Creta Farms: Στην τελική ευθεία η κούρσα διεκδίκησης

Ξεκινάει το «σπριντ» για την υπόθεση της Creta Farms, καθώς τo βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας εκπνέει η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών από ενδιαφερόμενους επενδυτές, εξέλιξη η οποία θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την τύχη της αλλαντοβιομηχανίας. Ο βασικός στόχος είναι μέσα στον Δεκέμβριο να καταστεί εφικτό να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο η αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα με βάση τα άρθρα 106β και 106δ.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές, με την εκδίκαση του σχετικού αιτήματος υπαγωγής στο άρθρο 106α να έχει οριστεί για τις 11 Δεκεμβρίου. Οι «μνηστήρες» Σε ό,τι αφορά την κούρσα της διεκδίκησης, από τους ενδιαφερόμενους που γνωστοποιήθηκε ότι βρέθηκαν στην πρώτη φάση της διαδικασίας, ήτοι στην κατάθεση μη δεσμευτικής προσφοράς, τρεις εμφανίζονται να διατηρούν τη διάθεση να προχωρήσουν.

Προ ημερών, μάλιστα, στελέχη από την πλευρά τριών ενδιαφερομένων -του Θόδωρου Δουζόγλου μέσω της εταιρείας του SCD Group Ltd, του Δημήτρη Βιντζηλαίου που ηγείται της επενδυτικής εταιρείας Impala Invest BV και της Lime Capital Partners, ιδιοκτήτρια της Δωδώνης- πραγματοποίησαν επίσκεψη στις παραγωγικές μονάδες της εταιρείας στην Κρήτη. Ερωτηματικό παραμένει εάν τελικά θα υπάρξει δεσμευτικό ενδιαφέρον από την πλευρά της Νίκας, καθώς επίσης εάν η τελική λίστα των δεσμευτικών προτάσεων θα περιλαμβάνει και εκπλήξεις. Να σημειωθεί ότι δεν έχει γνωστοποιηθεί ποιος ήταν ο ακριβής αριθμός των μη δεσμευτικών προτάσεων -με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πέντε με έξι- και σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να υπάρχουν συμμετοχές που δεν δημοσιοποίησαν το αρχικό τους ενδιαφέρον. 

Σε κάθε περίπτωση, σε λίγα εικοσιτετράωρα η εικόνα θα ξεκαθαρίσει και βέβαια, πέραν από τον αριθμό των ενδιαφερομένων, το ουσιαστικό κομμάτι αφορά τις παραμέτρους που συνθέτουν τις προτάσεις εξαγοράς που θα κατατεθούν. Η αγορά, πάντως, υποστηρίζει ότι βασική προϋπόθεση που θα περιλαμβάνεται στις υποβληθείσες προτάσεις είναι μια γενναία διαγραφή χρεών, με τους περισσότερους από τους υποψήφιους επενδυτές να εκτιμάται ότι θα επιδιώξουν «κούρεμα» τουλάχιστον 50%.

Η ενδιάμεση χρηματοδότηση

Την ίδια ώρα, η εταιρεία τελεί εν αναμονή της εκταμίευσης της ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους 4 εκατ. ευρώ, με τις πληροφορίες να θέλουν τα πιστωτικά ιδρύματα να έχουν προχωρήσει στις σχετικές εγκρίσεις, ωστόσο το θέμα «κολλάει» στο γεγονός ότι δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για τη μεταβίβαση των σημάτων και των πατεντών. Ορισμένες πληροφορίες θέλουν τις τράπεζες να ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις, τοποθετώντας την αποδέσμευση των κεφαλαίων της ενδιάμεσης χρηματοδότησης στο τέλος του έτους. Το βέβαιο είναι ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος σε κανένα από τα ανοιχτά μέτωπα της κρητικής εταιρείας και πως θα πρέπει να ακολουθηθούν fast track διαδικασίες για να επιτευχθεί ο στόχος της κατάθεσης αιτήματος υπαγωγής στα άρθρα 106β και 106δ εντός του Δεκεμβρίου. 

Της Δανάης Αλεξάκη, naftemporiki.gr


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί