Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Κατά πλειοψηφία με 153 ψήφους υπέρ και 131 κατά επί συνόλου 284 παρόντων πέρασε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ΔΕΗ, ενώ κατά πλειοψηφία πέρασαν και τα άρθρα στην  ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ επί άρθρων του νομοσχεδίου”Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ”. 

Το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας υπέβαλαν η αξιωματική αντιπολίτευση και το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ επί της αρχής και επί των άρθρων που αφορούν τα φωτοβολταϊκά και τις ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ για τα εξής άρθρα: άρθρο 3 για προσλήψεις προσωπικού αορίστου χρόνου, άρθρο 4 για προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου, άρθρο 9 για την πολιτική προμηθειών, άρθρο 16 για τις ρυθμίσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ ΑΕ –Τροποποίηση άρθρων 80ΣΤ επί ν.4001/20111, άρθρο 17 για την τροποποίηση των άρθρων 80 και 80ΙΒ του ν.4001/2011, άρθρο 24 για το πλαίσιο εγκατάστασης Φ/Β σταθμών σε αγροτική γη, άρθρο 42 για την τροποποίηση του άρθρου 57 του ν.4508/2017 και του άρθρου 4 του ν.4585/2018 και τέλος για το άρθρο 44 Τροποποιήσεις του ν.3468/2006.

Τα ψεύδη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον κανονισμό εργασίας της ΔΕΗ αποδομεί εκ νέου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής. Όπως αναφέρει αναλυτικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ:

Ο κ. Χατζηδάκης επιμένει να επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια για να διασώσει ό,τι έχει απομείνει από την αξιοπιστία του – αν έχει απομείνει κάτι μετά το χθεσινό φιάσκο του στη Βουλή. Επαναλαμβάνουμε λοιπόν για τελευταία φορά:

1. Ο κανονισμός εργασίας που παρουσιάζει δεν συμφωνήθηκε ούτε ίσχυσε ποτέ.

2. Η μονιμότητα έχει καταργηθεί με νόμο ήδη από το 2012.

3. Ο ίδιος ισχυρίστηκε χθες, αν και σήμερα τα αλλάζει ότι με τον κανονισμό εργασίας – που ουδέποτε ίσχυσε – διαχωρίζονταν ως προς τις αμοιβές τους οι εργαζόμενοι σε παλιούς και νέους. Κανένα θέμα δεν τέθηκε εξάλλου στην ένσταση αντισυνταγματικότητας για τη μονιμότητα αλλά για την άνιση αμοιβή για ίση εργασία που θέσπισε με το νόμο του τροποποιώντας μονομερώς και αντισυνταγματικά τη σύμβαση εργασίας της ΔΕΗ.

Δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν επομένως: είτε ο υπουργός αντιμετωπίζει προβλήματα κατανόησης οπότε συγχωρείται, είτε λέει επίτηδες ψέματα πράγμα που μας κάνει απλώς να τον λυπόμαστε.

Έφη Αχτσιόγλου: Ο μόνος αυτοεξεφτελίζεται είναι ο κ.Χατζηδάκης

«Ο μόνος που αυτοεξεφτελίζεται είναι ο κ.Χατζηδάκης.

Ουδέποτε το θέμα ήταν η μονιμότητα στη ΔΕΗ που έχει καταργηθεί από το 2012.

Το θέμα ήταν και είναι η απαράδεκτη διάκριση που κάνει εις βάρος των νέων εργαζομένων και η αντισυνταγματική ακύρωση ισχύουσας στην επιχείρηση συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Αυτό που παρουσιάζει ως κανονισμό εργασίας στη “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” δεν συμφωνήθηκε ούτε ίσχυσε ποτέ. Χθες είπε ότι στο κείμενο αυτό προβλέπεται η διάκριση αμοιβών εργαζομένων. Ψευδές και αυτό.

Ο κ. Χατζηδάκης είναι ο μόνος που προχωρά στην αδιανόητη και απαράδεκτη αυτή διάκριση εργαζομένων».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί