Επιμένει προκλητικά η Άγκυρα για Κυπριακό και γεωτρήσεις

Νέα πυρά προς Λευκωσία και Αθήνα εξαπέλυσε από τα κατεχόμενα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, επαναλαμβάνοντας ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις εξορυκτικές δραστηριότητες στην Κύπρο.

Παράλληλα, ο Φουάτ Οκτάι που παρέστη στους εορτασμούς για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, καταλόγισε αδιαλλαξία στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αναφερόμενος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Οκτάι δήλωσε ότι «η Τουρκία άδραξε όλες τις ευκαιρίες επίλυσης του Κυπριακού, αλλά η ελληνοκυπριακή στάση απέτρεψε κάθε ευκαιρία, γιατί είναι κακομαθημένη λόγω της ιδιότητας του κράτους – μέλους της Ε.Ε.».

Ακόμη πιο προκλητικά απειλητικός είχε εμφανιστεί νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο άρσης των εγγυήσεων, στο πλαίσιο μιας πιθανής επίλυσης του Κυπριακού, απειλώντας παράλληλα ότι «όπως δεν σιωπήσαμε πριν 45 χρόνια και απαντήσαμε και κάναμε αυτό που πρέπει στα βάσανα που πέρασαν οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας, έτσι και σήμερα με τα ίδια συναισθήματα και σκέψεις είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα των αδελφών μας».

Δείτε ακόμα: Απειλεί ο Ακάρ: Αν χρειαστεί θα απαντήσουμε όπως και πριν από 45 χρόνια

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση και παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το γεωτρύπανο «Φατίχ» βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της βορειοανατολικής Κύπρου, συνεχίζοντας τις έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Την περασμένη Δευτέρα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Έ. υιοθέτησε το πλαίσιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας για τις γεωτρητικές δραστηριότητες.

efsyn

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί