Διαφωνούν οι Ομοσπονδίες με τις θητείες – ΚΚΕ: Η ανανέωση δεν γίνεται από τα πάνω

Στο επίκεντρο της αντίδρασης των περισσότερων Ομοσπονδιών βρέθηκε η διάταξη του σχεδίου νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που θέτει χρονικούς και ηλικιακούς περιορισμούς στις θητείες των προέδρων και των μελών των ΔΣ, κατά την ακρόαση των φορέων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Την πλήρη αντίθεσή τους στην προτεινόμενη διάταξη, την οποία χαρακτήρισαν αντισυνταγματική, εξέφρασαν ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής και ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, Παναγιώτης Τσαγκρώνης. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ανέφερε το ομόφωνο ψήφισμα της Ολομέλειας της ΕΟΕ κατά της συγκεκριμένης διάταξης. Ενστάσεις για τη συνταγματικότητα της διάταξης για τις θητείες εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, ο οποίος θύμισε και το «αυτοδιοίκητο» της Ομοσπονδίας.

Για το άρθρο για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό την αντίθεση του Συνδέσμου Οδηγών Αγώνων Αυτοκινήτου εξέφρασε ο πρόεδρός του, Μάριος Ηλιόπουλος. Το νομοσχέδιο αίρει το σχετικό ασυμβίβαστο, επιτρέποντας σε ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας ή του σωματείου να είναι και διαιτητής στον αγώνα όπου το σωματείο του παίρνει μέρος.

Οι φορείς τοποθετήθηκαν επίσης σχετικά με τη σύμβαση Μαcolin που ήρθε για κύρωση με αυτό το νομοσχέδιο. Πρόκειται για σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που αφορά την αντιμετώπιση των στημένων αγώνων και την αθλητική βία. 

«Αποτέλεσμα του ανταγωνισμού η χειραγώγηση και η βία»

Μιλώντας επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης ειδικά για τη σύμβαση Macolin επισήμανε πως δεν πρόκειται να πατάξει τη διαπλοκή και τη χειραγώγηση από τη στιγμή που κυρίαρχο και κατευθυντήριο ρόλο στον αθλητισμό έχουν οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες, η επιχειρηματική τους δράση, ο ανταγωνισμός τους και η δίψα για τα κέρδη.

Εξέφρασε ξανά τις επιφυλάξεις του ΚΚΕ σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν τα μέτρα κατά της βίας που καθιερώνουν ένα απαράδεκτο γενικευμένο φακέλωμα, ενώ από την άλλη, όπως έχει δείξει η εμπειρία από την εφαρμογή τους, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα φαινόμενα της αθλητικής βίας, αλλά καταφέρουν ένα ακόμα πλήγμα στις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα.

Σχετικά με τις διατάξεις για τον περιορισμό στις θητείες προέδρων και μελών των ΔΣ των Ομοσπονδιών ζήτησε την απόσυρσή του, επαναλαμβάνοντας πως αν και το ΚΚΕ είναι υπέρ της ανανέωσης, δεν την επιβάλλεις από τα πάνω, αλλά την καλλιεργείς, την δημιουργείς μέσω των προϋποθέσεων για συμμετοχή στον αθλητισμό.

Αναφερόμενος στο άρθρο για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, τόνισε πως η κατάργηση του αυτοδιοίκητου συνιστά σημαδεμένη τράπουλα και χειραγώγηση.

Ολόκληρη η ομιλία του Μ. Συντυχάκη:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί