Πραγματοποιήθηκε η ξενάγηση που διοργάνωσε το Δίκτυο Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης

  Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν, τα μέλη, οι φίλες και οι φίλοι  την ξενάγηση που διοργάνωσε το Δίκτυο Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης, με την εθελόντρια ξεναγό και συγγραφέα  κα Αθηνά Κυριακάκη Σφακάκη. 

        Το πρόγραμμα ξενάγησης  αφορούσε την ΠΥΛΗ ΔΕΡΜΑΤΑ-ΚΡΗΝΗ ΠΡΙΟΥΛΗ-ΚΡΗΝΗ ΙΔΟΜΕΝΕΑ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.

        «Η προβολή του πολιτισμού, τον οποίο κληρονομήσαμε  είναι στις προτεραιότητες μας και μέσα στους στόχους του Δικτύου μας» δήλωσε η πρόεδρος   Σκεύω Μπιζιώτη.

 Ξεκινήσαμε  από την είσοδο  του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, θέση του  Ναού του Εσταυρωμένου στα Χαράκια. Ακούσαμε  για τον Προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα και τις συνοικίες  του βόρειου παραλιακού μετώπου του Χάνδακα Κιζίλτάμπια, Μπαλτά Αχμέτ Αγά και Σουλτάν Ιμπραήμ, καθώς  και για τα μνημεία που υπήρχαν. Μετά την πύλη Δερματά, και την θέση του Ναού του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, μετέπειτα , Μπαλτά Αχμέτ Αγάτζαμίσι  και σήμερα Μποδοσάκειο Σχολείο, προχωρήσαμε στην κρήνη Πριούλη, την Φοντάνα Νουόβα ,την κρήνη ‘’ Ντελή Μάρκο’’ της περιόδου της Τουρκοκρατίας. Η κρήνη Πριούλη κατασκευάσθηκε το 1666-1667, από τον Γεν. Προβλεπτή των όπλων, τον  Αντώνιο Πριούλη. Ήταν τα τελευταία χρόνια του Κρητικού πολέμου, της πολιορκίας της CANDIA από τους Οθωμανούς, προ της κατάληψης, τον Σεπτέμβριο του 1669. Οι Τούρκοι είχαν ήδη καταστρέψει το υδραγωγείο Μοροζίνη και υπήρχε έλλειψη νερού στην πολιορκούμενη πόλη CANDIA ……Το  Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, βρίσκεται στην θέση του Αρχοντικού των Καλοκαιρινών. Το κτίριο πυρπολήθηκε κατά τα δραματικά γεγονότα της 25ης Αυγούστου 1898, και εντός του ανεγνωρίσθη το πτώμα του Λυσίμαχου Καλοκαιρινού ‘’ημίκαυτον ‘’. Βρίσκεται στην συνοικία ‘’Σουλτάν Ιμπραήμ’’, την συνοικία  των αρχοντικών του Χάνδακα. Στην συνοικία αυτή είχε τοποθετηθεί η κρήνη Γενιτσάρ , η οποία μεταφέρθηκε στην αρχή της Λ. Ικάρου, με εκκίνηση από την πλ. Ελευθερίας .                       Στο Ι.Μ.Κ εκτίθενται μνημεία και κειμήλια της Νεότερης Ιστορίας και του πολιτισμού της Κρήτης. Έξω από το Ι.Μ.Κ στην νοτία πλευρά βρίσκεται σήμερα η κρήνη Ιδομενέα . Το όνομά οφείλεται στον γιατρό Ιδομενέα Μαρκατάτη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί