Ν. Ηγουμενίδης: «Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η σημερινή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τις γερμανικές αποζημιώσεις»

Σχετικά με την απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σχεδόν ένα μήνα μετά την απόρριψη της ρηματικής Διακοίνωσης από την Γερμανική πλευρά, το ελληνικό ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει αυτό που όλοι γνωρίζουμε.

Απαντώντας για πρώτη φορά – και με μεγάλη καθυστέρηση – στην κοινοβουλευτική ερώτηση 34 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το ελληνικό ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει έμμεσα αυτό που είναι γνωστό όλο αυτό το διάστημα, δηλαδή η άρνηση της Γερμανίας, και μάλιστα όχι ευθέως, αλλά με μια έμμεση αναφορά, μιλώντας για την «από 18/10/2019 απορριπτική Ρηματική Διακοίνωση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας».

Με μια πολύ σύντομη και ασαφή απάντηση επιβεβαιώνει αυτό που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο, ότι δηλαδή «οι αξιώσεις της Ελλάδας περί αποπληρωμής του κατοχικού δανείου και επιστροφής των πολιτιστικών θησαυρών και των εκκλησιαστικών κειμηλίων εκφράζουν τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής και αντανακλούν την επιθυμία του ελληνικού λαού».

Μεγάλη εντύπωση και ανησυχία προκαλεί όμως και η ανάγκη του Υπουργού  – στο πλαίσιο απάντησης για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα – να σημειώσει τις άριστες σχέσεις με την Γερμανία και το ενδιαφέρον για ανάπτυξης τους σε όλους τους τομείς.

Βεβαίως, αποτυπώνεται και η επισήμανση ότι αυτές «παραμένουν έγκυρες, ενεργές και διεκδικήσιμες και ότι η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να τις προβάλλει με κάθε πρόσφορο μέσο». Ωστόσο, χωρίς να υπάρχει καμία διευκρίνιση για τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα πραγματοποιηθεί.

Δεν χρειάζεται σήμερα να λέμε τα αυτονόητα.

Χρειάζεται σήμερα να καθοριστούν με κάθε λεπτομέρεια οι ενέργειες της ελληνικής πλευράς μετά τη ρηματική διακοίνωση και το πόρισμα της ελληνικής Βουλής. Γι’ αυτό και επιμένουμε ότι όλοι οι δρόμοι που έχουν ανοίξει θα πρέπει πλέον να αξιοποιηθούν στο έπακρο.

Παρακολουθούμε το θέμα με ιδιαίτερη ανησυχία και περιμένουμε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να ξεκαθαρίσει άμεσα τη στάση του».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί