Το “κόλπο” στο δήμο Χερσονήσου είναι διαρκές και μεγάλο- Τί αναφέρει ο Μ. Διαμαντάκης στο Candiadoc

Στις υποθέσεις με τις απευθείας, και μάλιστα προφορικά, αναθέσεις έργων χιλιάδων ευρώ από το δήμο Χερσονήσου, αναφέρεται με επιστολή του στο Candiadoc ο επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας «Δύναμη Δημιουργίας» Μανόλης Διαμαντάκης. Ο κ. Διαμαντάκης , που δηλώνει ότι καταψηφίζει και θα συνεχίσει να καταψηφίζει αυτές τις δαπάνες που έρχονται εκ των υστέρων στα όργανα του δήμου, επιβεβαιώνει ότι πρόκειται στην ουσία για μια βιομηχανία υποθέσεων, που δε σταμάτησε ούτε και με την νέα δημοτική αρχή.

Αφορμή της παρέμβασης του κ. Διαμαντάκη είναι η νέα υπόθεση που ήρθε στο φως από πολίτη της περιοχής, μέσω του Candiadoc.

Δείτε: Το κόλπο συνεχίζεται στο δήμο Χερσονήσου: Παράνομες… προφορικές αναθέσεις χιλιάδων ευρώ!

Να θυμίσουμε πώς στηνόταν το κόλπο: Πρόκειται για αναθέσεις με προφορικές εντολές ενός και μόνο προσώπου (αντιδημάρχου), χωρίς καμιά απόφαση συλλογικού και αρμόδιου οργάνου, χωρίς κανείς αρμόδιος να παραλαμβάνει, να ελέγχει και να βεβαιώνει την παραλαβή! Οι αδιαφανείς και παράνομες διαδικασίες έχουν ακυρωθεί κατά καιρούς από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα (Αποκεντρωμένη) καθώς δεν στηρίζονται σε καμιά διάταξη του νόμου. Αλλά εδώ ξεκινάει το «μεγάλο κόλπο», καθώς παράγοντας της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ο ίδιος αντιδήμαρχος που ανέθετε προφοριά (!), υπέγραφε τα τιμολόγια και την εκτέλεση του έργου ή των εργασιών, με αποτέλεσμα, με αυτές τις υπογραφές, ο προμηθευτής ή ο ανάδοχος, να προσφεύγει στα δικαστήρια και να επικαλείται την έγκρισή τους για να εισπράξει τα χρήματα που διεκδικεί. Σε άλλες περιπτώσεις, πριν τα δικαστήρια, ο δήμος οδηγείται σε συμβιβασμό και με αποφάσεις της πλειοψηφίας, πληρώνει τις απευθείας αναθέσεις και δαπάνες που έχουν κριθεί παράνομες από την Αποκεντρωμένη.

Η επιστολή του κ. Διαμαντάκη

Με αφορμή άρθρο σας στις 18 Νοεμβρίου με τίτλο «Το κόλπο συνεχίζεται στο δήμο Χερσονήσου: Παράνομες… προφορικές αναθέσεις χιλιάδων ευρώ!»  επιτρέψτε μου ένα μικρό σχολιασμό, χρήσιμο και για τους αναγνώστες σας.

Δυστυχώς για το Δήμο μας, όλα όσα αναφέρονται στη συγκεκριμένη δημοσίευση είναι σωστά, σχεδόν στο σύνολό τους. Ο συντάκτης του κειμένου ορθά παρουσιάζει πραγματικά περιστατικά. Ό,τι ενδεχομένως έχει διαφύγει του σχολιασμού του θα ήταν περισσότερο επιβαρυντικό για τα δημοτικά μας δρώμενα. Για παράδειγμα, το σοβαρό αυτό θέμα το οποίο σχολιάζει, συζητήθηκε σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής σαν εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα με τη διαδικασία του επείγοντος. Τακτική η οποία, κατά τη γνώμη μου, δεν βοηθά στον ενδελεχή έλεγχο της όλης υπόθεσης, τουλάχιστον από πλευράς δημοτικών συμβούλων.

Όμως, και αυτό είναι ιδιαίτερα λυπηρό, υπήρξε και συνέχεια. Κατά την προχθεσινή (18/11) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής συζητήθηκε και πάλι πανομοιότυπο θέμα σχετικά με την άσκηση ή όχι έφεσης κατά διαταγής πληρωμής με ίδια μακροσκοπικά χαρακτηριστικά, σημειώνω όμως ότι η υπόθεση αυτή έχει απασχολήσει και κατά το παρελθόν την οικονομική επιτροπή του Δήμου. Και πάλι η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής είναι ίδια με αυτή της υπόθεσης στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμά σας. Και πάλι κατά πλειοψηφία, τόσο τα μέλη της οικονομικής επιτροπής που προέρχονται από την παράταξη του Δημάρχου κ. Σέγκου, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου, όσο και τα μέλη που προέρχονται από τη δημοτική ομάδα του πρώην δημάρχου κ. Μαστοράκη ψηφίζουν θετικά για μη άσκηση έφεσης, δηλαδή ψηφίζουν θετικά για την πληρωμή των όποιων ποσών ζητούν κατά καιρούς οι εργολάβοι ή οι προμηθευτές ή οι μελετητές. Σε ότι με αφορά, και στις δύο περιπτώσεις έχω κατηγορηματικά διαφωνήσει με την ακολουθούμενη τακτική και αυτό θα κάνω και στο μέλλον σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπου χρειαστεί. Η διαφωνία μου έχει καταγραφεί στις συγκεκριμένες αποφάσεις τις οποίες έχω καταψηφίσει, αρνούμενος τον αρχέγονο, αδιαφανή και τελικά επιζήμιο τρόπο ανάθεσης και βεβαίωσης εκτέλεσης (ή παραλαβής κατά περίπτωση), τρόπο που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία των οργάνων του Δήμου, την ανάληψη υποχρεώσεων και τη διαχείριση των οικονομικών του.

Ακόμη παραπέρα, κοινό μυστικό είναι ότι στο άμεσο μέλλον θα καταφτάσουν και άλλες τέτοιες εντολές πληρωμών που σήμερα είναι σε εξέλιξη και αφορούν νέες, πρωτοεμφανιζόμενες, υποθέσεις. Ενδεχόμενη ίδια αντιμετώπιση από τη Δημοτική Αρχή θα είναι τραγική. Η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη αντιμετώπιση υποβαθμίζει τη λειτουργία των οργάνων του Δήμου και καθιστά τη διαφάνεια που πρέπει να συνοδεύει κάθε πράξη τους γράμμα κενό. Η κατ’ εξακολούθηση επανάληψη της ίδιας πορείας χρήζει ενδελεχούς διερεύνησης. Ευθύνη και υποχρέωση της κάθε δημοτικής αρχής, αλλά και του κάθε δημοτικού συμβούλου ξεχωριστά, είναι να γίνει αυτό πραγματικότητα. Η πολιτική ευθύνη όλων μας δεν περιορίζεται στην αποδοχή ή όχι των αποφάσεων πληρωμών που επιτυγχάνουν οι προμηθευτές ή οι εργολάβοι του δήμου, αλλά πρέπει να επεκταθεί και στην εφαρμογή των διαδικασιών που επιβάλει ο νόμος αλλά και οι κανόνες χρηστής διοίκησης. Εξάλλου, σε κάθε περίπτωση, η ισχύουσα νομοθεσία παρέχει εργαλεία για την αντιμετώπιση ακόμη και έκτακτων αναγκών.  

Όλο το χρονικό διάστημα που ο Δήμος μας ταλανίζεται από αυτές τις υποθέσεις, ο τρόπος αντιμετώπισής τους έχει επιφέρει σοβαρή ηθική βλάβη στο κύρος του Δήμου και δυστυχώς αυτό συνεχίζεται και από τη νέα δημοτική αρχή. Στο κύρος του Δήμου  συνολικά  και όχι μόνο της όποιας, κάθε φορά, Δημοτικής Αρχής. Υποχρέωση όλων μας, πρωτίστως όμως της Δημοτικής Αρχής αφού αυτή έχει την ευθύνη, είναι η άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών.

Δείτε σχετικά

Δήμος Χερσονήσου: Πώς στήθηκε το μεγάλο κόλπο με τις παράνομες δαπάνες εκατοντάδων χιλιάδων € (έγγραφα)

Ο δήμαρχος Χερσονήσου, οι παράνομες αναθέσεις και οι χαμένες ταμειακές μηχανές!

Εισαγγελέας στο δήμο Χερσονήσου για το «μεγάλο κόλπο» με τη βιομηχανία παράνομων αναθέσεων που ξεπερνούν τις 800.000 €

Δήμος Χερσονήσου: Απευθείας αναθέσεις 260.000 ευρώ σε μια μέρα, με απόφαση και υπογραφή ενός αντιδημάρχου! (έγγραφα)

Δήμος Χερσονήσου: Πώς η Οικονομική Επιτροπή, μετά τις αποκαλύψεις, «άδειασε» τον αντιδήμαρχο για τις απευθείας αναθέσεις! (έγγραφο)

Νέα υπόθεση με βιομηχανία απευθείας αναθέσεων του αντιδημάρχου Χερσονήσου- Όλες οι αποφάσεις έχουν κριθεί παράνομες από την Αποκεντρωμένη

Σφοδρή καταγγελία Λουλουδάκη για τον αντιδήμαρχο Χερσονήσου και τις απευθείας αναθέσεις

Καταιγιστικές εξελίξεις στο δήμο Χερσονήσου: Παραιτήσεις μετά τη βιομηχανία παράνομων αποφάσεων!

Βιομηχανία απευθείας αναθέσεων: Παραδέχεται τις παρανομίες, όμως δηλώνει «στόχος», ο αντιδήμαρχος Χερσονήσου!

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί