Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΙΑΚΕ για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση διαλόγου του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Ι.Α.Κ.Ε.), με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου IBIS Styles, στο Ηράκλειο. 

Όπως είναι γνωστό, πριν από είκοσι χρόνια, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, αναδεικνύοντας ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις. Το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών αποτελεί σοβαρό πρόβλημα ακόμη και στις μέρες μας, τόσο σε παγκόσμια όσο και σε τοπική κλίμακα, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία του ΟΗΕ, αλλά και η καθημερινή επικαιρότητα. Μια στις δύο γυναίκες που σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους από τους συντρόφους ή την οικογένειά τους, ενώ μόνο ένας στους 20 άνδρες σκοτώθηκαν υπό παρόμοιες συνθήκες. Το 71% όλων των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων παγκοσμίως είναι γυναίκες ή κορίτσια και 3 στις 4 από αυτές είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Μάλιστα, όπως καταγράφεται χαρακτηριστικά στα στοιχεία του ΟΗΕ, η βία κατά των γυναικών είναι εξίσου σοβαρή αιτία θανάτου με αυτή του καρκίνου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ομιλητές στην εκδήλωση του Ι.Α.Κ.Ε. ήταν η κ. Ελένη Π. Μαράκη, Πρόεδρος του Ι.Α.Κ.Ε., ο κ. Ευστάθιος Θεοφανίδης, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου η κ. Μαρία Παπαδακάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, η κ. Μαρία Μαραγκάκη, Γραμματέας Γυναικών Αστυνομικών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, η κ. Ειρήνη Αρβανιτάκη και Δρ. Αγγλικής Λογοτεχνίας και Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Hull.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εισαγγελίας Εφετών και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου, ο κ. Νίκος Σπυριδάκης, Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, οι τ. βουλευτές Μαρία Σκραφνάκη και Σπύρος Δανέλλης, η κ. Μαίρη Παχιαδάκη, Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων ν. Ηρακλείου, στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί και πολλοί πολίτες. Χαιρετισμούς έστειλαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης και ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Μανόλης Συντυχάκης. 

Κατά την έναρξη, εκ μέρους του Ι.Α.Κ.Ε. και της Προέδρου του κ. Ελένης Μαράκη, η οποία απουσίασε λόγω έκτακτου κωλύματος, καλωσόρισε τους ομιλητές και το ακροατήριο η κ. Νίκη Μπελαδάκη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Ι.Α.Κ.Ε., η οποία ανέγνωσε και την εισήγηση της απούσας Προέδρου του Ι.Α.Κ.Ε., δίνοντας το πλαίσιο του προβληματισμού γύρω από το κρίσιμο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών. Η κ. Μαρία Παπαδακάκη παρουσίασε ερευνητικά δεδομένα με διαστάσεις του προβλήματος στην περιφέρεια Κρήτης, η κ. Μαρία Μαραγκάκη μίλησε για τη συμβολή των αστυνομικών θεσμών και ιδιαιτέρως της Ελληνίδας αστυνομικού για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και η κ. Ειρήνη Αρβανιτάκη παρουσίασε στοιχεία γύρω από τις διαστάσεις του ζητήματος στην Ευρώπη. Τέλος, ο κ. Ευστάθιος Θεοφανίδης αναφέρθηκε στο νομικό και δικονομικό πλαίσιο του θέματος, εξειδικεύοντας στον ρόλο και στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών. 

Η συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε σε επιμέρους πτυχές του θέματος, όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία, ζητήματα που αφορούν σε ανήλικα θύματα, οι υποστηρικτικοί θεσμοί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη βία κατά των γυναικών, διαστάσεις του ζητήματος στην εκπαίδευση κ.ά. 

Η εκδήλωση του Ι.Α.Κ.Ε. εντάσσεται στις προσυνεδριακές δράσεις του 6ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 3-5 Απριλίου 2020, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου, στο Ηράκλειο της Κρήτης, με κεντρικό θέμα «Επικοινωνία, πληροφόρηση, ενημέρωση και εκπαίδευση στην ύστερη νεωτερικότητα». 

Μέσα από τις εισηγήσεις, τις παρεμβάσεις και τη συζήτηση, η εκδήλωση πρόσφερε σε όσους την παρακολούθησαν πολύπλευρη πληροφόρηση και αναμφίβολα οδήγησε σε ανάμικτα συναισθήματα, καθόσον ενίσχυσε τον προβληματισμό γύρω από το ευαίσθητο θέμα της βίας κατά των γυναικών. Ταυτόχρονα, έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, για την επιβεβλημένη μηδενική ανοχή προς όλες τις μορφές βίας και για τη συλλογική ευθύνη για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε κάθε επίπεδο. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί