Μεγάλη διαδήλωση υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας στη Γλασκώβη

Μία μέρα μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργού της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, ότι θα ζητήσει από την κεντρική κυβέρνηση τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για τη ανεξαρτησία της Σκωτίας, περίπου 20.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Γλασκώβης με το ίδιο αίτημα.

Η πρωθυπουργός είπε ότι θα ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος πριν από τα Χριστούγεννα.

Στην πορεία και τη συγκέντρωση συμμετείχε και η ίδια Νίκολα Στέρτζον, που είναι και επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα σε ανακοίνωσή της λίγο πριν από τη διαδήλωση, η Σκωτσέζα πρωθυπουργός τόνισε ότι «μια ανεξάρτητη Σκωτία είναι πιο κοντά από ποτέ. Βρίσκεται πραγματικά σε απόσταση αναπνοής».

Στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, η Σκωτία είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. (62% των ψήφων) και η πρωθυπουργός Στέρτζον υποστήριξε ότι οι εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου «είναι η ευκαιρία της Σκωτίας να γλιτώσει το Brexit και να θέσει το μέλλον μας στα δικά μας χέρια».

Για να το πετύχουμε, είπε, πρέπει οι ψηφοφόροι να στηρίξουν το SNP.

Το 2014, όταν πραγματοποιήθηκε το πρώτο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, το 55% των ψηφοφόρων είχε ταχθεί κατά. Ωστόσο, μετά το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα για το Brexit πολλοί πιστεύουν ότι ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία θα μπορούσε να έχει επιτυχία.

efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί