Ουρουγουάη: Σε θρίλερ εξελίχθηκε ο β΄ γύρος των προεδρικών εκλογών

Ο υποψήφιος του Εθνικού Κόμματος (κεντροδεξιά) Λουίς Λακάγιε Που φερόταν κατά τις δημοσκοπήσεις να προηγείται με διαφορά έξι ως οκτώ μονάδων έναντι του Ντανιέλ Μαρτίνες, του υποψηφίου του Ευρέος Μετώπου· όμως η διαφορά ανάμεσά τους με σχεδόν το σύνολο των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί ήταν μόλις τριάντα χιλιάδες ψήφοι.

Ο Αροσένα δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο της Ουρουγουάης ότι θα αρχίσει αύριο Τρίτη ανακαταμέτρηση των ψήφων· το τελικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να γίνει γνωστό πριν από την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοιο αποτέλεσμα (…) το εκλογοδικείο δεν είναι σε θέση να ανακηρύξει τον νικητή», είπε ο πρόεδρος του θεσμού.

Με το 99,5% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, η διαφορά ανάμεσα στον Λουίς Λακάγιε Που (κεντροδεξιά) και τον Ντανιέλ Μαρτίνες (αριστερά) ήταν περίπου 30.000 ψήφοι, δηλαδή λιγότερες από τις αμφισβητούμενες. Αυτό υποχρέωσε την εκλογική αρχή να διεξαγάγει πλήρη ανακαταμέτρηση.

Περίπου μία ώρα μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων — στις 00:30 ώρα Ελλάδας — ο 46χρονος Λουίς Λακάγιε Που, κληρονόμος μιας ουρουγουανής πολιτικής δυναστείας, γιος πρώην προέδρου, φερόταν να επικρατεί του 62χρονου πρώην δημάρχου του Μοντεβιδέο Ντανιέλ Μαρτίνες, κατά τις δημοσκοπήσεις εξόδου.

Αλλά όσο η βραδιά προχωρούσε, και όσο η καταμέτρηση συνεχιζόταν, το αποτέλεσμα φάνταζε ολοένα περισσότερο αβέβαιο.

Ο Λακάγιε Που έλαβε το 48,74% των ψήφων, έναντι 47,48% του Μαρτίνες.

«Προσπάθησαν να μας θάψουν, αλλά δεν ήξεραν ότι είμαστε σπόροι», είπε σε χιλιάδες υποστηρικτές του ο Ντανιέλ Μαρτίνες, αρνούμενος να παραδεχθεί την ήττα του.

«Δυστυχώς ο υποψήφιος της συμπολίτευσης δεν μας τηλεφώνησε για να αναγνωρίσει ένα αποτέλεσμα που πιστεύουμε ότι δεν είναι αναστρέψιμο», στηλίτευσε κατόπιν ο Λακάγιε Που, που επισήμανε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Ταμπαρέ Βάσκες, του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί. Καθώς μιλούσε, το πλήθος των υποστηρικτών του φώναζε ρυθμικά «Πρό-ε-δρος! Πρό-ε-δρος!»

Η εκλογική αρχή κάλεσε τους δύο αντίπαλους να δείξουν «ενότητα» και «υπομονή» ωσότου ανακοινωθεί το αποτέλεσμα.

Δεν αναφέρθηκε κανένα σοβαρό επεισόδιο στο Μοντεβιδέο, όπου οι δρόμοι ήταν ήρεμοι, πέρα από κάποιες κόρνες αυτοκινήτων και μερικά πυροτεχνήματα.

Ο Ταμπαρέ Βάσκες διαβεβαίωσε ότι η Ουρουγουάη θα κάνει «όλα τα βήματα που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον νόμο», αναφερόμενος εμμέσως στις σοβαρές κρίσεις που έχουν ξεσπάσει σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ο διάδοχός του θα αναλάβει την εξουσία την 1η Μαρτίου για πέντε χρόνια.

Στην προσπάθειά του να αποτρέψει την επάνοδο της δεξιάς στην εξουσία στην Ουρουγουάη, διατυμπανίζοντας τα 15 χρόνια σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης που εγγυήθηκε το Ευρύ Μέτωπο, ο υποψήφιός του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για επαπειλούμενη στροφή της χώρας σε «φονταμενταλιστικές» πολιτικές, παρά τον μετριοπαθή τόνο του Λακάγιε Που.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί