Λούλα κατά Τραμπ: Να λύσει τα προβλήματα των ΗΠΑ, να μην έρχεται να ταλαιπωρεί τους λατινοαμερικάνους

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα εξέφρασε χθες Σάββατο την «αλληλεγγύη» του στις κυβερνήσεις της αριστεράς σε όλη τη Λατινική Αμερική και αξίωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να πάψει να αναμιγνύεται στις υποθέσεις των χωρών τους, κατά τη διάρκεια μιας έντονα φορτισμένης ομιλίας του την επομένη της αποφυλάκισής του.

Ο Λούλα έγινε αποδέκτης προχθές Παρασκευή πολλών εκδηλώσεων υποστήριξης από ηγέτες λατινοαμερικάνικων κρατών που ανήκουν στην αριστερά, αφού ανέκτησε την ελευθερία του.

Ο πρώην πρόεδρος, στη φυλακή από τον Απρίλιο του 2018, αφέθηκε ελεύθερος προχθές χάρη σε μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και χθες εκφώνησε ομιλία μπροστά στο κτίριο του συνδικάτου των μεταλλουργών στο Σάου Μπερνάρντου ντου Κάμπου, ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του.

Σφυροκόπησε κυρίως τον σημερινό πρόεδρο της Βραζιλίας, τον ακροδεξιό Ζαΐχ Μπολσονάρου, αλλά αφιέρωσε μέρος του λόγου του για να περιγράψει την κατάσταση στη Λατινική Αμερική όπως τη βλέπει εκείνος.

«Ο Έβο Μοράλες εξελέγη (σ.σ. πρόεδρος της Βολιβίας για τέταρτη θητεία), αλλά η δεξιά (…) δεν θέλει να δεχθεί το αποτέλεσμα», είπε ο Λούλα.

«Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι με τη Βολιβία, πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό της Χιλής, πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό της Αργεντινής. Πρέπει να παρακαλάμε τον Θεό ο σύντροφος Ντανιέλ (σ.σ. Μαρτίνες) να κερδίσει τις εκλογές στην Ουρουγουάη, να μην επικρατήσει ο νεοφιλελευθερισμός εκεί», πρόσθεσε.

«Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι προς τον λαό της Βενεζουέλας», συνέχισε, επισημαίνοντας πως είναι«φυσιολογικό να κάνουμε κριτική (…) αλλά είναι ο λαός αυτής της χώρας που πρέπει να λύσει τα προβλήματα αυτής της χώρας».

Επευφημούμενος από τους υποστηρικτές του, ο Λούλα καταφέρθηκε κατόπιν εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο ο Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν κρύβει πως έχει πολιτικές και ιδεολογικές συγγένειες. «Ο Τραμπ να λύσει τα προβλήματα των ΗΠΑ, να μην έρχεται να ταλαιπωρεί τους λατινοαμερικάνους, δεν εκλέχτηκε στο αξίωμα του διαχειριστή όλου του κόσμου!», τόνισε.

Ο Λούλα, που οδηγήθηκε τον Απρίλιο του 2018 στη φυλακή προκειμένου να αρχίσει να εκτίει την ποινή οκτώ ετών και δέκα μηνών κάθειρξης που του επιβλήθηκε για μια υπόθεση διαφθοράς, αφέθηκε ελεύθερος την Παρασκευή, δυνάμει απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματική τη φυλάκιση οποιουδήποτε δεν έχει εξαντλήσει τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του.

Ο Λούλα απέκτησε φήμη όταν ήταν ακόμα στέλεχος του συνδικάτου των μεταλλουργών στο Σάου Μπερνάρντου και συνεχίζει να διατηρεί ως σήμερα ισχυρούς δεσμούς με αυτό. Εκεί παραδόθηκε στην αστυνομία την 7η Απριλίου 2018 πριν αρχίσει να εκτίει την ποινή του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί