Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Αν. Μεσόγειο – Εκτός η Κρήτη από τον χάρτη

Δύο εβδομάδες μετά τις κυρώσεις της Ε.Ε.

Tουρκία και η Λιβύη προχωρούν στην ενίσχυση της συνεργασίας τους την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σαράτζ στην Κωνσταντινούπολη και οι δύο ηγέτες υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δυο χώρες. Η κίνηση έρχεται στον απόηχο της επιστολής της Άγκυρας στον ΟΗΕ, η οποία πυροδότησε την έντονη αντίδραση της Αθήνας, αλλά και  των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. 

Με το μνημόνιο,που υπέγραψαν οι ηγέτες Λιβύης και Τουρκίας, οι δυο χώρες αναγνωρίζουν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους στο θαλάσσιο χώρο. Ακόμη μία συμφωνία αφορά συνεργασία στο μέτωπο της ασφάλειας, με πρόβλεψη για εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης.

Αν και δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες του μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, η εξέλιξη, όπως σχολιάζει και το Reuters, έρχεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τη διαμάχη για τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

«Τελείως αδόκιμη» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάθε συζήτηση για καθορισμό τουρκικής αποκλειστικής ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. «Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, γιατί αντιβαίνει κάτι το οποίο ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι ανάμεσα στις δυο χώρες υπάρχει ο μεγάλος όγκος της Κρήτης» ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό ομόλογό του Στεφ Μπλοκ.

 Να θυμίσουμε ότι πριν από δύο εβδομάδες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αποφάσισαν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου. 

Εν τω μεταξύ σε επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο η γειτονική χώρα προβάλλει τις πάγιες θέσεις της για το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ισχυριζόμενη ότι διαθέτει θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο με την Αίγυπτο, παραβλέποντας τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία δεν αναγνωρίζει.

Κάνει επίσης λόγο για νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32 ° 16’18 “E, ενώ απορρίπτει τον χάρτη με συντεταγμένες που κατέθεσε η Κυπριακή Κυβέρνηση στις 25 Απριλίου 2019 και τονίζει ότι η οριοθέτηση με το «δυτικό τμήμα της ελληνοκυπριακής Διοίκησης», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, θα ήταν δυνατή μόνο μετά από μια συνολική πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού.

Όπως τονίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη. «Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ κρατών με παρακείμενες ή έναντι ακτές (είτε ηπειρωτικές είτε νησιωτικές) θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τις αρχές της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής», προσθέτει.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει τους τουρκικούς ισχυρισμούς και τις αναφορές σε συγκεκριμένες συντεταγμένες ως νομικά αβάσιμους, εσφαλμένους και αυθαίρετους, στο βαθμό που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή.

 naftemporiki.gr 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί