«Προτάσεις για τη Βελτίωση της Ποιότητας της Ζωής των ΑμεΑ»

Ημερίδα στο Ηράκλειο

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο σχεδιασμού και οργάνωσης Κοινωνικών Δράσεων υπερτοπικού χαρακτήρα, για την υλοποίηση του Κοινωνικού της Προγράμματος διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Προτάσεις για τη Βελτίωση της Ποιότητας της Ζωής των ΑμεΑ», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου και ώρα 09:00-14:30 στο Συνεδριακό Κέντρο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας στη Λεωφόρο Ικάρου 5. 

Η ημερίδα που θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή εκπροσώπων εθνικών, περιφερειακών και τοπικών σωματείων ΑμεΑ, ατόμων με αναπηρίες και γονέων παιδιών ΑμεΑ, διακεκριμένων επιστημόνων αλλά και κοινωνικών φορέων, φιλοδοξεί να αποτελέσει ορόσημο και σημείο αναφοράς για την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες. 

Πρωταρχικός στόχος της Περιφέρειας Κρήτης κατά τη διεξαγωγή της  ημερίδας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης είναι η καταγραφή των αναγκών των ΑμεΑ και η κατάδειξη των προβλημάτων τους σε περιφερειακό επίπεδο, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν, ώστε να αποφευχθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός και οι διακρίσεις και να διαρραγεί η κοινωνική περιθωριοποίηση και η ιδρυματοποίηση των ατόμων αυτών. 

  Η καλλιέργεια της ισότητας, ο σεβασμός της διαφορετικότητας, η ενσωμάτωση όλων στον κοινωνικό ιστό αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης. Αυτό θα καταστεί δυνατό αφενός με τον έμπρακτο σεβασμό των δικαιωμάτων των ΑμεΑ από την πολιτεία, την τοπική κοινωνία κι από τα μέλη της κι αφετέρου με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, πρακτικών και στοχευμένων δράσεων κατά τη χάραξη και εφαρμογή της περιφερειακής πολιτικής που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην πλήρη και ισότιμη κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε περιφερειακό επίπεδο εξασφαλίζοντας παράλληλα τον ύψιστο βαθμό αυτονομίας τους. 

  Τα μέτρα αυτά κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης θα επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής των ΑμεΑ, καθώς θα σχετίζονται με τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας σε δημόσιους χώρους, με τη δυνατότητα επαγγελματικής απασχόλησης και ένταξης στην αγορά εργασίας, την εκπαίδευση και κατάρτιση, και τέλος με την καλλιέργεια των πνευματικών και σωματικών τους δεξιοτήτων σε κατάλληλες δομές.

  Η ενημερωτική ημερίδα απευθύνεται τόσο στην επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα, σε ΑμεΑ, στο οικογενειακό τους περιβάλλον, σε επαγγελματίες και στελέχη κοινωνικών φορέων που ασχολούνται με το αντικείμενο, όσο και στο ευρύ κοινωνικό σύνολο. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό που επιθυμεί να ενημερωθεί για τα σημαντικά ζητήματα που θα τεθούν από τους ομιλητές.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

    «ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»


09:00- 09:30

Προσέλευση-Εγγραφές
09:30 – 10:00
 Έναρξη – Χαιρετισμοί

Α΄ Συνεδρία
Συντονιστής: Βαμβακάς Λάμπρος Ιατρός Παθολόγος- Ογκολόγος, Δ/ντης ΕΣΥ Παθολογικής –Ογκολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ. Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Συντονιστής: Πιτσούλης ΓιώργοςΙατρός Ακτινολόγος, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για την λειτουργία των Κινητών Μονάδων για την  Πρόληψη και Προαγωγή Υγείας


10:00-10:151.«Δικαιωματικό Πλαίσιο για τα ΑμεΑ σε Ελλάδα και Ευρώπη.»Βαρδακαστάνης Ιωάννης, Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ.
10:15-10:30

2.«Μεθοδολογία Αντιμετώπισης Ατόμων με Ψυχικές Ασθένειες μέσα από τις Σύγχρονες Τάσεις Ψυχιατρικής». Κυμπουρόπουλος Στέλιος, Ιατρός – Ψυχίατρος, Σεξολόγος MSc, Ευρωβουλευτής Ν.Δ.

 
  
10:30-10:453. Αθλητισμός και ΑμεΑΚαπελλάκης Γεώργιος,  Χρυσός Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης
10:45-11:004. «Ο Ρόλος της Οικογένειας στην Ψυχολογική θωράκιση του ΑμεΑ».Καργάκης Εμμανουήλ, Κλινικός Ψυχολόγος.
11:00-11:155. «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση Ατόμων με Αναπηρία: Βαδίζοντας από την Ενσωμάτωση στη Συμπερίληψη».Γιγουρτάκη Μαρία, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης Κρήτης 

11:15-11:30 6.«Παιδιά με Αναπηρία, Αποϊδρυματοποίηση, Κοινωνική Ένταξη» Νικόλσκυ Δημήτριος, Προϊστάμενος Τμήματος Ενίσχυσης Παιδιών με Αναπηρία, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
11:30-11:507. Βιωματική Αφήγηση Γονέων Μαθητών με Αναπηρία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
α. Συμμετοχή Γονέα παιδιού με Αυτισμό από τη «Ζωοδόχο Πηγή»β. Συμμετοχή Γονέα παιδιού με Κινητική Αναπηρία από το ΠΑΑΠΑΗΚ (Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Ηρακλείου Κρήτης)
Μικρό Δρώμενο από παιδιά της Ανοιχτής Δομής του «Αγίου Σπυρίδωνα»«Κράτα με να σου δείξω τον Κόσμο»
11:50-12:00


Ερωτήσεις –Τοποθετήσεις 


12:00-12:15Διάλειμμα για καφέ και ελαφρύ γεύμα

Β’ Συνεδρία: 
Συντονιστής: Ζάχαρης ΕυάγγελοςΕπεμβατικός Καρδιολόγος, Δ/ντης Ε.Σ.Υ. ΠΑΓΝΗ, Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας ΚρήτηςΣυντονίστρια : Μηλάκη ΓεωργίαΙατρός Παθολόγος – Ογκολόγος, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα Εθελοντισμού



12:15-12:30







1.«O Ρόλος και η Συμβολή της Αστυνομίας στην καθημερινή Ζωή των ΑμεΑ»Καρακούδης Στυλιανός, Υποδιοικητής Τροχαίας Ηρακλείου, Αστυνόμος Β΄




 
12:30-12:452.«Προβλήματα Δομών Κλειστής Φροντίδας Δημοσίου Δικαίου που φιλοξενούν Άτομα με Νοητικές ή Χρόνιες Σωματικές Παθήσεις».Γιαμαλάκη Νίκη, Πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης.
12:45-13:00


3.«Δομές και Θεραπείες για Άτομα με Αναπηρία».Σημαντηράκης Παύλος, Πρόεδρος Σωματείου Γονέων και Κηδεμόνων «Δικαίωμα στη Ζωή»Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ε.Σ.Α.μεΑ. και τηςΠ.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ.
 
13:00-13:154.«Σύγχρονη Προσέγγιση για την Κοινωνική Ένταξη των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία και Ατόμων με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές-Αυτισμός»Τζαμούσης Χρήστος, Αντιπρόεδρος Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ.
13:15-13:305.«Προβλήματα που αντιμετωπίζουν Άτομα με Τύφλωση και Μειωμένη Όραση.»
Κατσιπουλάκη-Γιαννιδάκη Καλλιόπη ,Συνταξιούχος ΕκπαιδευτικόςΓενική Γραμματέας Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης 
13:30-13:456.«Κώφωση-Βαρηκοΐα: Κοινωνικές Επιπτώσεις στο ίδιο το Άτομο και την Οικογένεια του». 
Ζυμβραγουδάκης Γιάννης, Πρόεδρος Σωματείου Κωφών και Βαρηκόων Ν. Ηρακλείου «ΚΑΝΤΙΑ»
13:45-14:00

7. «Επαγγελματική Αποκατάσταση των ΑμεΑ»Τσαχάκης Δημήτρης, Πρόεδρος Σωματείου ΑμεΑ Νομού Ρεθύμνης, Μέλος Γενικού Συμβουλίου της Ε.Σ.Α.μεΑ. ,Αντιπρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Κρήτης


14:00-14:15
Ερωτήσεις –Τοποθετήσεις 
      14:15-14:30Συμπεράσματα –Προτάσεις


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί