Να σπάσουμε την ομερτά

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι spyros-rapanakis-1.jpg

Του Σπύρου Ραπανάκη

Το ντοκιμαντέρ “La strategia” μέσα σε 76 λεπτά συμπυκνώνει την ουσία του σκανδάλου της Novartis, τον αδιανόητο όγκο στοιχείων που έχουν προσκομίσει οι προστατευόμενοι μάρτυρες στο FBI και τη σημασία που δίνουν οι αμερικανικές αρχές.

Η Novartis είχε κεντρική στρατηγική να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος στην Ελλάδα. Όχι για τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά διότι η τιμή που θα έπαιρνε ένα σκεύασμα στη χώρα μας θα καθόριζε την τιμή σε καμιά ογδονταριά κράτη ακόμη. Όπου κράτη, βάλε αγορές.

Άρα το φάρμακο Χ που κοστολογείται 5 ευρώ εδώ, το ίδιο θα κοστίσει στη Βραζιλία. Εκεί όμως ο πληθυσμός και οι ασθενείς – πελάτες είναι υπερπολλαπλάσιοι. Το ίδιο και τα κέρδη των εταιριών. Απλά μαθηματικά.

Η Novartis όχι μόνο πήρε τα ηνία στην Ελλάδα, αλλά κατάφερε να καθορίζει τις τιμές, να διαπραγματεύεται την ένταξη νέων φαρμάκων ακόμα και υπό συνθήκες σκληρής επιτροπείας. Άλλωστε ο άνθρωπος της Novartis ήταν ταυτόχρονα εκλεκτός της τρόικας και έμπιστος του υπουργού.

Φάρμακα τα οποία μέσα από ένα σύστημα λαδώματος γιατρών χορηγούνταν στους ασθενείς. Για την ακρίβεια επιβάλλονταν έναντι σκευασμάτων ανταγωνιστών που, αν και είχαν την ίδια δράση, ήταν πολύ φτηνότερα από τα αντίστοιχα της Novartis. Για να πάρουν καλή μίζα οι γιατροί, έπρεπε να εξυπηρετήσουν τον στόχο των στελεχών της εταιρείας: “Πουλήστε, πουλήστε, πουλήστε”.

Σε ελεύθερη μετάφραση: υπερσυνταγογραφήστε τα -ακριβά- φάρμακά μας σαν καραμέλες ακόμα κι αν δεν είναι απαραίτητα για τον ασθενή. Και ταυτόχρονα, τσακίστε τους ανταγωνιστές. Τρομοκρατήστε, πείτε ψέματα για τα δήθεν επικίνδυνα και αναποτελεσματικά -φτηνότερα- σκευάσματά τους.

Με αυτό τον τρόπο η Novartis έλυνε και έδενε. Έλεγχε γιατρούς, καθόριζε τις τιμές αλλά και την πολιτική του υπουργείου Υγείας. Αυτό φανερώνεται στα e-mails του Φρουζή προς το υπουργείο -σε παράγοντας που σήμερα είναι στην Προανακριτική- αλλά και στην παραδοχή του ίδιου στις συνάξεις των στελεχών της εταιρείας.

Μου θύμισε την περίπτωση της φαρμακευτικής – “θαύμα” Valeant στις ΗΠΑ, όπως καταγράφεται σε ένα άλλο ντοκιμαντέρ, στο “Dirty Money”, που προβάλλεται στο Netflix.

Καμία σκευωρία. Το ομολόγησε εξάλλου ο ίδιος ο Σαλμάς. “Είμαι αυτός που έπιασα αθέμιτες πρακτικές της Novartis όταν διέταξα την έρευνα από σώμα επιθεωρητών Υγείας κι από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης” παραδέχτηκε στο Kontra. “Εγώ ενημέρωσα τη χώρα” τόνισε αναφερόμενος σε δημοσίευμα ήδη από το 2016. Το ομολόγησαν οι δικαστές που απέρριψαν το αίτημα εξαίρεσης της Τουλουπάκη.

Υπάρχει ακόμα ένα στοιχείο που δεν έχει βγει στο φως, το οποίο μπορεί να εξηγήσει την πρωτοφανή ομερτά -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- στην Ελλάδα: οι λίστες της Novartis με δημοσιογράφους που χρηματοδοτούνταν από την εταιρεία. Τα γνωστά payrolls.

Λογική η αμηχανία, τα νεύρα και ο κρύος ιδρώτας που λούζει πολλούς όσο η υπόθεση ξεδιπλώνεται. Για την αλήθεια μέχρι τέλους, να σπάσουμε την ομερτά.

Πηγή: Αυγή 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί