«Δριμύ κατηγορώ» στους καταπατητές που… εξαφανίζουν συνεχώς τα ρέματα στην Κρήτη

Σε κοινό “μέτωπο” όλοι στο σχέδιο δράσης πολιτικής προστασίας της Κρήτης

Την θέληση τους για «συστράτευση» και έγκαιρη προετοιμασία στο σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και χιονοπτώσεων για τη χειμερινή περίοδο 2019-2020 στην Ανατολική Κρήτη, εξέφρασαν όλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, εθελοντές, συζητώντας στην κοινή σύσκεψη των συντονιστικών οργάνων πολιτικής προστασίας Λασιθίου -Ηρακλείου που πραγματοποιήθηκε σήμερα από την Περιφέρεια Κρήτης στην δημοτική αίθουσα «Εμμανουήλ Δασκαλάκης» στην κοινότητα Μύρτου του Δήμου Ιεράπετρας. 

Στην κοινή σύσκεψη υπήρξε ανταλλαγή απόψεων απ’ όλους για την καλύτερη προετοιμασία του σχεδίου δράσεων, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Τάσος Κουρουπάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης, όπως και άλλοι εκπρόσωποι για τα πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές άσκησαν δριμύτατη κριτική στις παρεμβάσεις του ανθρώπινου παράγοντα με τα παράνομα μπαζώματα ρεμάτων. Παράλληλα ο κ Κουρουπάκης σε συνεννόηση του με τον Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, παρέδωσε στους θεσμικούς εκπροσώπους χρήσιμο υλικό με χαρτογράφηση και επισημάνσεις όλων των επίμαχων-επικίνδυνων σημείων σε ποτάμια, ρέματα, απόκρημνες πλαγιές δίπλα στο οδικό δίκτυο, κ.α. Μάλιστα ο κ Κουρουπάκης με βάσει το χρήσιμο υλικό, τόνισε ότι, τα ρέματα τα τελευταία χρόνια είναι πολύ λιγότερα από το παρελθόν λόγω των μπαζωμάτων και ότι, από τις καταστροφές έχουν εξαφανιστεί περιουσίες, χιλιάδες στρέμματα γης με όλες τις θλιβερές συνέπειες. «Πάνω απ’ ολα για όλους μας είναι η ανθρώπινη ζωή και βέβαια η διαφύλαξη των υποδομών, περιουσιών, και ότι θα πρέπει και η πολιτεία με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να αναλάβει τις ευθύνες της”τόνισαν με έμφαση οι κ.κ. Κουρουπάκης και Γουλιδάκης.

Η σύγκληση των δύο συντονιστικών οργάνων γίνεται για πρώτη φορά και μάλιστα στην ενδοχώρα ύστερα από πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη πολιτικής προστασίας και τεχνικού -μηχανολογικού εξοπλισμού Τάσου Κουρουπάκη και αποδοχής της πρότασης από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και των Αντιπεριφερειαρχών των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου Νίκου Συριγωνάκη και Γιάννη Γουλιδάκη αντίστοιχα. Η επιλογή του Μύρτους, όπως εξήγησε ο κ Κουρουπάκης έγινε στο πλαίσιο της Αποκέντρωσης από τις πρωτεύουσες των μεγάλων πόλεων, αλλά και για τον πολύ σημαντικό λόγο, ότι στην περιοχή βρίσκεται η μεγάλη γέφυρα πρόσβασης -χαρακτηρισμένο ιστορικό μνημείο το όποιο έχει υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες του περασμένου χειμώνα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης που καλωσόρισε όλους στο Μύρτο της Περιφερειακής ενότητας Λασιθίου, αναφέρθηκε αναλυτικά στο σχέδιο δράσης, σε έργα που είναι σε εκκρεμότητα, όπως και στην κοινή συστράτευση όλων για την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων. Ο κ, Γουλιδάκης ήταν συντονιστής της συνάντησης, ενώ τον λόγο πήραν με απόψεις και χρήσιμες πληροφορίες ο Δ/ντης των τεχνικών υπηρετών της ΠΕ Ηρακλειου,εκπροσωποντας τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλειου Νίκο Συριγωνάκη που βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, διευθυντικά στελέχη πολιτικής προστασίας Ηρακλείου Ελενη Πλουμιδου,και όλων των υπηρεσιών,Περιφέρειας,Δήμων,Πυροσβεστικής,Λιμενικό,Αστυνομία,7ης ΥΠΕ,ΕΚΑΒ,τεχνικές υπηρεσίς,εθελοντών,κ.αΤους παραβρισκομένους στην έναρξη της συνάντησης καλωσόρισε ο πρόεδρος της κοινότητας Μύρτου Αλέξανδρος Παντελάκης ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στα θέματα πολιτικής προστασίας της περιοχής, και ευχαρίστησε για την επιλογή του Μύρτου τον Περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες και όλους τους παρισταμένους. Ανάλογος ήταν ο χαιρετισμός και οι ευχαριστίες του προέδρου του Πολιτιστικού συλλόγου Μύρτου Μιχάλη Παπαγεωργίου. Νωρίτερα ο κ. Παντελάκης μαζί με τους Αντιπεριφερειάρχες κκ Τάσο Κουρουπάκη και Γιάννη Γουλιδάκη έκαναν αυτοψία στα επικίνδυνα σημεία πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή, όπως και την Ιστορική γέφυρα Μύρτου (γεωγραφικά ανήκει στις Μουρνιές) που έχει υποστεί καταστροφές από τις πλημμύρες του περασμένου χειμώνα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί