Δε θέλουν τον σταθμό για το καλώδιο στη Δαμάστα- Ψήφισμα Έκτακτης Λαϊκής Συνέλευσης

Με τεράστια συμμετοχή Δαμαστιανών και φίλων της Δαμάστας, πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 03/11/19 στο Λαογραφικό Κέντρο Δαμάστας, Έκτακτη Λαϊκή Συνέλευση του Συντονιστικού των Φορέων της Δαμάστας με κεντρικό θέμα την Ενημέρωση για το φλέγον θέμα της σχεδιαζόμενης κατασκευής του σταθμού μετατροπής ρεύματος σε περιοχή πλησίον της Δαμάστας,όπως εμφανίζεται στην Μ.Π.Ε. της Ariadne Interconnection για την μεγάλη ενεργειακή καλωδιακή σύνδεση Αττική – Κρήτη και την απόφαση σχετικά με το προτεινόμενο πλάνο δράσεων-κινητοποιήσεων.

Στην συνέλευση εκτός των τοπικών φορέων της Δαμάστας έδωσαν το παρόν: ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και του ΜέΡΑ25 Γεώργιος Λογιάδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου Σπύρος Καλλέργης, ο τ. Δήμαρχος Γαζίου Μαρκογιαννάκης Γιώργος, οι αντιδήμαρχοι Μαλεβιζίου Γιώργος Πετούσης και Μπάμπης Κουτσογιάννης ο εντεταλμένος σύμβουλος Μαλεβιζίου Γρηγόρης Περισυνάκης και πρόεδροι και εκπρόσωποι Πολιτιστικών συλλόγων και φορέων από το Μάραθος, Αστυράκι και Φόδελε.

Ψήφισμα της Έκτακτης Λαϊκής Συνέλευσης


Σήμερα 03 Νοεμβρίου 2019, οι συμμετέχοντες στην έκτακτη λαϊκή συνέλευση που έλαβε μέρος στην Δαμάστα κατόπιν προσκλήσεως του συντονιστικού των φορέων της Δαμάστας αποφασίζουν ομόφωνα και παμψηφεί:

Η Δαμάστα είναι ένας ιστορικός και μαρτυρικός τόπος (ΦΕΚ Α97/2000) που έχει προσφέρει βαρύ φόρο αίματος στον αγώνα για την Ελευθερία του τόπου και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η ιστορία της Δαμάστας αρχίζει από την προ-Ελληνική εποχή (3000π.χ περίπου), είναι περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, ο οικισμός είναι παραδοσιακός και όλη η περιοχή της Δαμάστας είναι ενταγμένη στο Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (Παγκόσμιο Γεωπάρκο Unesco).

Επίσης δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι στη Δαμάστα υπάρχει ήδη τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση από την εικοσιπενταετή λειτουργία του Λατομείου Δαμάστας.

Οι κάτοικοι της Δαμάστας εδώ και καιρό έχουν ταχθεί υπέρ του μεγαλόπνοου έργου της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα που πρέπει όμως να υλοποιηθεί με τρόπο βιώσιμο. Η θέση της κοινωνίας της Δαμάστας είναι πάγια και αμετακίνητη, ο σχεδιαζόμενος σταθμός μετατροπής δεν έχει θέση στη Ιστορική και Μαρτυρική Δαμάστα. Η Δαμάστα και οι άνθρωποι της θέλουν να έχουν αυτοί το λόγο στο σχεδιασμό του αναπτυξιακού προτύπου για τον τόπο τους.

Σύσσωμη η κοινωνία της Δαμάστας αποφασίζει τις ακόλουθες δράσεις, που προκύπτουν από την βούληση της Λαϊκής Συνέλευσης:

1)Εξουσιοδοτούν το Συντονιστικό των φορέων της Δαμάστας να προβούν σε κάθε νόμιμη δράση και ενέργεια κατά της εγκατάστασης του Σταθμού Μετατροπής της Μεγάλης Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτη-Αττική στη Δαμάστα

2) Να ζητηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης η σύγκλιση Έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση του Σταθμού Μετατροπής στη Δαμάστας και να συζητηθεί εκ νέου το επίμαχο ζήτημα

3) Να προσλάβουν τεχνικό και νομικό σύμβουλο για την υποστήριξη των θέσεων τους σε συνεργασία με την επιτροπή Ενέργειας του Δήμου και την Δημοτική αρχή Μαλεβιζίου.

4) Να προβεί σε ακόμη πιο δραστικές κινητοποιήσεις και επιτόπου αν χρειαστεί

 Με εκτίμηση

Τοπικό Συμβούλιο Δαμάστας:

Κων/νος   Μαυράκης, Πρόεδρος

Αθλητικός Όμιλος Δαμάστας:

Αντώνης Παπαδάκης, Πρόεδρος

Αγρ/κός Συν/σμός Δαμάστας:

Λιαδάκης Αλέκος, Πρόεδρος

Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμάστας

Σαρρής Γεώργιος, Πρόεδρος

Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας: Καλλιόπη Λιαδάκη, Πρόεδρος

Ενορία Αγίου Γεωργίου Δαμάστας: Ιερομ. Άνθιμος Ζηδιανάκης, Πρόεδρος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί