«Όχι» της Ιεράς Συνόδου στην αποτέφρωση: Τι απαντά για τα «χαμένα κέρδη»

Για «βεβήλωση της ανθρώπινης ύπαρξης» κάνει λόγο η Ιερά Σύνοδος αναφορικά με το ζήτημα της αποτέφρωσης, μέθοδο που ρίχνει στο πυρ το εξώτερο με νέο φυλλάδιο ενημέρωσης που διαμοιράζει προς τις Μητροπόλεις με εντολή να το προωθήσουν στους ναούς και από εκεί στο ποίμνιο. Μεταξύ άλλων η Ιερά Σύνοδος αρνείται την κατηγορία ότι αντιδρά επειδή χάνει έσοδα. 

«Προβάλλεται και το παιδιαρώδες επιχείρημα ότι η Εκκλησία απορρίπτει την καύση και προτιμά την ταφή για ιδιοτελείς λόγους. Όμως, πρώτον, οι δήμοι είναι που λειτουργούν τα κοιμητήρια και εισπράττουν τα τέλη από τους τάφους και τα οστεοφυλάκια. Δεύτερον, εάν η Εκκλησία έθετε ως προτεραιότητα οποιοδήποτε (δήθεν) οικονομικό όφελος, θα έπραττε το αντίθετο και θα προέτρεπε τους ορθόδοξους κληρικούς να ψάλουν τη Νεκρώσιμη Ακολουθία και για όσους αποτεφρώνονται», υποστηρίζει χαρακτηριστικά. 

Στο τετρασέλιδο ενημερωτικό σημείωμα η Ιερά Σύνοδος υποστηρίζει ακόμη ότι «τα νεκρά σώματα δεν είναι απορρίμματα» αλλά και ότι «κάποιοι ψυχολόγοι θεωρούν πως η σύγχρονη μέθοδος αποτέφρωσης αποτελεί σε επίπεδο φαντασιακό ένα ισοδύναμο της αυτοκτονίας». 

«Η Εκκλησία ως κοινότητα, που είναι κατ’ εξοχήν χώρος ελευθερίας, δεν καταναγκάζει κανέναν άνθρωπο να τηρεί τις παραδόσεις Της. Έχει όμως το δικαίωμα να θεωρήσει την καύση ως μεταχείριση αντίθετη προς τις αρχές, την παράδοση και τα έθιμά Της. Προφανώς όσοι δεν θέλουν να ακολουθήσουν την παράδοση της Εκκλησίας, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την αποτέφρωση, οπότε δεν θα τύχουν Εξοδίου Ακολουθίας (Κηδείας) από την Εκκλησία». 

Σύμφωνα με το φυλλάδιο, «για το ήθος της Εκκλησία μας, αυτή η διαδικασία μηχανικού αφανισμού του σώματος δεν τιμά τον νεκρό. Η Εκκλησία αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον κεκοιμημένο άνθρωπο να καεί σε κλίβανο και να θρυμματισθεί σε μίξερ». 

Ακόμη, σε άλλο σημείο, η Ιερά Σύνοδος αναφέρει πως «τρανό παράδειγμα για την ιερότητα του ανθρώπινο σώματος είναι η τιμητική προσκύνηση των ιερών λειψάνων των Αγίων». «Η ταφή ανήκει στην παράδοση της Εκκλησίας, η οποία έχοντας ως βάση την Ευαγγελική και Πατερική διδασκαλία σέβεται το ανθρώπινο σώμα ως δημιούργημα του Θεού, γι’ αυτό το ενταφιασμένο σώμα γίνεται αντικείμενο φροντίδας και προσευχών». «Το νεκρό σώμα το θεωρεί όχι ως στερεό απόβλητο, όπως (κατ’ αποτέλεσμα) το αντιμετωπίζουν οι θιασώτες της αποτέφρωσης, αλλά το περιβάλλει με σεβασμό και τιμή». 

tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί