Η βάση των Podemos ενέκρινε τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης στην Ισπανία

Και η βάση των Podemos, με ποσοστό 96,8%, ενέκρινε το προσύμφωνο για κυβέρνηση συμμαχίας που συνήψε το αριστερό κόμμα με τους Σοσιαλιστές του PSOE.

   Παρά το συντριπτικό «ναι» στη συμφωνία των Πέδρο Σάντσεθ και Πάμπλλο Ιγκλέσιας, η συμμετοχή των μελών των Podemos στη διαδικασία δεν ήταν μαζική. Μόλις το 59% των συνολικών εγγεγραμμένων.

   Συνολικά, 130.150 μέλη των Podemos ψήφισαν «ναι» στη συμφωνία, 4.244 «όχι», ενώ 366 έριξαν λευκό ψηφοδέλτιο. Το αποτέλεσμα ήταν σαφώς πιο συντριπτικό από την αντίστοιχη ψηφοφορία τον Ιούλιο, οπότε την προοπτική μίας κυβερνητικής συμφωνίας με το PSOE είχε εκγρίνει το 70% των ψηφοφόρων των Podemos.

   Τη συμφωνία για συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης στην Ισπανία, εάν όμως εξασφαλισθεί η αποχή του κεντροαριστερού Καταλανικού ERC, ήδη έχουν εγκρίνει οι βάσεις των Σοσιαλιστών (με 92%) και της συνεργαζόμενης με το κόμμα του Ιγκλέσιας Izquierda Unida (με 88%). Η βάση του ERC έχει ήδη απορρίψει την πιθανότητα συνεργασίας με μία κυβέρνηση υπό τον Πέδρο Σάντσεθ εάν πρώτα η Μαδρίτη δεν δεσμευθεί ότι θα ξεκινήσει άμεσο, σε ανώτατο επίπεδο και χωρίς προϋποθέσεις διάλογο για το Καταλανικό.

   Οι βάσεις των κομμάτων ψήφισαν δίχως να γνωρίζουν, πέρα από τη συμφωνία των δύο ηγετών, ποιες είναι οι προγραμματικές θέσεις της συνεργασίας, ούτε και η σύνθεση της μέλλουσας κυβέρνησης–δύο θέματα που ακόμη, μολονότι έχουν κλείσει οι βασικές παράμετροί τους, ακόμη συζητούνται. Το μόνο που φαίνεται βέβαιο, είναι πως με βάση την κατανομή των αρμοδιοτήτων που θα αναλάβουν τα κόμματα στη νέα κυβέρνηση οι Podemos θα αναλάβουν και τέταρτο υπουργείο.

   Γιώργης-Βύρων Δάβος

   Πηγές: EFE, El Pais, El Publico

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί