Εκδηλώσεις αφιερωμένες στη Μνήμη των Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων

Η τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη ορίστηκε με απόφαση της Γ. Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2005 σαν η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων. Κάθε χρόνο όλο και σε περισσότερες πόλεις του κόσμου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις από συλλόγους που υπερασπίζονται την Μνήμη και τα Δικαιώματα των Θυμάτων. Δυστυχώς αυτές δεν στάθηκαν ικανές να ωθήσουν τις περισσότερες κυβερνήσεις στη λήψη ουσιαστικών, μακροπρόθεσμων μέτρων που θα περιορίσουν δραστικά τις τροχαίες συγκρούσεις. Παραμένουμε έτσι παρατηρητές στη σταθερή άνοδο του αριθμού των θανάτων και των αναπηριών που προκαλούνται στο δίκτυο της κυκλοφορίας.

1.350.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στους δρόμους του κόσμου το 2018!

Πολλοί περισσότεροι τραυματίστηκαν σοβαρά και θα συνεχίσουν να ζουν αντιμετωπίζοντας πολλαπλά προβλήματα!

Στη χώρα μας οι τροχαίες συγκρούσεις επί δεκαετίες αποδεκατίζουν τους νέους ανθρώπους χωρίς ποτέ να υπάρξει μια μακροπρόθεσμη ουσιαστική πολιτική που να ξεπερνά τις ευχές, τις δηλώσεις λύπης και τα συγκυριακά μέτρα. Μονίμως ουραγοί στην Ευρώπη στην οδική ασφάλεια βρισκόμαστε σταθερά στην κορυφή της πυραμίδας των θυμάτων. Και αν οι αριθμοί εμφανίζουν μια μείωση τα τελευταία χρόνια, ποιος μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένος όταν η πιθανότητα θανάτου ενός ανθρώπου στο ελληνικό οδικό δίκτυο είναι διπλάσια ή και τριπλάσια απ αυτήν ενός κατοίκου άλλων χωρών της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων, και με δεδομένο ότι αυτή συνέπεσε με την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο SOS Τροχαία Εγκλήματα , στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει εκδήλωση την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στις 7μμ στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικό Μολύβι» ( Ιερά Οδός 154 –στάση Μετρό Ελαιώνας).

Επειδή η πρόληψη δεν είναι ουτοπία, επειδή η εξάλειψη των τροχαίων εγκλημάτων είναι η καλύτερη προσφορά στην Μνήμη των ανθρώπων πού έχουμε χάσει, στην εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης θα έχουμε την τιμή να ακούσουμε την πρέσβειρα της Σουηδίας κα Charlotte Sammelin να σκιαγραφεί πως η χώρα της κατόρθωσε το «ακατόρθωτο»: να σέβεται και να προφυλάσσει την ανθρώπινη ζωή στο οδικό δίκτυο μέσα από την πολιτική που κωδικοποιήθηκε σαν Όραμα Μηδέν – Vision Zero.

Στο πρόσωπο της κας Sammelin τιμάμε όλους αυτούς που συνέλαβαν, υλοποίησαν και ανανεώνουν διαρκώς αυτήν την πολιτική. Μια πολιτική που έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές αλλά και που αποδεικνύει πως οι τροχαίες συγκρούσεις μπορούν να προληφθούν αρκεί πράγματι να το θέλουμε.

Στις 19 & 20 Φεβρουαρίου 2020 η Σουηδία φιλοξενεί την τρίτη Παγκόσμια διυπουργική Διάσκεψη για την Οδική Ασφάλεια. Σε όσους θα συμμετάσχουν δίνεται μια έμπρακτη δυνατότητα να κατανοήσουν γιατί τα τροχαία δεν είναι θέμα της μοίρας, της τύχης, του ταμπεραμέντου  ούτε του DNA.

Μετά την προβολή βίντεο και φωτογραφιών και μια σύντομη παρέμβαση του SOS Τροχαία Εγκλήματα θα ακολουθήσει συναυλία με παραδοσιακά και λαικά τραγούδια από δύο τραγουδίστριες, μέλη του συλλόγου μας, την Σοφία Εμφιετζή, μητέρα του Αλέξανδρου Τσίμινα 22 ετών  και την Καίτη Μακρή, μητέρα του Στράτου Φούσκα 20  ετών που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα. Θα τραγουδήσουν για μας, αυτή τη φορά όχι από επαγγελματική υποχρέωση. Θα τραγουδήσουν για τα παιδιά που χάθηκαν, τα δικά τους, τα δικά μας, για όλους τους ανθρώπους που χάθηκαν αλλά και γι αυτούς που δεν πρέπει να χαθούν. 

Ενώνουμε τις φωνές μας για να το σταματήσουμε!

Συμμετέχουν αφιλοκερδώς οι μουσικοί: Θοδωρής Πετρόπουλος – μπουζούκι, Ευαγγελία Μαυρίδου –Πιάνο,  Άγης Παπαπαναγιώτου – κιθάρα.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι του ΕΚΑΒ, της Τροχαίας, της Πυροσβεστικής, της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής.

Η 11η αγωνιστική της Super League αφιερωμένη στα Θύματα των Τροχαίων.

Το Σάββατο και την Κυριακή 23 &24 Νοεμβρίου σε όλα τα γήπεδα της χώρας που διεξάγονται ποδοσφαιρικοί αγώνες της Super League θα πραγματοποιηθεί μια σημαντική δράση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων οργανωμένη από κοινού απο την Super League, τον ΠΣΑΠ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμοιβομένων Ποδοσφαιριστών) και τον πανελλαδικό σύλλογο SOS Τροχαία Εγκλήματα με κεντρικά μηνύματα:

ΟΔΗΓΩ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ! Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ! 

Η ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!

ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΣ!

Θα προβληθούν βίντεο στα matrix των γηπέδων με μηνύματα των αρχηγών των ομάδων, ενώ κατά την είσοδο των ομάδων στον αγωνιστικό χώρο θα υπάρχουν μπάνερ με το μήνυμα ΟΔΗΓΩ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ!  

Είναι μια πρωτοβουλία Μνήμης και απότισης Τιμής στους πάρα πολλούς αθλητές και φιλάθλους πού έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαίες συγκρούσεις αλλά και μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε την υπάρχουσα κατάσταση και να εκμηδενίσουμε τις τροχαίες συγκρούσεις και τα θύματα τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί