Διαψεύδουν πηγές της Εισαγγελίας την κατάθεση Φρουζή στην Προανακριτική – Συνεχίζεται σήμερα η κατάθεσή του

Καταρρίπτουν επίσης και το επιχείρημα ότι δεν έχει κληθεί έως τώρα να μιλήσει σε αρμόδιο δικαστικό όργανο, αφού έχει κληθεί και έχει δώσει ήδη 3 φορές γραπτές εξηγήσεις στην Εισαγγελία

Συνεχίζεται σήμερα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής η κατάθεση του ήδη κατηγορούμενου για διάπραξη κακουργημάτων πρώην επικεφαλής της Novartis Κ. Φρουζή. 

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.»,. η προανακριτική επιτροπή, έστω και αποδεκατισμένη μετά το τσεκούρι της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., θα συνεχίσει με τις ερωτήσεις βουλευτών στον πρώην ισχυρό άνδρα της Novartis, του ΣΦΕΕ και μέλος του θινκ τανκ για την υγεία που δημιουργήθηκε επί πρωθυπουργίας Σαμαρά. Το βέβαιο είναι ότι τον τελικό λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη, κομμάτι της οποίας επιμένει να σιωπά στα όσα κακόβουλα και συκοφαντικά εκτοξεύονται κατά των Εισαγγελέων Διαφθοράς.

Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα Φρουζή, καταρρέει η θεωρεία της «σκευωρίας» για το σκάνδαλο Novartis, καθώς, ο πρώην επικεφαλής της Novartis απαντώντας σε ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Σπύρου Λάππα αν «Σας ανέφερε η Τουλουπάκη ονόματα πολιτικών;», απάντησε επί λέξει «όχι δεν μου ανέφερε»!

Σε επόμενη ερώτηση του Σπ. Λάππα, γιατί δεν κατήγγειλε την συνάντηση με την Τουλουπάκη, ο Κ. Φρουζής απάντησε ότι «δεν είχε σκοπό να αντιπαρατεθεί με το κράτος» καθώς, «το μόνο που ήθελε ήταν να ξεμπλοκαριστούν οι λογαριασμοί του», δεδομένου ότι «είχαν περάσει τόσοι μήνες».

Ο πρώην επικεφαλής της Novartis ισχυρίστηκε ότι «κανείς δεν το  κάλεσε ποτέ να δώσει εξηγήσεις» αλλά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του επισήμανε ότι έχει καταθέσει 3 φορές υπομνήματα. Ο Σπ. Λάππας ανέδειξε την ψευδή αναφορά Φρουζή (την Τρίτη) ότι «δεν του έχει ασκηθεί καμία δίωξη», θυμίζοντας ότι του έχουν  ασκηθεί τρεις διώξεις, στην πρώτη εκ των οποίων (Ιανουάριος του 2018) συμπεριλαμβάνεται και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ έχουν δεσμευθεί και οι λογαριασμοί του.

Σε σχετικό ερώτημα του Σπ. Λάππα, ο «Mr. Novartis» απάντησε ότι του έχουν δεσμεύσει 1,8 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό του στην Ελβετία.

Ο Σπ. Λάππας τον ρώτησε εάν η Novartis πλήρωσε πρόστιμο 423 εκατ. δολάρια το 2010 στις ΗΠΑ για παράνομες ενέργειες και ενώ είχε δεσμευθεί ότι δεν θα επαναλάβει τέτοιες πρακτικές, ελέγχεται ξανά (από το 2013). «Πάτησαν σε μία φήμη και έφτιαξαν παραμύθι», αρκέστηκε να απαντήσει ο Κ. Φρουζής

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης κατά την είσοδο του στην Προανακριτική έκανε την εξής δήλωση:

«Η ΝΔ θεωρεί σκευωρία το υπαρκτό σκάνδαλο της Νοβάρτις και αμφισβητεί τη διαδικασία με τους προστατευόμενους  μάρτυρες και τις αποφάσεις που έχουν εγκριθεί από 3 αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Τώρα κατασκευάζει εντυπώσεις με βάση ένα κατηγορούμενο τον κ. Φρουζή και ένα πολιτικό πρόσωπο όπως ο κ. Πικραμένος».

«Να απαντήσουν στους ψευδείς ισχυρισμούς»

Όπως ανέφεραν πριν από την έναρξη της συνεδίασης κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου Novartis στον οποίο έχουν ασκηθεί διώξεις, καθώς και οι συνήγοροι του ΝΔ – ΚΙΝΑΛ, θα πρέπει σήμερα να απαντήσουν σε όλα τα ψέματα που δημοσιοποίησαν με ενθουσιασμό την Τρίτη.

«Ο Mr. Novartis και οι συνήγοροι του θα πρέπει να απαντήσουν στο ψέμα ότι του προτάθηκε και μάλιστα με παρόντες τους δικηγόρους του ότι του προτάθηκε το καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα ενώ του είχε ασκηθεί πριν τρεις μήνες ποινική δίωξη και άρα αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί. Ο ίδιος τότε μπορεί να μη το γνώριζε αλλά οι παρόντες στην συνάντηση δικηγόροι του ήταν αδύνατον να μην γνώριζαν τον σχετικό νόμο», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές προσθέτοντας:

«Ο Φρουζης είπε σύμφωνα  με αυτά που διέρρευσαν ΝΔ – ΚΙΝΑΛ  ότι δεν έχει κληθεί από την Δικαιοσύνη. Στον πρωταγωνιστή του σκανδάλου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη το Φεβρουάριο του 2018 με απαγόρευση εξόδου από την χώρα και δέσμευση λογαριασμών στην Ελβετία. Επίσης του ασκήθηκαν διώξεις τον Μάρτιο και τον Απριλιο του 2019 και μάλιστα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σε όλες τις περιπτώσεις είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις.

Ο κ. Φρουζης ως κατηγορούμενος χτίζει την υπερασπιστικη του γραμμή και μπορεί να λέει ότι θέλει,  ΝΔ και ΚΙΝΑΛ όμως πέρα από την αυτογελειοποιηση τους βάζουν τους εαυτούς τους επίσημα πια στην πλευρά των κατηγορουμένων στο διεθνές σκάνδαλο της Novartis».

Ο έωλος ισχυρισμός Φρουζή και η διάψευση από εισαγγελικές πηγές

Θυμίζουμε ότι, κατά την πρώτη κατάθεσή του, την Τρίτη 12/11, ο κ. Φρουζής φέρεται ακόμη να δήλωσε ότι ενώ του είχε ασκηθεί δίωξη, στη συνέχεια προσεκλήθη σε άτυπη συνάντηση με την προϊσταμένη της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, και παρουσία δύο επίκουρων εισαγγελέων του προτάθηκε να μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και «δέχθηκε πίεση» να καταθέσει για τα 10 πολιτικά πρόσωπα

Ωστόσο, εισαγγελικές πηγές απέρριψαν όσα φέρεται να υποστήριξε ο πρώην αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της φαρμακοβιομηχανίας περί πιέσεων που του ασκήθηκαν από την Εισαγγελέα Διαφθοράς, τον Μάιο του 2018, ώστε να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα έναντι καθεστώτος προστασίας.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές στο Εφετείο, ο κ. Φρουζής κατέστη για πρώτη φορά κατηγορούμενος με ποινική δίωξη που του ασκήθηκε για το αδίκημα της δωροδοκίας τον Φεβρουάριο του 2018, οπότε και εκδόθηκε διάταξη για απαγόρευση εξόδου του κατηγορουμένου από την χώρα καθώς και δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών του στην Ελβετία. Επομένως, τονίζουν, δεν ήταν δυνατόν να έγινε τέτοια πρόταση στον Κ. Φρουζή, αφού ήταν ήδη κατηγορούμενος τρεις μήνες νωρίτερα

Αναφέρουν επίσης εισαγγελικές πηγές πως συνολικά ο κ. Φρουζής έχει καταθέσει δια υπομνημάτων για την υπόθεση τρεις φορές, με την ιδιότητα του υπόπτου διάπραξης αδικημάτων. Το επίμαχο ραντεβού του κατηγορουμένου, με τους συνηγόρους του, τον Μάιο του 2018 στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αφορούσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αίτηση που έκανε ο ίδιος για άρση της δέσμευσης τραπεζικών του λογαριασμών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί