Η επιλεκτική… αμνησία Φρουζή και η συμμαχία με ΝΔ – ΚΙΝΑΛ

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής δεν έχει δώσει «ούτε ένα ευρώ σε κανέναν άνθρωπο», δεν έχει δώσει χρήματα «σε οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο», δεν συνάντησε «ποτέ, προσωπικά, τον Αντώνη Σαμαρά» και δεν μετέφερε «ποτέ χρήματα σε τροχήλατη ή… ιπτάμενη βαλίτσα». Στο Μαξίμου, επίσης, πήγε μια φορά, δεν θυμάται «πότε ακριβώς», αλλά δεν συνάντησε εκεί – προσωπικά πάντοτε – τον Σαμαρά. Προφανώς, του έγραφε μόνον προσωπικές επιστολές και σημείωνε… ανεκπλήρωτα ραντεβού μαζί του στο ημερολόγιό του.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον είχε συναντήσει «μόνο κοινωνικά» ως βουλευτή και δεν τον έχει δει ποτέ από τότε που έγινε πρωθυπουργός. Ο όρος «κοινωνικά» είναι γνωστό τοις πάσι ότι σημαίνει οργάνωση προεκλογικών δείπνων στο σπίτι του με σύσσωμο το επιχειρηματικό λόμπι της χώρας προκειμένου να στηρίξει την εκλογή του νυν πρωθυπουργού στην προεδρία της ΝΔ. Ποτέ δεν συνάντησε ούτε τον Ευάγγελο Βενιζέλο ούτε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Και τον Ανδρέα Λοβέρδο τον είδε μια φορά «στο προαύλιο» του υπουργείου Υγείας, αλλά επειδή «ήταν παρόντα και καμιά 20αριά άτομα ακόμη», δεν θυμάται καν εάν πρόλαβε να του μιλήσει.

Δεν αποκλείεται να ήταν τα ίδια «άτομα» που ενημέρωναν πρώτον τον Φρουζή και την Novartis για το τι θα συμβεί στο υπουργείο Υγείας, όπως ο ίδιος καυχιόταν στο, γνωστό πλέον, βίντεο του 2012 που έχει στην κατοχή του FΒΙ. («Είμαστε οι πρώτοι που ξέρουμε τι θα συμβεί στο υπουργείο [Υγείας]. Είναι τα ίδια άτομα που παίρνουν τις αποφάσεις που μας πληροφορούν. Πριν να πάρουν τις αποφάσεις. Μας ενημερώνουν για τα επόμενα βήματά τους και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να τους επηρεάσουμε εκ των προτέρων»)

Παρά την επιλεκτική αμνησία πάντως , ο Κωνσταντίνος Φρουζής θυμάται πολύ καλά ότι είχε συναντήσει «πριν από το 2015» τον Αλέξη Τσίπρα, ότι είχε συναντήσεις, «τρεις τον αριθμό», με τον Γιώργο Σταθάκη και «αρκετές» με τον Ανδρέα Ξανθό, όπως και ότι είχε συναντηθεί επίσης με τον Νίκο Παππά και τον Γιάννη Δραγασάκη.

Και θυμάται ακόμη ότι είχε συναντήσει τέσσερις – πέντε φορές και τον Αδωνι Γεωργιάδη ως υπουργό Υγείας, αλλά αυτό συνέβη επειδή τότε για την Novartis «ήταν… περίοδος πολέμου με την κυβέρνηση» και διότι η εταιρία «δεν ήταν καθόλου φιλική προς την κυβέρνηση» εκείνο το διάστημα. Επειδή, όπως είπε, επί της τότε κυβέρνησης, το 2013-2014, είχε γίνει μείωση τιμών στα φάρμακα έως 50%, και οι φαρμακοβιομήχανοι είχαν τεράστιο πρόβλημα. (Εδώ, είναι ξεκάθαρο ότι ο Φρουζής ορμούσε άπαξ τον μήνα στο γραφείο του Αδωνι για να του επιδώσει… πολεμικά τελεσίγραφα εξ ονόματος της, γονατισμένης από τα μνημόνια, φαρμακευτικής αγοράς.)

Παρεμπιπτόντως, θυμήθηκε και ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη δεν τον πίεσε να καταθέσει εναντίον συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, ούτε του πρότεινε να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας, όπως ο ίδιος έλεγε προχθές. Αλλά, εν πάσει περιπτώσει, κάπως έτσι του τα είχαν μεταφράσει, και κάπως τον μπέρδεψαν οι δικηγόροι του.

Όπως θυμήθηκε και ότι ο τζίρος της Novartis είχε «αλματώδη αύξηση» την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – αύξηση που «άγγιξε τα 100 εκατομμύρια» με τον τζίρο να εκτοξεύεται «στα 400 με 420 εκατομμύρια». Το γεγονός ότι ο ίδιος εκείνη την περίοδο δεν ήταν πλέον στην εταιρία προφανώς και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Έχει όμως σημασία πως όταν ήταν ακόμη αντιπρόεδρος της Novartis , επί υπουργίας Λοβέρδου – και όχι επί των ημερών του… γαλαντόμου ΣΥΡΙΖΑ – όλες «οι αποφάσεις οδηγούσαν τις τιμές προς τα κάτω» και, γενικώς, ο Ανδρέας Λοβέρδος «έκανε ζημιά στη φαρμακοβιομηχανία».

Εξ ου προφανώς και ο ίδιος, ο Κωνσταντίνος Φρουζής, βρήκε… τον άνθρωπό του στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα: «Όταν ο Τσίπρας», είπε χθες στην προανακριτική, «αντιτάχθηκε στον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης που περιόριζε τα κέρδη των βιομηχανιών ένιωσα ικανοποίηση. Ένιωσα πως υπάρχει ένας άνθρωπος και μια παράταξη μαζί μας».Κοινώς, και συνοπτικά, εάν η κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή στην προανακριτική επιτροπή συνεχιστεί και σήμερα στο ίδιο μοτίβο με την χθεσινή οκτάωρη διαδικασία, το πιθανότερο είναι πως αύριο οι εισαγγελείς Διαφθοράς – και όλοι οι συναρμόδιοι εισαγγελείς ενδεχομένως – θα πρέπει να καλέσουν πάραυτα ως ύποπτο για δωροληψία τον Αλέξη Τσίπρα και να διατάξουν άνοιγμα των λογαριασμών (τουλάχιστον) του Ξανθού και του Σταθάκη.

Υπό μία προϋπόθεση: ότι το πολιτικό σύστημα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσει να αυτό-τρολάρεται και θα αναγνωρίσει και επισήμως στον κ. Φρουζή ρόλο θύματος και δημοσίου κατηγόρου. Απονέμοντάς του – επίσης επισήμως – πλήρη αμνηστία σε μια υπόθεση για την οποία ο ίδιος βαρύνεται με τρεις ποινικές διώξεις και η οποία έχει κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ στους Έλληνες φορολογούμενους. Στο όνομα της συμμαχίας που έχει ήδη συνάψει μαζί του για να μην δώσει (πολιτικές) διευθύνσεις και ονόματα. Και για να αποκτήσει μνήμη χρυσόψαρου…

Φωτογραφία από τη βράβευση του Κωνσταντίνου Φρουζή ως «manager της χρονιάς» το 2012, τότε που κατά τους ισχυρισμούς ήταν σε «σύγκρουση» με την ελληνική κυβέρνηση. Ήταν η ίδια περίοδος που μιλώντας σε στελέχη της εταιρείες επαίρετο για τις διασυνδέσεις του με την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας και το πως η Novartis κατευθύνει την πολιτική του φαρμάκου στην Ελλάδα. «Είμαστε οι πρώτοι που ξέρουμε τι θα συμβεί στο υπουργείο [Υγείας]. Είναι τα ίδια άτομα που παίρνουν τις αποφάσεις που μας πληροφορούν. Πριν να πάρουν τις αποφάσεις. Μας ενημερώνουν για τα επόμενα βήματά τους και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να τους επηρεάσουμε εκ των προτέρων, γιατί δεν είμαστε μόνοι σε αυτή την βιομηχανία», δήλωνε χαρακτηριστικά Φρούζης στα στελέχη της εταιρείας το Μάιο του 2012.

tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί