Διαμαρτυρία της Greenpeace στο Ηράκλειο κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων (φωτο)

Δράση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων και των συμβάσεων παραχώρησης για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, οργάνωσε η τοπική ομάδα της Greenpeace στα Λιοντάρια, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου.

Σε ανακοίνωση για τη διαμαρτυρία αναφέρει:

Σύμφωνα με αυτές τις συμβάσεις μία θαλάσσια περιοχή περίπου 60.000 τ.χλμ., που καλύπτει σχεδόν το σύνολο του Ιονίου Πελάγους και φτάνει ως τα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και 17.000 τ.χλμ. στην Ήπειρο και στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, παραχωρούνται σε πετρελαϊκές εταιρείες με σκοπό την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για επιπλέον θαλάσσιες περιοχές συνολικής έκτασης 32.000 τ.χλμ. 

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

– Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στο κλίμα, το περιβάλλον και τις τοπικές οικονομίες, υποβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής μας, υποθηκεύοντας το μέλλον μας και παραβιάζοντας βασικά ανθρώπινα δικαιώματά μας.

– Το κόστος των εξορύξεων και της κλιματικής κρίσης υπερβαίνουν κατά πολύ τα υποτιθέμενα οικονομικά οφέλη, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και στην εθνική οικονομία.

– Αναγνωρίζουμε ότι η χρήση υδρογονανθράκων συντελεί στην κλιματική κρίση, οι συνέπειες της οποίας θα είναι δυσβάσταχτες, αν δεν ευθυγραμμιστούν άμεσα οι πολιτικές των κυβερνήσεων με τις υποδείξεις της επιστήμης, και συγκεκριμένα με τα πορίσματα της Ειδικής Έκθεσης για τον 1,5°C της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ.

– Συντασσόμαστε με όλες τις πρωτοβουλίες πολιτών και τα μαθητικά κινήματα που κινητοποιούνται μαζικά για την ανατροπή της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης.

– Συμμετέχουμε στο παγκόσμιο κίνημα, το οποίο έχει ξεσηκωθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Απαιτούμε

– Τερματισμό όλων των εξορύξεων υδρογονανθράκων στη χώρα μας

– Άμεση υιοθέτηση πολιτικών για την έγκαιρη απεξάρτηση της οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και εντός των χρονοδιαγραμμάτων, που θέτει η κλιματική επιστήμη για τον 1,5°C.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί