Ν. Ηγουμενίδης σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Δεν αισθάνεται κανείς την ανάγκη να απολογηθεί για το 1 εκατ. μάρκα και τη φυγάδευση Χριστοφοράκου; (Βίντεο)

Παρέμβαση στη συζήτηση για την Αναθεώρηση και το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη Υπουργών

«Ούτε ένας, όμως, από το ΠΑΣΟΚ δεν αισθάνθηκε την ανάγκη, δεν αισθάνεται την ανάγκη να πει στον ελληνικό λαό πού πήγε αυτό το ένα εκατομμύριο μάρκα; Ούτε ένας;», ρώτησε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Ηγουμενίδης, ενώ απευθυνόμενος προς τη ΝΔ συνέχισε: «Ούτε ένας από την παράταξή σας δεν αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί στον ελληνικό λαό για το πώς και γιατί έφυγε ο Χριστοφοράκος; Ούτε ένας;».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που συνεχίζεται και σήμερα στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και συγκεκριμένα στην 5η και 9η ενότητα της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε εκτενώς για το επίμαχο άρθρο 86 του Συντάγματος.

Τόνισε την μεγάλη καθυστέρηση με την οποία αφαιρείται με την παρούσα Αναθεώρηση η σύντομη αποσβεστική προθεσμία για την ποινική ευθύνη των Υπουργών, ενώ μίλησε και για την αναγκαία ερμηνευτική δήλωση: «Αυτό, δηλαδή, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, ότι στα αδικήματα δεν περιλαμβάνονται όσα τελέσθηκαν επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων».

«Πρέπει τώρα που η κοινωνία θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη στα μεγάλα σκάνδαλα που ταλανίζουν τον τόπο, να είναι καθαρό και κρυστάλλινο ότι στα υπουργικά καθήκοντα δεν ανήκει η δωροδοκία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τονίζοντας την σημασία της ερμηνευτικής που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες. «Μόλις χθες βγήκε η απόφαση -μετά από δεκατέσσερα χρόνια!- για τη Siemens. Δεν θα σταθώ στην «αξιοθαύμαστη ταχύτητα» της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ούτε θα σταθώ στο αν λόγω παραγραφής αθωώθηκε ο κ. Τσουκάτος», είπε ο Νίκος Ηγουμενίδης θυμίζοντας ότι κανείς δεν έχει απολογηθεί σήμερα από το ΠΑΣΟΚ για το 1 εκατ μάρκα ή για την φυγάδευση Χριστοφοράκου επί ημερών της ΝΔ», ενώ μίλησε και για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τις δηλώσεις Στουρνάρα:

«Τώρα που συζητούμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η Νέα Δημοκρατία τροποποιεί τον Ποινικό Κώδικα και ο κ. Φρουζής, ο κύριος Novartis, ο άνθρωπος της Novartis στην Ελλάδα, λέει και απαντά ότι θα ρωτήσει το δικηγόρο του αν τον αφορά η αλλαγή που προτείνει και που αποφάσισε η Νέα Δημοκρατία για να ξεπαγώσει τους δεσμευμένους λογαριασμούς του».

Συνεχίζοντας ο ίδιος: «Τώρα που συζητούμε την Αναθεώρηση του Συντάγματος και το άρθρο για την ευθύνη των Υπουργών, ο Κεντρικός Τραπεζίτης, ο κατά τα άλλα αδέκαστος, που δεν παρεμβαίνει στην πολιτική, τη Δευτέρα το βράδυ δήλωσε στην ΕΡΤ ότι δεν βλέπει σκάνδαλο Novartis. Στο χωριό μου το λένε «βάλανε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα».

Ειδικά για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Αναθεώρηση, ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογράμμισε ότι «η Αριστερά δεν απεμπολεί και δεν θα μπορούσε να απεμπολήσει το αίτημα της εποχής μας για εμβάθυνση της Δημοκρατίας, για διεύρυνση της λαϊκής συμμετοχής και λαϊκής κυριαρχίας, για προστασία των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων από τη νεοσυντηρητική επίθεση, για αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής. Με άλλα λόγια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλουμε μια δημοκρατική, προοδευτική Αναθεώρηση. Αυτή είναι η πρότασή μας».

Συνοψίζοντας, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Με αφορμή το άρθρο 86, μπορούμε και πρέπει να βάλουμε τέλος σε μία υπόθεση που λαβώνει την τιμή και την υπόληψή του πολιτικού συστήματος. Η Βουλή οφείλει να στείλει σήμερα, δια παντός, το μήνυμα ότι όλες οι υποθέσεις -μαζί και οι παλιές υποθέσεις δωροδοκίας- παραμένουν ανοιχτές και απαράγραπτες».

Δείτε το βίντεο με την τοποθέτηση του Ν. Ηγουμενίδη:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί