Διπλές εκλογές προαναγγέλλει ο Θεοδωρικάκος – Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Φωτιές άναψε στα πολιτικά γραφεία ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, όχι τόσο με το περιεχόμενο της δήλωσής του αλλά κυρίως με τη χρονική στιγμή που επέλεξε να την κάνει.

Ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μιλώντας χθες το βράδυ στο Action 24, κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου προς την κατεύθυνση της κατάργησης της απλής αναλογικής, ως τον μοναδικό τρόπο όπως είπε να μην οδηγηθεί η χώρα σε διπλές εκλογές!

Θολώνει τα νερά

Να ξεκαθαρίσουμε ότι με βάση το Σύνταγμα ο εκλογικός νόμος μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή με την ψήφο 200 βουλευτών. Αλλιώς η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να ψηφίσει, με λιγότερους από 200 βουλευτές, έναν νέο εκλογικό νόμο ο οποίος όμως θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Αυτό ακριβώς εννοεί ο κ. Θεοδωρικάκος, όταν μιλά για «διπλές εκλογές».

Συνεπώς, με δεδομένη την άρνηση του ΚΚΕ, η ΝΔ για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση μπορεί να αλλάξει τον εκλογικό νόμο μόνο με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι και αυτός που καθιέρωσε την απλή αναλογική.

Με δεδομένη την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στην κατάργηση της απλής αναλογικής το πραγματικό ερώτημα είναι ποια είναι η πραγματική επιδίωξη του κ. Θεοδωρικάκου.

Η εκτίμηση είναι πως ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη ένα μήνα πριν την πρωτοχρονιά ήθελε να στείλει ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες ότι το 2020 θα είναι πιθανότατα μία εκλογική χρονιά.

Και ήθελε να το κάνει τώρα πριν η φθορά της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τέτοια που δεν θα του επιτρέπει να χρησιμοποιήσει τις δίδυμες εκλογές ως όπλο για να εκβιάσει τον πολιτικό του αντίπαλό.

Το επόμενο ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα σηκώσουν το γάντι που τους πετά το Μαξίμου; Όχι, είναι η απάντηση. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, λένε στην Κουμουνδούρου και αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να πάει τη χώρα σε διπλές εκλογές εντός του 2020, ας εξηγήσει στον ελληνικό λαό τους λόγους και ας το πράξει, καταλήγουν.

Να υπενθυμίσω τέλος, ότι εκλογές εντός του 2020 θα γίνουν (αν γίνουν) αναγκαστικά με δεσμευτική λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης και ότι σε κάθε περίπτωση το κλίμα και οι δημοσκοπήσεις εκείνη την περίοδο θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση.

Για κάποιους το Κυπριακό μπορεί αν είναι ένας καλός λόγος για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές αλλά όλα αυτά φαντάζουν σήμερα για κάποιους αρκετά μακρινά, για κάποιους άλλους όμως μια γρήγορη φθορά της ΝΔ και μια διάψευση των προεκλογικών υποσχέσεων μπορεί λειτουργήσει ως επιταχυντής των εξελίξεων και των πολιτικών πρωτοβουλιών χωρίς ουδείς να γνωρίζει αν η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών ήταν προοίμιο τέτοιων εξελίξεων.  

Documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί