Σάρωσε τη χώρα ο Γηρυόνης (Βίντεο & φωτο)

Πολλά προβλήματα στην χώρα μας προκάλεσε η κακοκαιρία «Γηρυόνης», η οποία πλήττει την Ελλάδα από το βράδυ της Κυριακής, έχοντας μέχρι στιγμής τραγικό απολογισμό δύο νεκρών.

Οι αρχές απεγκλώβισαν ανθρώπους οι οποίοι κινδύνευσαν στην Κινέτα, τα σχολεία έμειναν κλειστά έως τις 10 στην Αττική, ενώ την ίδια στιγμή διακόπηκε η κυκλοφορία στη νέα και την παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου λόγω συσσώρευσης φερτών υλικών.

Δείτε επίσης: Αντίρριο: Αναποδογύρισε ιστιοφόρο από την κακοκαιρία – Ενας νεκρός κι ένας αγνοούμενος (βίντεο)

«Βοηθήστε μας πνιγόμαστε»: Συγκλονίζει το βίντεο από την Κινέττα – Σοβαρές καταστροφές και πλημμύρα (Βίντεο)

Ωστόσο σύμφωνα με όσα δήλωσε μέσα από το One Channel ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, «πέρασαν τα δύσκολα για την περιοχή της Αττικής», υπογράμμισε μάλιστα πως μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας θα έχουν σταματήσει εντελώς οι βροχές στην Αττική.

Τόνισε, δε, ότι η κακοκαιρία δεν αποχαιρετά εντελώς τη χώρα μας, αφού πλέον περνάμε στην 3η φάση της κακοκαιρίας που θα επιμείνει σε περιοχές της Ανατολικής και Νότιας νησιωτικής χώρας, που θα χτυπήσει κυρίως το Ανατολικό Αιγαίο, τις  Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, αλλά και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή έως το απόγευμα, όταν και θα εκτονωθεί η κακοκαιρία.

Τα περισσότερα προβλήματα στην Κινέτα

Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στην Κινέτα, όπου σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπάρχουν πολλά ακινητοποιημένα οχήματα και έχουν καταγραφεί 82 κλήσεις εκ των οποίων 48 για αντλήσεις υδάτων και 40 για απομακρύνσεις ατόμων από σπίτια και αυτοκίνητα (κυρίως από σπίτια).

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, μέχρι και το πρωί της Δευτέρας συνεχίζονταν οι απομακρύνσεις ατόμων στην περιοχή της Κινέττας, λόγω συσσώρευσης υδάτωνη και φερών υλικών σε οικίες.

Προβλήματα καταγράφηκαν και στους Αγίους Θεοδώρους. Αναφορές κάνουν κάνουν λόγο για αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από το νερό.   

Σοκάρουν εικόνες και βίντεο από την πλημμύρα

Ειδικότερα, από την έντονη καταιγίδα υπερχείλισε το ρέμα Πίκκα, με συνέπεια να κλείσει η Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου και να πλημμυρίσουν πολλά σπίτια μέσα στην πόλη.

Πηγή φωτογραφίας: ΣΚΑΪ

Τα βίντεο από την στιγμή που ξεχειλίζει το ρέμα είναι σοκαριστικές, ενώ αποκαρδιωτικό είναι το σκηνικό στην Κινέτα και με το επόμενο φως της ημέρας, καθώς ΙΧ έχουν αναποδογυρίσει, ενώ δύσκολη είναι και η κυκλοφορία στους δρόμους του Δήμου λόγω καθίζησης.

Κλειστή η εθνική οδός Αθηνών Κορίνθου

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ολυμπίας Οδού η εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου είναι κλειστή στο ρεύμα προς Κόρινθο από το 54ο χιλιόμετρο μέχρι το 62ο χιλιόμετρο και στο ρεύμα προς Αθήνα στο ύψος του 62ου χιλιόμετρου με αποτέλεσμα η τροχαία να σταματά τα οχήματα στα διόδια της Ελευσίνας και του Ισθμού.

Η εκτίμησή του μάλιστα, είναι ότι η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Κόρινθο θα πάρει πάρα πολύ χρόνο για να αποκατασταθεί και γι’ αυτό κάλεσε όσους έχουν προγραμματίσει ταξίδι προς την Πελοπόννησο να το αναβάλουν. Για το ρεύμα προς Αθήνα η εκτιμησή του ήταν ότι «κάτι θα γίνει τις επόμενες ώρες».

Κλειστή η νέα και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου

Διακόπηκε νωρίς το πρωί η κυκλοφορία στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορία, λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία Γηρυόνης στο ύψος της Κινέτας.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η κυκλοφορία διακόπηκε μεταξύ των διοδίων Ελευσίνας και Καλαμακίου (Ισθμός), και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Κλειστή είναι και η παλαιά εθνική οδός σε αρκετά σημεία.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος της Ολυμπίας Οδού Γ. Χανδάνος, υπάρχει συσσώρευση φερτών υλικών από το 54ο έως 62ο χλμ. στο ρεύμα προς Πάτρα, καθώς και σε κάποιο σημείο και στο ρεύμα προς Αθήνα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ολυμπίας Οδού, το ρεύμα προς Αθήνα αναμένεται να ανοίξει εντός 2,5 – 3 ωρών. Ωστόσο, ο καθαρισμός του ρεύματος από Αθήνα προς Κόρινθο θα πάρει περισσότερο χρόνο, ενδεχομένως και μισή μέρα.

Ο ίδιος συνέστησε στους οδηγούς να αναβάλουν το ταξίδι τους. Σημειώνεται ότι στα διόδια της Ελευσίνας βρίσκονται δεκάδες σταματημένα αυτοκίνητα.

Παράλληλα, νωρίς το πρωί ανεστάλησαν προσωρινά τα δρομολόγια του προαστιακού από Κιάτο προς Πειραιά και αντίστροφα.

Η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στις περιοχές αυτές.

Έκλεισε τμήμα της Πειραιώς

Κλειστή για την κυκλοφορία των οχημάτων λόγω συσσώρευσης υδάτων ήταν μέχρι αργά το πρωί της Δευτέρας η Οδός Πειραιώς από το ύψος της οδού Χαμοστέρνας έως την Ηρακλειδών. Ωστόσο, λίγο πριν τις 10, σύμφωνα με πληροφορίες, η αποκατάσταση αποκαταστάθηκε.

Επίσης στην Ακτή Βασιλειάδη στο λιμάνι του Πειραιά από την πύλη Ε-3 στο ρεύμα προς Κερατσίνι ο δρόμος έκλεισε προσωρινά, όπως και στη Λεωφόρο Σαλαμίνος από την Ζωοδόχο Πηγή έως την Λεωφόρο Φανερωμένης.

Κλειστά σχολεία έως τις 10 στην Αττική

Παράλληλα, την απόφαση για μη έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία της Αττικής έως και τις 10:00, τη Δευτέρα, έλαβε ο η περιφέρεια Αττικής.

«Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων τα οποία αναμένεται να ενταθούν τις πρωινές ώρες, για την ασφάλεια των μαθητών με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, τα σχολεία σε όλο το Λεκανοπέδιο θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 10 το πρωί» σημείωνε η ανακοίνωση της περιφέρειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση τα σχολεία άνοιξαν κανονικά σε όλους τους δήμους της Αττικής, εκτός από τα Μέγαρα, στις 10:00.

Κλειστά τα σχολεία σε Χαλκιδική και Θάσο

Κλειστά θα μείνουν τη Δευτέρα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στον δήμο Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική, λόγω της έλευσης του νέου κύματος κακοκαιρίας.

Η απόφαση ελήφθη από τις δημοτικές αρχές της περιοχής, καθώς από την Παρασκευή ο δήμος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Υπενθυμίζεται ότι κλειστά θα μείνουν τα σχολεία και στη Θάσο.

Και οι δύο περιοχές επλήγησαν τα προηγούμενα 24ώρα από σφοδρές βροχοπτώσεις, οι οποίες προκάλεσαν πολλαπλά προβλήματα.

Προβλήματα στην Πιερία, πτώσεις δένδρων στη Θεσσαλονίκη

Προβλήματα προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και στην Πιερία.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικης Υπηρεσίας Κατερίνης Παναγιώτης Πατσιαλής, πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν για να απεγκλωβίσουν και να μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο Ισπανό ποδηλάτη και τον σκύλο του, που διανυκτέρευαν στα Λείβηθρα Ολύμπου.

Λόγω της κακοκαιρίας δημιουργήθηκαν προβλήματα και στο παραλιακό μέτωπο της Κατερίνης. Η Πυροσβεστική δέχθηκε 8 κλήσεις από Κατερίνη και Λιτόχωρο και προχώρησε σε 4 αντλήσεις υδάτων, ενώ πτώσεις δένδρων σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας ζημιές σε αυτοκίνητα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται από τα ξημερώματα στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου γίνονται έκτακτες συσκέψεις λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας.

Κατερίνη: Προβλήματα στην Πιερία από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Προβλήματα προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Πιερία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικης Υπηρεσίας Κατερίνης Παναγιώτης Πατσιαλής πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν για να απεγκλωβίσουν και να μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο Ισπανό ποδηλάτη και τον σκύλο του, που διανυκτέρευαν στα Λείβηθρα Ολύμπου και δεν μπορούσαν να φύγουν από το σημείο, λόγω της καταιγίδας που έπληξε την περιοχή.

Επιπρόσθετα, εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης και των ανέμων που έπνεαν, δημιουργήθηκαν προβλήματα και στο παραλιακό μέτωπο της Κατερίνης.

«Η Πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε 8 κλήσεις από Κατερίνη και Λιτόχωρο και προχώρησε σε 4 αντλήσεις υδάτων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάστηκε στο οδικό δίκτυο της παραλίας, καθώς σε κάποια σημεία, λόγω συγκέντρωσης υδάτων, δεν μπορεί να γίνει η κυκλοφορία των οχημάτων», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Πατσιαλής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί