Το «τέλος της ευγένειας»

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι spyros-rapanakis-1.jpg

Του Σπύρου Ραπανάκη

Νέα δεδομένα θέτει στην πολιτική αντιπαράθεση η επιστολή Τασούλα, ο οποίος επιλέγει να συμπαραταχθεί με την μεθόδευση Ν.Δ. – ΚΙΝ.ΑΛΛ. προκειμένου να αποκλειστούν από την Προκαταρκτική Επιτροπή οι Δ. Τζανακόπουλος και Π. Πολάκης.

Ο πρόεδρος της πλειοψηφίας, κύριος Τασούλας

Παρά την έκκληση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε ο Κ. Τασούλας να μεριμνήσει για την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης και να λειτουργήσει ως πρόεδρος «όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά όλης της εθνικής αντιπροσωπείας», όπως διαπιστώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ συνέβη το αντίθετο. «Αντί να αποκαταστήσει τη κοινοβουλευτική τάξη, επιλέγει να ευθυγραμμισθεί με μια καταφανώς παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, που παραβιάζει και το σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής», υπογραμμίζουν στην Κουμουνδούρου.

Οι επόμενες κινήσεις

Δείτε: Δεν αποσύρει Τζανακόπουλο – Πολάκη ο ΣΥΡΙΖΑ- Οι κινήσεις του Α. Τσίπρα- Ο βρόμικος ρόλος Κεγκέρογλου

Είναι σαφές λοιπόν ότι η στάση που επιλέγει να τηρήσει ο πρόεδρος της Βουλής οδηγεί σε σύγκρουση. Σήμερα Δευτέρα αναμένεται η απάντηση του Αλ. Τσίπρα στο… τελεσίγραφο Τασούλα να ορίσει αντικαταστάτες των Τζανακόπουλου – Πολάκη, με υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να τονίζουν πως δεν πρόκειται να συναινέσουν στο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

«Έχουμε ορίσει μέλη στην Επιτροπή», έλεγαν με νόημα τα ίδια στελέχη, τονίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα καταστεί συνεργός σε «αντιθεσμικές πρακτικές», αλλά «θα υπερασπιστούμε το σύνταγμα και τη νομιμότητα».

Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο, ωστόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς τις επόμενες κινήσεις και με ορίζοντα την συνεδρίαση της Επιτροπής την Πέμπτη. «Ελπίζουμε να έχει συνυπολογίσει τις θεσμικές και πολιτικές συνέπειες της επιλογής του», υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την επιστολή Τασούλα, φανερώνοντας πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Καθ’ υπόδειξη Μητσοτάκη, για χατίρι του Σαμαρά

Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η εξαίρεση Τζανακόπουλου – Πολάκη είναι αποτέλεσμα εντολής του Κ. Μητσοτάκη κατόπιν σχετικής μεθόδευσης της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., «για να κάνουν το χατίρι του κ. Σαμαρά». Επικαλούνται δε τη διαφοροποίηση του Χ. Καστανίδη, ο οποίος μάλιστα δήλωσε δημόσια στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι δεν υπήρξε ποτέ απόφαση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τη μεθόδευση στην Προανακριτική. «Ο κ. Κεγκέρογλου πήρε, ως εδικαιούτο, μια πρωτοβουλία μαζί με την κ. Λιακούλη, αλλά τέτοιο θέμα δεν συζητήθηκε ποτέ, δεν ήρθε ποτέ στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», είπε χαρακτηριστικά με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «συνιστώσα Σαμαρά στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.».

Τι φοβούνται;

«Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. λειτούργησε ως το μακρύ χέρι του κ. Μητσοτάκη για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, το «πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» αποσκοπεί στη φίμωση των πολιτικών αντιπάλων, στην συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis και στον εκφοβισμό μαρτύρων και εισαγγελικών λειτουργών που συνεχίζουν να ερευνούν το σκάνδαλο.

Επισημαίνουν δε πως καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι το αίτημα εξαίρεσης ήρθε λίγο πριν την κατάθεση Φρουζή, τονίζοντας πως στόχος είναι να αποκλείσουν από την εξέταση σημαντικών μαρτύρων, όπως ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis και ο Ν. Μανιαδάκης, τον Δ. Τζανακόπουλο, που εκτός των άλλων είναι καταξιωμένος νομικός, και τον Π. Πολάκη, ο οποίος γνωρίζει όσο λίγοι το φάρμακο κι έχει στείλει στη Δικαιοσύνη πολλές υποθέσεις που αφορούν τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος στον χώρο της Υγείας. «Η προανακριτική παρωδία θα γυρίσει μπούμερανγκ στη Ν.Δ. και θα θυμίσει σε όλους ποιο είναι το σκάνδαλο Novartis, πώς στήθηκε και πόσο στοίχισε στον ελληνικό λαό», επαναλαμβάνουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μέτωπο για ΔΕΗ και προσφυγικό

Μπορεί η υπόθεση της Προανακριτικής για τη δήθεν «σκευωρία» να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, ωστόσο η… προειδοποίηση Τσίπρα, «τέλος οι ευγένειες», μεταφράζεται σε μαχητική αντιπολίτευση σε όλα τα μεγάλα μέτωπα. Ένα εξ αυτών είναι η υπόθεση της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, με την κυβέρνηση να αποκαλύπτει την περασμένη εβδομάδα τον στόχο για ξεπούλημα των δικτύων φυσικού αέριου και στη συνέχεια της ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην ενέργεια περιορίζονται σε αναίτιες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και το ξεπούλημα δημοσίων υποδομών. «Αντί να στοχεύει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην εμπορία ενέργειας, με διαφάνεια, προς όφελος των καταναλωτών, επιλέγει τη δημιουργία ιδιωτικών μονοπωλίων σε ένα μη ανταγωνιστικό πεδίο», σχολίασε ο Σ. Φάμελλος. «Δημιουργεί προνόμια για τους λίγους και εκλεκτούς και επιβαρύνει ταυτόχρονα την κοινωνική πλειοψηφία», σημειώνει, επισημαίνοντας την απώλεια μεγάλου αριθμού πελατών της ΔΕΗ που επιλέγουν άλλους παρόχους. Παράλληλα, κατηγορούν την κυβέρνηση πως επαναφέρει τα σχέδια της τρόικας από το 2012 για κατάργηση μονιμότητας στις ΔΕΚΟ και τη δημιουργία «εργαζομένων δυο ταχυτήτων» στη ΔΕΗ, με golden boys που θα λαμβάνουν αυξημένες αποδοχές.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αφήσει πίσω το προσφυγικό-μεταναστευτικό, παρά το γεγονός ότι ψηφίστηκε ο νόμος για το άσυλο. Ένας νόμος που έχει ξεσηκώσει σωρεία αντιδράσεων, από την αντιπολίτευση και τις οργανώσεις για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα έως τις επιφυλάξεις και την ανησυχία που εξέφρασε για τις διατάξεις του νόμου η επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Τα επόμενα βήματα της ανασυγκρότησης

Η Δυτική Μακεδονία θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο επόμενος προορισμός του Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής καμπάνιας «Πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου», για τη διεύρυνση και την ανασυγκρότηση του κόμματος ενόψει του συνεδρίου στις αρχές του 2020. Παράλληλα, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση και πιθανότατα η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΟΕΑ), που θα αποτελεί το πολιτικό όργανο που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο.

Στόχος του Αλ. Τσίπρα είναι η συμμετοχή σε αυτή και προσωπικοτήτων του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου και όχι αποκλειστικά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Τέλος της εβδομάδας θα συνεδριάσει επίσης η Επιτροπή Προγράμματος υπό τον Γ. Σταθάκη.

Πηγή: Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί