Αυξάνονται οι νεκροί από τον σεισμό στην Αλβανία: Συγκλονίζει η διάσωση μικρού αγοριού από τα συντρίμμια (Βίντεο)

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι: Κανένας κίνδυνος για την Ελλάδα από τον σεισμό – 21 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισχυρότερο εδώ και δεκαετίες σεισμό που έπληξε σήμερα την Αλβανία συγκλονίζοντας τα Τίρανα και τη γύρω περιοχή, προκαλώντας καταρρεύσεις κτιρίων και παγιδεύοντας κατοίκους κάτω από τα ερείπια. Κάτοικοι, μερικοί κρατώντας στην αγκαλιά τους μωρά, έβγαιναν τρέχοντας από πολυκατοικίες στα Τίρανα μετά τη μεγέθους 6,4 βαθμών δόνηση που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 4 π.μ. (05:00 ώρα Ελλάδας).

Δείτε: Αλβανία: Σεισμός 6,4 Ρίχτερ – Τεράστιες ζημιές – Φόβοι για θύματα

Τουλάχιστον πέντε οι νεκροί, δεκάδες οι τραυματίες από το σεισμό στην Αλβανία

Στην κωμόπολη Thumane, η Μαργιάνα Γκιόκα, 48 ετών, κοιμόταν στο διαμέρισμά της, στον τέταρτο όροφο ενός πενταώροφου κτιρίου, όταν σημειώθηκε ο σεισμός που προκάλεσε ζημιές στους πάνω ορόφους του κτιρίου. «Η οροφή κατέρρευσε πάνω μας και δεν ξέρω πώς ξεφύγαμε. Μας βοήθησε ο Θεός», είπε η Γκιόκα, η τρίχρονη ανιψιά της οποίας ήταν ανάμεσα στους τέσσερις ανθρώπους που βρίσκονταν στο διαμέρισμα όταν σημειώθηκε ο σεισμός.

https://twitter.com/EuronewsAlbania/status/1199202463213072384?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1199202463213072384&ref_url=https%3A%2F%2Fleft.gr%2Fnews%2Fmegalos-seismos-stin-alvania-plirofories-gia-polloys-traymaties

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων δυτικά των Τιράνων, ανακοίνωσε το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (USGS), και έγινε επίσης αισθητός στα Βαλκάνια και στη νότια ιταλική περιφέρεια της Απουλίας.

Ώρες αργότερα ένας σεισμός μεγέθους 5,4 βαθμών έπληξε τη Βοσνία, με επίκεντρο 75 χλμ. νότια του Σαράγεβο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.

Δείτε: Σεισμός και στη Βοσνία

Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές στα ερείπια πολυκατοικίας στη βόρεια αλβανική κωμόπολη Thumane και ένας άνδρας σκοτώθηκε στην πόλη Kurbin πηδώντας πανικόβλητος από ένα κτίριο, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Άλλο ένα πτώμα ανακαλύφθηκε μέσα σε συντρίμμια στην Thumane. Τέσσερα πτώματα ανασύρθηκαν από δύο κτίρια που κατέρρευσαν στο Δυρράχιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, και ένας άνδρας σκοτώθηκε κοντά στη βόρεια πόλη Lezhe.

Η υπουργός Άμυνας Όλτα Τζάσκα ανακοίνωσε πως 135 άνθρωποι τραυματίσθηκαν.

Πυροσβέστες, αστυνομικοί και πολίτες στην Thumane προσπαθούν να καθαρίσουν τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν. Τα περισσότερα ήταν κτισμένα με τούβλα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Ρόιτερ. Διασώστες στην Thumane χρησιμοποίησαν μηχανικό εκσκαφέα για να καθαρίσουν τα ερείπια, ενώ άλλοι προσπαθούσαν με γυμνά χέρια.

Δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν από συντρίμμια στην Thumane τέσσερις ώρες μετά το σεισμό, δήλωσε δημοσιογράφος του Ρόιτερ. Γιατροί είπαν πως αμφότεροι βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

«Όλα στο σπίτι έπεφταν», είπε ο Ραφίκ, κάτοικος των Τιράνων που διαμένει σε διαμέρισμα του έκτου ορόφου. «Ήμασταν ξύπνιοι εξαιτίας των προηγούμενων σεισμών, όμως ο τελευταίος μας ταρακούνησε για τα καλά», είπε στο Ρόιτερ αναφερόμενος σε μικρότερες δονήσεις που καταγράφηκαν μέσα σε διάστημα μίας ώρας πριν από τον κύριο σεισμό.

Διασώστες είπαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης πως μεταξύ των νεκρών είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονό της καλύπτοντάς τον με το σώμα της.

Παγιδευμένοι

Ο σημερινός σεισμός ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος που έπληξε την περιοχή σε δύο μήνες. Η Τζάσκα είπε πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν στο Δυρράχιο. Ακολούθησαν 100 μετασεισμοί.

«Το Δυρράχιο και η Thumane είναι οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Οι διασώσεις συνεχίζονται σε κτίρια που έχουν καταρρεύσει εκεί», είπε η υπουργός ενώ στρατιώτες ανέσυραν ένα θύμα από ξενοδοχείο στο Δυρράχιο. Από τους τουλάχιστον 135 τραυματίες, οι 72 νοσηλεύονται, δήλωσε η Τζάσκα. Δύο αεροπλάνα από τη Ρουμανία αναμένεται να φθάσουν μεταφέροντας ειδικό εξοπλισμό έρευνας και διάσωσης, ενώ αναμένεται βοήθεια από την Ιταλία και την Τουρκία, πρόσθεσε η ίδια.

«Πυροσβέστες και στρατιωτικό προσωπικό βοηθούν κατοίκους που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια» στο Δυρράχιο και την Thumane, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας.

Ένας άγνωστος άνδρας, που έφερε επίδεσμο στο δεξί μάγουλο, είπε στο τηλεοπτικό κανάλι News24 TV πως η κόρη του και η ανιψιά του είναι μεταξύ των παγιδευμένων σε πολυκατοικία που κατέρρευσε στο Δυρράχιο.

«Μίλησα με την κόρη μου και την ανιψιά μου στο τηλέφωνο. Είπαν πως είναι καλά και περιμένουν τη διάσωση. Δεν μπόρεσα να μιλήσω στη γυναίκα μου. Υπάρχουν κι άλλες οικογένειες, όμως δεν μπόρεσα να μιλήσω μαζί τους», είπε ο άνδρας αυτός.

Στους 28 ανέρχεται μέχρι στιγμής ο αριθμός των πολιτών που εντοπίστηκαν και διασώθηκαν από τις ομάδες διάσωσης που επιχειρούν αδιάκοπα από τα ξημερώματα, για να απεγκλωβίσουν πολίτες από τα ερείπια κτηρίων.

Την είδηση για τον αριθμό των διασωθέντων γνωστοποίησε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι “η ανακούφιση για κάθε ζωή που σώζεται δεν μειώνει τον πόνο των χαμένων ζωών και την τεράστια θλίψη για τις οικογένειές τους που θρηνούν για τις απώλειές τους”. Η έρευνα -προσθέτει ο κ. Ράμα- θα συνεχιστεί με υπομονή και “έπειτα από λίγες ώρες στο έργο των αλβανικών ομάδων θα συνδράμουν ειδικές ομάδες από το Κόσοβο, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Τουρκία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο”.

Όπως μεταδίδουν αλβανικά μέσα ενημέρωσης, τη στιγμή που ο άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός, πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο ξέσπασαν σε κλάματα από τη χαρά τους και σε χειροκροτήματα για τους διασώστες που κατάφεραν να σώσουν τον άνδρα, ο οποίος είχε καταπλακωθεί από τοίχο διαμερίσματος στην πολυκατοικία όπου διέμενε.

Ο δήμαρχος Τιράνων, Έριον Βελιάι, δήλωσε ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν θύματα στα Τίρανα, μόνο ελαφρά τραυματίες στους οποίους έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες. Ο κ. Βελιάι επισήμανε ότι κτήρια στην πόλη των Τιράνων έχουν υποστεί ζημίες, όχι όμως σοβαρές και ήδη συνεργεία μηχανικών καταγράφουν τις ζημιές, ενώ ομάδες διάσωσης παρέχουν κάθε βοήθεια που είναι αναγκαία στους πολίτες που τη χρειάζονται. Από το υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας ανακοινώθηκε ότι οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν τις μετακινήσεις σε περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό, προκειμένου τα σωστικά συνεργεία να έχουν το χώρο να εργαστούν απερίσπαστα.

https://twitter.com/TeamAlbanians/status/1199185699519393792?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1199185699519393792&ref_url=https%3A%2F%2Fleft.gr%2Fnews%2Fmegalos-seismos-stin-alvania-plirofories-gia-polloys-traymaties

Την ίδια περιοχή έπληξε σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών την 21η Σεπτεμβρίου, που είχε προκαλέσει ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και κατέστρεψε ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας εκτίμησε τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας «εικοσαετίας ως τριακονταετίας» στη χώρα.

«Ο σεισμός δεν σταματούσε»

«Από τις 4 τα ξημερώματα, είμαστε έξω στον δρόμο (…) Ξυπνήσαμε έντρομοι από τον σεισμό ο οποίος δεν σταματούσε, διήρκεσε πάνω από είκοσι με εικοσιπέντε δευτερόλεπτα» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τριανταδυάχρονος Τομ, κάτοικος Τιράνων, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο ίδιος, όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, άρπαξε το χέρι της γυναίκας του για να την προφυλάξει από τον σεισμό και, όπως σημειώνει, «κάτσαμε κάτω από την πόρτα περιμένοντας να σταματήσει ο σεισμός». Το διαμέρισμα του ζευγαριού στον τρίτο όροφο μίας πολυώροφης πολυκατοικίας στα Τίρανα “κουνήθηκε” αρκετά όπως σημειώνει ο νεαρός, που μόλις κατάφερε μαζί με τη γυναίκα του να βγει από την πολυκατοικία, έτρεξε για να σώσει άλλο ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να μπω στο αυτοκίνητο και να τρέξω να φτάσω στο σπίτι της μητέρας μου. Κατάφερα να πάω, την πήρα και πήγαμε όλοι μαζί σε ασφαλές μέρος, στο κέντρο της πόλης» επισημαίνει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, όπως και χιλιάδες πολίτες της αλβανικής πρωτεύουσας, βρίσκονται στο κέντρο των Τιράνων στο σημείο όπου υπάρχει τεχνητή λίμνη, ένα σημείο στο οποίο και τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Εγκέλαδος “χτύπησε” πάλι την Αλβανία, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πολίτες.

Σωστικά συνεργεία, υπηρεσίες των δήμων, κυβερνητικών οργανισμών, αλλά και απλοί άνθρωποι, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους για να συνδράμουν όποιον χρειάζεται βοήθεια. «Οι μετασεισμοί συνεχίζονται» σημειώνει ο Τομ και προσθέτει ότι ο δήμος Τιράνων έχει ήδη φτιάξει ειδικά σημεία για τη στέγαση των πολιτών, ενώ νοσοκομεία παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα.

Η Ελλάδα συνδράμει στο έργο της διάσωσης

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ  – ΜΠΕ, άμεση ήταν η ανταπόκριση της Ελλάδας στο αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για βοήθεια λόγω του ισχυρού σεισμού.

Όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναχωρούν αυτή την ώρα δύο ομάδες της ΕΜΑΚ με εξοπλισμό από Αθήνα και Γιάννενα προκειμένου να συνδράμουν τις αλβανικές Αρχές στο έργο της διάσωσης. Ειδικότερα, από Αθήνα αναχωρούν με στρατιωτικό αεροσκάφος C130 εικοσιπέντε μέλη της 1ης ΕΜΑΚ με εκπαιδευμένο σκύλο, ενώ από τα Γιάννενα αναχωρεί άλλο ένα κλιμάκιο 15 ατόμων της 5ης ΕΜΑΚ με οχήματα και ειδικό εξοπλισμό.

Παράλληλα, η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι είναι στη διάθεση των αλβανικών Αρχών για αποστολή επιστημονικού προσωπικού ή οποιασδήποτε άλλης βοήθειας χρειαστεί.

Στην Αλβανία ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, καθώς και ο Ν. Δένδιας

Στην Αλβανία μεταβαίνει το απόγευμα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μαζι με τους καθηγητές Σπύρο Μαυρούλη και Παναγιώτη Καρύδη.

«Θεωρώ ότι αυτός ο σεισμός δεν μπορεί να επηρεάσει τον ελληνικό χώρο, δεδομένου ότι υπάρχουν κάποιες δομές στα σύνορα Ελλάδας και Αλβανίας, οι οποίες δεν επιτρέπουν τη σεισμική δραστηριότητα από τη μία χώρα στην άλλη» δήλωσε μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λέκκας και επισήμανε ότι «για το θέμα αυτό έχουμε πλήρη αντίληψη και το λέμε ξεκάθαρα».

Ο κ. Λέκκας ανέφερε πως σήμερα το απόγευμα θα μεταβεί στην Αλβανία με αποστολή από τον ΟΑΣΠ και από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. «Το “τι περιμένουμε;” είναι το ερώτημα που θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε κατά την αποστολή μας στην Αλβανία, να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια με βάση τα δεδομένα, διότι κάθε γεγονός εξελίσσεται με το δικό του διαφορετικό τρόπο και αυτό πρέπει να το λύσουμε» υπογράμμισε.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέφρασε τον προβληματισμό του λέγοντας ότι «έχουμε να κάνουμε με ένα γεγονός, το οποίο αποτελεί συνέχεια του γεγονότος που είχαμε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είχε εκδηλωθεί μια παρόμοια σεισμική δόνηση μικρότερου μεγέθους στην ίδια περιοχή, η οποία μπερδεύει λίγο τα πράγματα. Αντί να πάμε σε ένα μειούμενο μέγεθος το μέγεθος αυξάνει και γι’ αυτό είμαστε λίγο προβληματισμένοι» και διευκρίνισε πως «περιμέναμε έναν μεγάλο σεισμό στην περιοχή μας, καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

Τόνισε δε πως «ήταν ένα μεγάλος σεισμός στην Αλβανία. Υπάρχει ένα συνονθύλευμα κατασκευών στη γειτονική χώρα. Υπάρχουν οι παλιές τρωτές κατασκευές, οι κατασκευές κάποιων δεκαετιών και οι σύγχρονες κατασκευές που είναι πολύ καλές βέβαια, όμως το απόθεμα γέρνει στην πλευρά των παλιών κατασκευών και όχι τόσο των σύγχρονων και είναι επόμενο οι κατασκευές αυτές να μην έχουν την απαιτούμενη θωράκιση και γι΄ αυτό έχουμε τις ζημίες αυτές που προκλήθηκαν».

Στα Τίρανα θα μεταβεί εκτάκτως και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Σκόπια σήμερα, όπως ενημέρωσε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

«Με εντολή του πρωθυπουργού, η Ελλάδα θα παράσχει άμεσα έμπρακτη βοήθεια στην Αλβανία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε τη χώρα», σημειώνει ο κ. Δένδιας. «Επικοινώνησα ήδη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ για τον ίδιο λόγο θα μεταβώ εκτάκτως στα Τίρανα, σε συνέχεια της επίσκεψής μου στα Σκόπια». Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε εκφράσει «τη συμπαράσταση της Ελλάδας στο λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας, για τις συνέπειες του σεισμού που έπληξε τη γειτονική μας χώρα».

Το μήνυμα Μητσοτάκη στον Ράμα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, για να του εκφράσει την συμπαράστασή του μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα.  Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή να αναχωρήσει άμεσα για την Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες διάσωσης. Τόνισε, επίσης, στο κ. Ράμα, πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλει με όποιον άλλο τρόπο χρειαστεί.

Αλ. Τσίπρας: Οι σκέψεις μας αυτές τις δύσκολες ώρες είναι με τον αλβανικό λαό

Τη συμπαράστασή του στον δοκιμαζόμενο, από τον ισχυρό σεισμό, αλβανικό λαό, εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Twitter. «Οι σκέψεις μας αυτές τις δύσκολες ώρες είναι με τον αλβανικό λαό», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εικόνες από τις προσπάθειες απεγκλωβισμού ενός 10χρονου παιδιού συγκλονίζουν

Στο βίντεο – ντοκουμέντο καταγράφεται ο απεγκλωβισμός και η διάσωση ενός μικρού παιδιού από τα συντρίμμια πολυκατοικίας, λίγες ώρες μετά το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου.

Η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί σε αρκετές περιοχές, ενώ πολλές οδικές αρτηρίες παραμένουν αποκλεισμένες.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν κτίρια που έχει καταρρεύσει στο Δυρράχιο, 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική. Άλλα καταγράφουν μεγάλες ρωγμές και ζημιές σε κτίρια. Αναφορές για ζημιές υπάρχουν επίσης σε Τίρανα και Φίερι.

Eκπρόσωποι της κυβέρνησης είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι πιο εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια έχουν καταγραφεί στο Δυρράχιο και πρόσθεσαν πως πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο των Τιράνων.

Στην περιοχή του Δυρραχίου υπάρχουν πολλοί Βορειοηπειρώτες όπως και Ελληνες επιχειρηματίες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες τραυματίες.

«Υπάρχουν φόβοι ότι θα αυξηθούν οι νεκροί γιατί υπάρχουν δεκάδες εγκλωβισμένοι. Για τα δεδομένα της Αλβανίας ο σεισμός ήταν πολύ μεγάλος και η χώρα ήταν απροετοίμαστη. Στα Τίρανα είναι πολύ μικρότερες οι ζημιές» είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Χειμάρρας Φρεντ Μπελερης.

Κανένας κίνδυνος για την Ελλάδα λένε οι σεισμολόγοι

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον ελλαδικό χώρο από τον σεισμό στην Αλβανία δήλωσαν στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Δεν ήταν σεισμός έκπληξη. Η περιοχή έχει σεισμικότητα. Φαίνεται να είναι ο κύριος σεισμός», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι η σεισμική δόνηση 5,8 βαθμών που έπληξε την Αλβανία την 21η Σεπτεμβρίου, προκάλεσε ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας εκτίμησε τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας τριακονταετίας στη χώρα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί