποίο είναι εις βάρος του δημοσίου και του κοινωνικού συμφέροντος σε όλες του τις πτυχές. Ιδιωτικοποιεί ένα κοινωνικό αγαθό, βλάπτοντας ένα τεράστιο μέρος του κοινωνικού συνόλου μέσα από την αύξηση των τιμών στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η., την οποία ήδη βιώνουν τα νοικοκυριά της χώρας, καθώς έχουν ήδη επιβληθεί στα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξήσεις, που αντιστοιχούν σε επιπλέον 100 ευρώ το χρόνο για το μέσο νοικοκυριό, κάτι που θα οδηγήσει αυτόματα στη ταχύτατη έξοδο καταναλωτών από τη ΔΕΗ.

Ο κ. Βαρδάκης σημείωσε ότι δεν διαφωνεί κανένας ότι η ΔΕΗ είναι από τα θέματα που πρέπει να τεθούν υπό συζήτηση, ουσιαστική πάντα και να βρεθούν λύσεις για όλα τα προβλήματα που προκύπτουν. Όμως σίγουρα το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν θέτει θεμέλια για κανενός είδους στρατηγική συζήτηση για τη ΔΕΗ. Αντιθέτως, ξεγυμνώνει, αποδυναμώνει την μεγαλύτερη επιχείρηση και τελικά την χαρίζει σε ιδιώτες. Θεσπίζει την διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και αύξηση του μισθολογικού κόστους των στελεχών. 

Στο σχέδιο νόμου αποτυπώνεται ξεκάθαρα για ακόμα μια φορά το μοντέλο «ανάπτυξης» της ΝΔ. Δηλαδή ιδιωτικοποίηση κοινωνικών  αγαθών, αύξηση κόστους για τους πολίτες, κατάργηση δικαιωμάτων που απορρέουν από τη ΣΣΕ, με στόχο να κυριαρχήσουν οι ατομικές συμβάσεις, υποβάθμιση του συνδικαλιστικού κινήματος, υψηλοί μισθοί στελεχών και αδιαφάνεια. Το νομοσχέδιο της ΝΔ φανερώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο ότι η κυβέρνηση με την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, διαμορφώνει ένα θελκτικό «πακέτο» για τους μελλοντικούς αγοραστές της ΔΕΗ.

Ο κ. Βαρδάκης ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ανέφερε: « Κύριε Υπουργέ, πρόκειται για ένα σχέδιο εκ προοιμίου αποτυχημένο.

Δεν  σας πιστεύει πλέον κανείς ότι παραλάβατε την ΔΕΗ Δευτέρα βράδυ χρεοκοπημένη και την Τρίτη πρωί την είχατε σώσει.

Για ένα να είστε σίγουροι

Ότι και αν κάνετε, όσο και αν προσπαθείτε να απαξιώσετε την ΔΕΗ και τους εργαζόμενους, η Δημόσια επιχείρηση ήταν, είναι και θα παραμείνει στα χέρια του ελληνικού λαού».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί