Στη βουλή οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στο ΠΑΓΝΗ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, σχετικά με τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στο ΠΑΓΝΗ.

Αναλυτικά, στην ερώτηση αναφέρεται:

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), όπως σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, τμήματα και κλινικές λειτουργούν πλέον με το ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό, στο όριο ασφαλείας. Η λειτουργία τους θα ήταν αδύνατη, αν οι εργαζόμενοι δεν εργάζονταν πάνω από 8 ώρες ημερησίως με περικοπές των εβδομαδιαίων ημερών ανάπαυσης και των κανονικών αδειών. 

Λόγω της υποστελέχωσης συχνά οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να μετακινούνται από τμήμα σε τμήμα ή να καλύπτουν ταυτόχρονα πολλαπλά πόστα.

Χαρακτηριστικά στην παιδοψυχιατρική κλινική, μετά την απόλυση 4 εργαζομένων, υπάρχει αδυναμία να δοθούν άδειες στους εναπομείναντες συναδέλφους, ενώ οι βάρδιες καλύπτονται με εργαζόμενους από άλλα τμήματα. Στην Παιδιατρική κλινική οι βάρδιες το πρωί καλύπτονται από την προϊσταμένη, 1 νοσηλευτή και 1 βοηθό νοσηλευτή για 30 παιδιά. Βοηθοί θαλάμου υπάρχουν στα τμήματα μερικές μέρες της εβδομάδας, τις υπόλοιπες μέρες καθήκοντα αναλαμβάνουν οι νοσηλευτές και οι καθαρίστριες. Στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθειών η απόλυση 2 εργαζομένων το Σεπτέμβρη, οι αναρρωτικές άδειες, οι απαιτήσεις για εξειδικευμένη νοσηλεία και το άνοιγμα επιπλέον καρδιοχειρουργικών κρεβατιών καθιστούν την άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό επιβεβλημένη.

Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την αύξηση της εντατικοποίησης λόγω των ελλείψεων προσωπικού, έχουν σαν αποτέλεσμα την εξουθένωση και την επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων. Οι 6 προσλήψεις νοσηλευτών, που η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ είχε δεσμευτεί, τελικά κατέληξαν να είναι μόνο 3 (δυο συμβασιούχοι και 1 μόνιμος από παλιά προκήρυξη) και δεν προβλέπεται να γίνει σύντομα καμία άλλη πρόσληψη νοσηλευτή. Μάλιστα η διοίκηση του νοσοκομείου για να χρυσώσει το χάπι των ελλείψεων αποφάσισε να προκηρύξει 14 θέσεις νοσηλευτών με μπλοκάκι.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για:

  • Να γίνουν μόνιμες προσλήψεις επαρκούς αριθμού νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του νοσοκομείου με βάση τον πληθυσμό που εξυπηρετεί.
  • Να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων και μονάδων υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί