Πραγματοποιήθηκε η πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στο Ηράκλειο

Πραγματοποιήθηκε η πολιτική εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ χθες Σάββατο 16 Νοέμβρη, στη μουσική σκηνή «Νυν και Αεί» με θέμα: «Ισχυρό ΚΚΕ για να δυναμώσει ο αγώνας του λαού. Μαζί ανοίγουμε το δρόμο για το σοσιαλισμό!». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της επετείου των 101 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος.

Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε πως τα κόκκινα μεροκάματα των συντρόφων, των φίλων και οπαδών που δίδονται αυτές τις μέρες στα πλαίσια της ετήσιας οικονομικής εξόρμησης του Κόμματος είναι αφιερωμένα στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς το 1919.

Η πολιτική ομιλία πραγματοποιήθηκε από την Νικολέττα Χριστοδουλοπούλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής της Κρήτης και Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Στην ομιλία της ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Εκ μέρους της Τ.Ε. του Κόμματος μας σας καλωσορίζουμε θερμά στην σημερινή μας εκδήλωση. Καθόλου τυχαία δεν επιλέχτηκε το θέμα της εκδήλωσης σήμερα, «Ισχυρό ΚΚΕ για να δυναμώσει ο αγώνας του λαού. Μαζί ανοίγουμε το δρόμο για το σοσιαλισμό!». Θέλουμε να αναδείξουμε ότι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ σημαίνει ισχυρό αποκούμπι, στήριγμα, φάρος για τους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Ισχυρό ΚΚΕ για να δυναμώνει ο αντιμονοπωλιακός αντικαπιταλιστικός προσανατολισμός των αγώνων του λαού και επομένως και η αποτελεσματικότητα τους σήμερα για επιμέρους κατακτήσεις όσο και για το αύριο. Ισχυρό ΚΚΕ για να ανοίγει πιο διάπλατα ο δρόμος για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που γεννά φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά. Ισχυρό ΚΚΕ στον λαό και την νεολαία, ο μόνος τρόπος για να ανοίγει ο δρόμος από σήμερα, για το αύριο που μέλλεται να ‘ρθει, τον Σοσιαλισμό.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, οι φίλοι και οι συναγωνιστές από κάθε μετερίζι, πρωτοστατούν όπως πάντα, έτσι και τώρα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, με ότι δυσκολίες έχει αυτή η προσπάθεια, στον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Παίρνουμε υπόψιν τις καινούριες συνθήκες στις οποίες δρούμε. (και όχι εμείς μόνο, οι ίδιοι οι αστοί αναλυτές δεν μπορούν να το κρύψουν, η ΕΕ , το ΔΝΤ κλπ). Το καπιταλιστικό σύστημα, η οικονομία του μπορεί να βρίσκεται σε αναιμική ανάκαμψη, έχει όμως έντονα τα σημάδια της νέας επόμενης βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, που είναι αναπόφευκτη να έρθει. Κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις των ισχυρών καπιταλιστικών χωρών, για το μοίρασμα των αγορών, δρόμων μεταφοράς και ενεργειακών πηγών, προμηνύοντας ακόμα πιο επικίνδυνες εξελίξεις για τον λαό και την νεολαία της χώρας μας.

Το ΚΚΕ επιβεβαιώνεται για μια σειρά εκτιμήσεις, και για το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά και τις πρόσφατες εκλογικές μάχες, που ανέδειξαν την ΝΔ κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση- στυλοβάτη στην προσπάθεια εδραίωσης της νέας σοσιαλδημοκρατίας της χώρας.

(…) Ειδικά σε αυτές τις συνθήκες, έχει πολύ μεγάλη σημασία να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντική παρακαταθήκη άφησε η στάση του ΚΚΕ -παρά τα χτυπήματα που δέχτηκε από το σύστημα, τις μεγάλες εκλογικές απώλειες το 2012 – σε σχέση με την ανυποχώρητη στάση του για άρνηση συμμετοχής στα πλαίσια αστικής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα αξιοποιώντας τις σύγχρονες επεξεργασίες του έδωσε σκληρές μάχες τα χρόνια της κρίσης, στην ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση σε σχέση με τις αιτίες που την γεννούν και βρίσκονται στη καρδιά του εκμεταλλευτικού συστήματος και των σχέσεων παραγωγής απέναντι στις θεωρίες για καπιταλισμό που φτιάχνεται, για τα golden boys που φταίνε(που παρεμπιπτόντως πριν ακόμα πτωχεύσει η thomas cook με τεράστιες συνέπειες για τους εργαζόμενους, αυτά τα σενάρια είχαν ήδη κάνει την επανεμφάνιση τους).

Την ώρα που τα επιχειρήματα για εθνική ενότητα, να βάλουμε όλοι λίγο πλάτη για να βγούμε από την κρίση, το ΚΚΕ είναι ώρα να αναλάβει τις ευθύνες του, να πάρει την θέση του στην ιστορία και άλλα τέτοια που έλεγαν προβληματισμένοι άνθρωποι αλλά και πολύ καλοθελητές άνθρωποι του συστήματος. Είναι παρακαταθήκη που απαιτεί από όλους εμάς ακούραστη, επίμονη προσπάθεια η απόφαση του Κόμματος στο ιδιαίτερο και βαρύ καθήκον που έχουμε να πρωτοστατήσουμε στην ανασύνταξη του εργατικού- λαϊκού κινήματος, των αγώνων συνολικά της φτωχής αγροτιάς, των μικρών αυτοαπασχολούμενων της υπαίθρου και της πόλης, ειδικά της νεολαίας και των γυναικών, στην εδραίωση της κοινωνικής συμμαχίας. Την μόνη συμμαχία που το Κόμμα επιδιώκει και δίνει όλες του τις δυνάμεις.

Οι συνθήκες αυτές που περιγράφουμε έχουν στο επίκεντρο του προβληματισμού μας προφανώς τον συνολικά αρνητικό συσχετισμό, τις συνθήκες αντεπανάστασης παγκοσμίως που ακόμα είναι σε εξέλιξη. Όχι όμως από την σκοπιά της απογοήτευσης, του συμβιβασμού, της μοιρολατρίας, κανάλια που από την ώρα που γεννιέται ένα παιδί και σε κάθε βήμα του ,επιδιώκει το σύστημα να εγκλωβίζεται.

(…) Η περίοδος που διανύουμε έχει καινούρια στοιχεία που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε. Περικλείει την 10χρονη περίπου πορεία με καπιταλιστική κρίση, την προσπάθεια να αναδιαμορφώσει το σύστημα το πολιτικό σκηνικό και τους εκφραστές του, ένα κύκλο ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών , που για εμάς και τον λαό μας αποτελεί και σημαντική πείρα που χρειάζεται με όλους τους τρόπους να αφομοιώνεται σε κάθε βήμα μας, μέσα στους αγώνες, στα εργατικά συνδικάτα και τους φορείς που πρωτοστατούμε, μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς, εργοστάσιο, κλάδο, Πανεπιστήμιο και σχολείο.

Δεν είναι τυχαία η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ τώρα με σύνθημα ανάπτυξη για όλους, πριν του ΣΥΡΙΖΑ, με σύνθημα την δίκαιη ανάπτυξη, να δέσουν τους εργαζόμενους στο άρμα της βάρβαρης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Τώρα πια ο λαός ξέρει. Ξέρει πολύ περισσότερο αυτό που από κοινού ΝΔ-ΣΥΡ κρύβουν, γιατί στρατηγικά συγκλίνουν, πως η ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και των μονοπωλίων προϋποθέτει να περάσει πάνω από τα συντρίμμια των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Ακόμα μια επιβεβαίωση ότι σε κρίση και σε καπιταλιστική ανάπτυξη οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είναι τα μόνιμα θύματα, που πληρώνουν και τα σπασμένα του κεφαλαίου και τα κέρδη του, με ένταση της εκμετάλλευσης και της αντιλαϊκής επίθεσης, αποτελούν τα όσα είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός. Με «προμετωπίδα» το κάλπικο επιχείρημα ότι η στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας αποτελεί τάχα προϋπόθεση για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του λαού, ο πρωθυπουργός έταξε κάθε λογής προνόμια και νέες διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, έκρυψε ότι προϋπόθεση γι’ αυτά είναι και νέα αντιλαϊκά μέτρα, καλλιεργώντας φρούδες προσδοκίες στο λαό ότι «έχει λαμβάνειν» από την ανάπτυξη για τα κέρδη του κεφαλαίου.

(…) Φίλες και φίλοι, το νομικό οπλοστάσιο που έχουν στα χέρια τους κυβερνήσεις- εργοδότες, αξιοποιείται σε κάθε φάση και στιγμή με βάση τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Αντιλαϊκά μέτρα, ιμπεριαλιστική εμπλοκή και ένταση της καταστολής είναι το «υπόβαθρο» πάνω στο οποίο η κυβέρνηση ξεδιπλώνει την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου και των επενδύσεων, που δεν χωράει βέβαια τα λαϊκά δικαιώματα και τις ανάγκες, πόσο μάλλον τους μαζικούς αγώνες για τη διεκδίκησή τους.

Γι’ αυτό, παράλληλα με τα αντιλαϊκά μέτρα και τις αναδιαρθρώσεις, η ΝΔ «επενδύει» στο δόγμα «νόμος και τάξη», είτε πρόκειται για τις διατάξεις που βάζουν εμπόδια στην απεργία είτε για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου είτε για τα σχέδια περιορισμού των διαδηλώσεων είτε για τις κατασταλτικές επιχειρήσεις που καλλιεργούν κλίμα τρομοκράτησης και μπερδεύουν σκόπιμα τη μαζική λαϊκή δράση με μηχανισμούς που καμιά σχέση δεν έχουν με το κίνημα, για να το συκοφαντήσουν.

Η ένταση της καταστολής είναι η άλλη όψη των αντιλαϊκών – αντεργατικών μέτρων που κλιμακώνονται, επειδή αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, των επενδυτών. Στο χέρι του λαού είναι να βάλει εμπόδια σ’ αυτόν το νέο γύρο της επίθεσης, απαντώντας μαζικά και στην προσπάθεια επιβολής σιγής νεκροταφείου. Με ισχυρό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία, να οργανώσει την αντεπίθεση στην πολιτική του κεφαλαίου, παλεύοντας για τα σύγχρονα δικαιώματα και με κριτήριο τις ανάγκες του. Αυτόν τον σκοπό είχαν το πρόσφατο «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο» που πέρασε στην Βουλή η ΝΔ , πατώντας πάνω στον δρόμο που πολύ καλά της έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο που πέρασε πρώτο απ’ όλα για την ουσιαστική κατάργηση του ασύλου.

Και επειδή ο αγώνας μας ενάντια σε κυβερνήσεις- ΗΠΑ/ΝΑΤΟ- ΕΕ , ο αγώνας για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου στην χώρα μας είναι για εμάς ψηλά. Από αυτή τη σκοπιά παλεύουμε μέσα από όλες τις μαζικές οργανώσεις και τους φορείς να οξύνονται τα αντανακλαστικά του λαού και της νεολαίας, να ανεβαίνει η συμμετοχή στους αγώνες με αυτό τον προσανατολισμό, χρειάζεται με την πρωτοπορία των κομμουνιστών να δυναμώσει και η έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, και στον νομό μας , που θα υποδεχτεί για αρχή 200 προσφυγόπουλα ασυνόδευτα. Να καλλιεργούμε το αντανακλαστικό σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει την χώρα μας σε μεγαλύτερους κινδύνους , ιδιαίτερα τώρα που προσβλέπουν για πυρηνικά και στην βάση της Σούδας, πέραν από τις νέες που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Ουσιαστικά μία επικίνδυνη αναβάθμιση της Σούδας στην υποστήριξη δολοφονικών όπλων και σχεδίων.

(…) Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα στον αγώνα ενάντια στην πολιτική που οδηγεί το λαό στη φτώχεια, στην ανεργία, στην ανασφάλεια, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ, ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό.

Αποδεικνύεται ότι οι όποιες κατακτήσεις και παραχωρήσεις στον καπιταλισμό είναι προσωρινές. Οι κρίσεις, η φτώχεια, ο αυταρχισμός, οι πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, όσο η Ελλάδα είναι δέσμια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Όσες κυβερνήσεις επέλεξαν να διαχειριστούν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τους νόμους του, αναπόφευκτα ακολούθησαν αντιλαϊκές πολιτικές. Αυτό που σήμερα απαιτείται για μια πραγματική διέξοδο προς όφελος του λαού, είναι η διαμόρφωση μιας νικηφόρας κοινωνικής συμμαχίας, που θα παλεύει ενάντια στα μονοπώλια, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στο ίδιο το ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα, με στόχο το σοσιαλισμό. Αυτός ο αγώνας μπορεί να αποκρούει αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπά κατακτήσεις, να υπερασπίζεται δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες για το λαό.

Σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεσμευόμαστε να δίνουμε όλη μας την ψυχή και το μυαλό.»

Στην συνέχεια ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα «Εράν».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί