Την Παρασκευή παρουσιάζεται στο Ηράκλειο το βιβλίο του Π. Λάμπρου

«Στη χώρα των κλουβιών –μια περιπλάνηση στις ελληνικές φυλακές»

Την παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Λάμπρου «Στη χώρα των κλουβιών –μια περιπλάνηση στις ελληνικές φυλακές», οργανώνει την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 στις 7.30 μ.μ. στο πολύκεντρο νεολαίας του δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 4) ο ιστότοπος “Ρωγμές”.

  Ο συγγραφέας, Πάνος Λάμπρου, είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του τμήματος δικαιωμάτων της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το βιβλίο και τα ζητήματα  που θέτει θα μιλήσουν οι: Γιώργος Νικολακάκης, καθηγητής πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Παρασκευόπουλος, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Άρης Ροζάκης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση.


Το βιβλίο «Στη χώρα των κλουβιών, μια περιπλάνηση στις ελληνικές φυλακές» αφουγκράζεται και δίνει φωνή στους ίδιους τους κρατούμενους. Η βιωματική αυτή αφήγηση μεταβάλλεται φυσιολογικά σε αφορμή οριοθέτησης της θεμελιακής σύγκρουσης ανάμεσα στις δυνάμεις της συντήρησης και της προόδου.
Μέσα από τη γλαφυρή παρουσίαση – καταγραφή των συνθηκών και των ανθρώπων, το βιβλίο δίνει ερεθίσματα σκέψης αναφορικά με την πολιτική και ιδεολογική πλευρά του εγκλεισμού, του σωφρονισμού, της απονομής δικαιοσύνης.
Το σωφρονιστικό αποτελεί ένα υποσύστημα που συγκεντρώνει συμπυκνωμένες τις πιο σκληρές εκφάνσεις του κοινωνικού συστήματος, με κύριο χαρακτηριστικό την σχέση εξουσιαστή – εξουσιαζόμενου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.
Στο βιβλίο, πίσω από την εξιστόρηση της ατομικής πλευράς των συνθηκών σωφρονισμού και του εγκλεισμού στις ελληνικές φυλακές, αναδεικνύονται και οι ταξικές διαστάσεις της τιμωρίας, από την «ταυτότητα» των έγκλειστων.

Το σκληρό και εκδικητικό προσωπείο του νόμου και της τάξης, έρχεται σε αντιδιαστολή με τις αριστοτελικές έννοιες της ισότητας, της ελευθερίας και της επιείκειας. 
Αυτές οι αρχές θα έπρεπε να διέπουν σήμερα ως ιδεώδεις στόχοι, την άσκηση της δικαιοσύνης στο πλαίσιο του πολιτικού μας συστήματος, για να λειτουργούν θεραπευτικά, με την έννοια μιας διαρκούς διαδικασίας εξισορρόπησης και αποκατάστασης των κοινωνικών και φυσικών σχέσεων των ατόμων.
Το βιβλίο χωρίς να το φωνάζει, υποδηλώνει μια ανάγκη: Την όσο το δυνατόν οργανωμένη παρέμβαση στο άθλιο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, το οποίο τσαλαπατάει και καταστρέφει οριστικά τις ζωές των ανθρώπων που αναλαμβάνει να σωφρονίσει και να συνδράμει στην επανένταξή τους στην κοινωνία. Ο καθένας από τους αναγνώστες του βιβλίου θα έχει πολλά να σκεφτεί και να νοιώσει, για κάθε πτυχή, που η βιωματική αφήγηση του Πάνου Λάμπρου με συναρπαστικό τρόπο αποκαλύπτει.

Διοργάνωση: ιστότοπος «ΡΩΓΜΕΣ», με την αρωγή του βιβλιοπωλείου «Φωτόδεντρο»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί