Ο Χ. Μαμουλάκης για την Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης

Με αφορμή τον χαρακτηρισμό της 25ης Νοεμβρίου ως Ημέρας Εθνικής Αντίστασης, με σκοπό να τιμηθεί η αντίσταση των Ελλήνων κατά των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων την περίοδο 1941 – 1944, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

Η Μάχη του Γοργοποτάμου και η ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας στις 25 Νοεμβρίου του 1942, αποτέλεσε μια κορυφαία πράξη εθνικής αντίστασης.

Οι Έλληνες ενωμένοι και αποφασισμένοι, πέραν του ότι κατάφεραν ένα καίριο πλήγμα στον κατακτητή, απέδειξαν ότι ο ηρωισμός, η αυτοθυσία και η ψυχική ενότητα, είναι τα συστατικά που μπορούν να πετύχουν ιδανικά αποτελέσματα σε κάθε εθνικό αγώνα.

Η σπουδαιότητα αλλά και οι πολλαπλοί συμβολισμοί που πηγάζουν από τον Γοργοπόταμο και τη μάχη που έδωσαν ΜΑΖΙ, όλοι οι Έλληνες αγωνιστές, οδήγησαν το 1982 επί Πρωθυπουργίας του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, στην καθιέρωση της 25ης Νοεμβρίου ως εθνική ημέρας τιμής και μνήμης της Εθνικής Αντίστασης.

Σήμερα, 77 χρόνια μετά, τα μηνύματα εκείνης της περιόδου συνεχίζουν να εμπνέουν. Και να απαντούν σε κάθε νεοναζιστικό μόρφωμα που ανά την Ευρώπη, προκλητικά, περιφρονεί την ιστορία. Σε κάθε νοσταλγό του φασισμού που «ανακαλύπτει» νέα πεδία δράσης.

Όλοι εμείς οι νεότεροι, υποκλινόμαστε με δέος στο μεγαλείο των ηρωικών αγωνιστών του Γοργοποτάμου. Σκύβουμε το κεφάλι στη μνήμη τους και δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές το βαθύτερο νόημα της πράξης τους: Η εθνική ενότητα και η ομοψυχία, αποτελούν απαραίτητες και αναγκαίες συνθήκες για την αντιμετώπιση κάθε δυσκολίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί