ΣΥΡΙΖΑ: Δεν αντικαθίστανται Πολάκης και Τζανακόπουλος στην Προανακριτική – Κατέθεσε ο Φρουζής

Την Πέμπτη θα συνεχιστεί η κατάθεση του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, ο κ. Φρουζής φέρεται να υποστήριξε ότι δεν έδωσε ποτέ ούτε ευρώ σε πολιτικά πρόσωπα, καθώς και ότι σε συνάντηση που είχε με την Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, η Ελένη Τουλουπάκη του είχε προτείνει να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας. Στη σημερινή συνεδρίαση της προανακριτικής, από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε μόνον ο εισηγητής του, Σπύρος Λάππας.

Νωρίτερα, είχαν απορριφθεί: α) το αίτημα του κ. Παπαγγελόπουλου να εξαιρεθούν από μέλη της επιτροπής οι Κώστας Κυρανάκης και Θάνος Πλεύρης από πλευράς ΝΔ και Βασίλης Κεγκέρογλου από πλευράς ΚΙΝΑΛ. και β) το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκληση της απόφασης για την εξαίρεση των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τους δύο βουλευτές του και ότι δεν θέλει να δώσει στη ΝΔ τη δυνατότητα να συνεχίσει παρελκυστικές τακτικές, τις οποίες έχουν υιοθετήσει βουλευτές της για το υποτιθέμενο σκάνδαλο της σκευωρίας, καθώς και ότι δεν πρέπει να δοθεί κανένα πρόσχημα στη ΝΔ για να καθυστερήσει και άλλο η κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή.

Για τη στάση που τηρεί στη σημερινή συνεδρίαση ο ΣΥΡΙΖΑ, προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή, την οποία είχε προαναγγείλει και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας το πρωί στον Σκάι. «Το κεντρικό ζήτημα είναι η υπεράσπιση της συνταγματικής νομιμότητας, με την έννοια ότι η απόφαση της επιτροπής για την εξαίρεσή μας είναι ανυπόστατη. Το δεύτερο ζήτημα όμως είναι ότι δεν πρέπει να δοθεί κανένα απολύτως πρόσχημα στη ΝΔ, ώστε να συνεχίσει να παρακωλύει και να εμποδίζει τη λειτουργία της επιτροπής. Άρα εμείς, σταθμίζοντας αυτές τις δύο αρχές, στη βάση των οποίων θέλουμε να πορευτούμε και στη βάση των οποίων πορευτήκαμε και τις προηγούμενες εβδομάδες, θα καθορίσουμε τη στάση μας. Επομένως, θα έλεγα να κάνουμε λίγο υπομονή», είχε δηλώσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Διευκρίνισε όμως ότι η όποια στάση επιλεγεί σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνιστά αποχώρηση. «Μίλησε κανείς για αποχώρηση; Είμαστε μέλη της επιτροπής, δεν έχουμε αντικατασταθεί από τον πρόεδρό μας και θα επιλέγουμε εμείς, τον τρόπο με τον οποίο θα εκπροσωπούμε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην ειδική επιτροπή», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δύο βουλευτές να διαφοροποιούν τη στάση τους, κατά περίπτωση, στην πορεία λειτουργίας της επιτροπής.

ΣΥΡΙΖΑ: Τους προκαλούμε να εφαρμόσουν και για αυτούς τους ίδιους όσα εφάρμοσαν για τη μειοψηφία

«ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ή θα εφαρμόσουν για τους ίδιους όσα εφάρμοσαν για τη μειοψηφία ή θα επιβεβαιώσουν ότι είναι πραξικοπηματίες με θεσμικό περιτύλιγμα», τονίζει σχετικά, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης 12/11, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά:

«Στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της υποτιθέμενης σκευωρίας θα τεθεί μετά από σχετική αίτηση του συνηγόρου του κ. Παπαγγελόπουλου το θέμα της εξαίρεσης μελών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ από την επιτροπή καθώς προκύπτουν υπόνοιες μεροληψίας τους. Ο λόγος εξαίρεσης, δηλαδή, που προβάλλεται, και μάλιστα από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, είναι ταυτόσημος με τον λόγο εξαίρεσης που επικαλέστηκε η πλειοψηφία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για την εξαίρεση του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου (άρθρο 15 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας).

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή δήλωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει για τη σύνθεσή της και πολύ περισσότερο να εξαιρέσει μέλη της. Αντίθετα κάτι τέτοιο προσκρούει ευθέως στις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής, στις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και τελικά στο ίδιο το Σύνταγμα.

Παρόλα αυτά η πλειοψηφία αποφάσισε την εξαίρεση, εκτρεπόμενη από τις αρχές της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Το θέμα λοιπόν που τίθεται σήμερα δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ: Θα μείνουν πιστοί σε όσα έλεγαν τόσες μέρες ή θα αποφασίσουν με άλλα μέτρα και σταθμά επειδή το αίτημα αφορά εκείνους; Αν επιλέξουν το δεύτερο, θα εξευτελίσουν ακόμη περισσότερο τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα, τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, την Επιτροπή και τελικά τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Τους προκαλούμε λοιπόν να εφαρμόσουν και για αυτούς τους ίδιους όσα εφάρμοσαν για τη μειοψηφία. Ειδάλλως θα επιβεβαιώσουν σε όλους τους πολίτες ότι είναι απλοί δικολάβοι και πραξικοπηματίες με θεσμικό περιτύλιγμα.»
 

Δ. Τζανακόπουλος: Θα επιλέγουμε εμείς τον τρόπο με τον οποίο θα εκπροσωπούμε την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

«Το κεντρικό ζήτημα είναι η υπεράσπιση της συνταγματικής νομιμότητας, με την έννοια ότι η απόφαση της επιτροπής για την εξαίρεσή μας είναι ανυπόστατη. Το δεύτερο ζήτημα όμως είναι ότι δεν πρέπει να δοθεί κανένα απολύτως πρόσχημα στη ΝΔ, ώστε να συνεχίσει να παρακωλύει και να εμποδίζει τη λειτουργία της επιτροπής. Άρα εμείς, σταθμίζοντας αυτές τις δύο αρχές, στη βάση των οποίων θέλουμε να πορευτούμε και στη βάση των οποίων πορευτήκαμε και τις προηγούμενες εβδομάδες, θα καθορίσουμε τη στάση μας. Επομένως, θα έλεγα να κάνουμε λίγο υπομονή», δήλωσε, νωρίτερα σήμερα (Τρίτη 12/11), στην τηλεόραση του Σκάι, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Διευκρίνισε όμως ότι η όποια στάση επιλεγεί σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστά αποχώρηση. «Μίλησε κανείς για αποχώρηση; Είμαστε μέλη της επιτροπής, δεν έχουμε αντικατασταθεί, από τον πρόεδρό μας, και θα επιλέγουμε εμείς, τον τρόπο με τον οποίο θα εκπροσωπούμε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην ειδική επιτροπή», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δύο βουλευτές να διαφοροποιούν τη στάση τους, κατά περίπτωση, στην πορεία λειτουργίας της επιτροπής.

Ο κ. Τζανακόπουλος κατήγγειλε επίσης ότι, με ευθύνη της ΝΔ δεν έχει καταθέσει ακόμα ο κ. Φρουζής, διότι εκείνη «έβαλε στο τραπέζι» ζήτημα εξαίρεσης των δύο βουλευτών. «Η ΝΔ επέλεξε, αντί να εξετάσει τον κ. Φρουζή, να ανοίξει θέμα, παρανόμως και αντισυνταγματικά, για την εξαίρεσή μας», είπε και τόνισε ότι η ΝΔ το έκανε αυτό για να καθυστερήσει την εξέταση και γιατί γνωρίζει ότι η υπόθεση θα οδηγηθεί σε φιάσκο δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχεία περί σκευωρίας. Στο ερώτημα αν οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος προσέλθουν, ως μάρτυρες στην Επιτροπή, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Ας κληθούμε πρώτα και θα σας απαντήσω μετά».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στο αίτημα του Δ. Παπαγγελόπουλου για την εξαίρεση τριών βουλευτών, των κ.κ. Πλεύρη, Κυρανάκη και Κεγκέρογλου, είπε ότι υπάρχει ζήτημα με την παραμονή βουλευτών της ΝΔ στην Επιτροπή εάν ήταν δικηγόροι εμπλεκομένων στην υπόθεση NOVARTIS. «Η ουσία είναι αν ο κ. Πλεύρης ήταν δικηγόρος του κ. Μανιαδάκη. Όχι εάν εγώ πήγα στον Άρειο Πάγο, επίσκεψη για την οποία έχω κάνει σχετικά, αναφορά στο briefing», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Η προειδοποίηση Παπαγγελόπουλου προς τους βουλευτές της ΝΔ

O πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, δήλωσε, χθες, Δευτέρα, πως «αν ισχύουν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στην προκαταρκτική επιτροπή, οφείλουν άμεσα να δηλώσουν εάν υπάρχουν γεγονότα που μπορούν να δικαιολογήσουν εμφανή δυσπιστία για την αμεροληψία τους», διαφορετικά θα έχουν διαπράξει το ποινικό αδίκημα αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης, θα πλήξουν το κύρος της επιτροπής και θα ακυρώσουν το έργο της.

«Εγώ τον κ. Φρουζή ιδιωτικά ή με οποιονδήποτε ρόλο δεν τον έχω δει ποτέ. Όταν ερχόταν ο ΣΦΕΕ και όλο το ΔΣ του ΣΦΕΕ, δηλαδή, οι ανταγωνιστές του κ. Φρουζή, συναντιόνταν με τον υπουργό. Τέτοιες συναντήσεις έχουν υπάρξει όπως και με τις κλαδικές ενώσεις», ανέφερε προσκεκλημένος, το πρωί της Δευτέρας, στην ΕΡΤ, ο Θανάσης Πλεύρης, για την περίοδο που ήταν νομικός σύμβουλος του Άδωνι Γεωργιάδη. «Είναι δυνατό να λέμε ότι θεσμικές συναντήσεις με κλαδικούς φορείς, όλου του χώρου της υγείας, συνιστούν λόγο εξαίρεσης; Και ο κ. Πολάκης έχει συναντηθεί με το ΣΦΕΕ. Έθεσε κανένας θέμα εξαίρεσής του γι΄ αυτόν τον λόγο; Δηλαδή αν αύριο συναντηθεί κάποιος με τον ΣΕΒ και μια βιομηχανία ακολουθεί κακές πρακτικές, η συνάντηση με τον ΣΕΒ τον καθιστά ύποπτο;», είπε ο βουλευτής. Υπογράμμισε όμως πως αν η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης λάβει απόφαση εξαίρεσης του, εκείνος δεν θα παραμείνει.

Στο μεταξύ, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας ζήτησε την Δευτέρα να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών της Αθήνας, ώστε να ανατεθεί η δικογραφία της NOVARTIS σε όσους εφέτες κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κύκλος της δικαστικής διερεύνησης σε σύντομο χρόνο.

Στο Μαξίμου με χαρτονομίσματα

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναδείξει τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» σχετικά με το σκεπτικό αρχειοθέτησης της δικογραφίας για τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Υπενθυμίζεται ότι —σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας— από τη δικογραφία προκύπτει ότι ο Κ. Φρουζής είχε πάει στο Μαξίμου έχοντας μαζί του μια τσάντα με μοβ, κίτρινα και πράσινα χαρτονομίσματα.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε τη Δευτέρα 11/11 για το εν λόγω δημοσίευμα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με το πόρισμα, «ο κ. Φρουζής όντως πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου με μία βαλίτσα γεμάτη χρήματα, ωστόσο η υπόθεση αρχειοθετήθηκε γιατί η έρευνα δεν μπόρεσε να διαπιστώσει «αν, σε ποιον και για ποια αίτια παραδόθηκαν τα χρήματα». Τονίζει επίσης ότι με βάση το συγκεκριμένο πόρισμα επιβεβαιώνεται πως η υπόθεση δεν αρχειοθετήθηκε επειδή είναι «σκευωρία», αλλά επειδή δεν βρέθηκαν τα χρήματα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί