Ν. Ηγουμενίδης για το Προσφυγικό: Η Αριστερά και ο δημοκρατικός κόσμος είναι απέναντι στις ιδεοληψίες της Νέας Δημοκρατίας (Βίντεο)

Η ομιλία του Νίκου Ηγουμενίδη στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ “Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις”

«Κύριε Υπουργέ, καμαρώνατε πριν για την καλή διαδικασία που κράτησε έξι μέρες. Είπατε και κάποια στοιχεία σχετικά με τη διαδικασία και τις προτάσεις που έγιναν δεκτές, κλπ.

Την πρότασή μου την ακούσατε; Προφανώς όχι, γιατί περιμένω την Ολομέλεια για να την καταθέσω. Αυτό περιμένουν και οι ενενήντα συνάδελφοι οι οποίοι πρόκειται να μιλήσουν. Μπορείτε να πανηγυρίζετε όσο θέλετε για τη διαδικασία που ακολουθήσατε, λέγοντας ότι ήταν καλή, ωστόσο προσωπικά θεωρώ απαράδεκτο να υπάρχουν τριάντα, σαράντα, πενήντα συνάδελφοι –ή έστω και ένας, λέω εγώ – που δεν θα μπορέσουν να εκφράσουν την άποψή τους στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου για το θέμα το οποίο συζητάμε. Θα ήθελα να καταθέσω την άποψή μου εδώ και όχι στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Ας έρθουμε, όμως, στην ουσία του θέματος. Πιστεύω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού θέματος απαιτεί πρώτα απ’ όλα σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη και αξιοπρέπεια. Μετανάστες ή πρόσφυγες είναι άνθρωποι κι έχουν δικαιώματα που υποστηρίζει και κατοχυρώνει το διεθνές δίκαιο. Πρέπει πρώτα απ’ όλα να εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους ανθρώπους για τους οποίους μιλάμε. Η αντιμετώπιση του θέματος απαιτεί σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τους κανόνες της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέλος, απαιτεί σεβασμό στην εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. 

Θα έλεγα ότι σε απόλυτα αντίθετη πολιτική κατεύθυνση από αυτές τις αρχές βρίσκονται διάφορες απόψεις τις οποίες έχουμε ακούσει όλο αυτό το διάστημα.

Πρώτον, Λευτέρης Αυγενάκης, Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Αύγουστος 2016 εν όψει κίνησης μεταφοράς προσφύγων στην Κρήτη με εφαρμογή του Προγράμματος ΕΣΤΙΑ, πρόγραμμα που ανέλαβε η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκεί και πρόγραμμα το οποίο τελικά βραβεύτηκε στην εφαρμογή του από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Ο κ. Αυγενάκης μιλούσε για καταστροφή του τουρισμού της Κρήτης, για αλλοίωση του πληθυσμού της Κρήτης, για αλλοίωση του θρησκεύματος των Κρητών και για διάφορα άλλα.

Τα καταθέτω στα Πρακτικά, για να δείτε ότι το ψέμα πάει αγκαλιά με την κινδυνολογία και με τον τοξικό πολιτικό λόγο της αντιπολιτευόμενης τότε Δεξιάς στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα δημοσιεύματα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Πάμε παρακάτω. Τον Οκτώβρη του 2019, ο Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτικό παράθυρο έλεγε «Το ζήτημα δεν είναι πια προσφυγικό. Είναι λαθρομεταναστευτικό. Θα γίνονται μαζικές απελάσεις στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να τους πάρει». Είναι επικίνδυνοι, κατά τη γνώμη μου, ακροβατισμοί που εκτός των άλλων καθιστούν το προσφυγικό διμερές πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

Αλήθεια, υπάρχει καμιά άλλη χώρα στον κόσμο –και προκαλώ τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας που θα με ακολουθήσουν στο Βήμα- που να καθορίζεται το προσφυγικό ή μεταναστευτικό προφίλ από την τοποθέτηση Υπουργών ή του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης; Ποια είναι αυτή η χώρα; Φέρτε την εδώ.

Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν δημοσίευμα, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Επίσης, Κώστας Κατσαφάδος, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, τον Οκτώβριο του 2019: «Πού βρίσκεται το κακό στο push back;».

Κάποιος από τη Νέα Δημοκρατία να εξηγήσει στον συνάδελφό μας ότι αυτό που δεν καταλαβαίνει ότι είναι κακό απαγορεύεται ρητά από το ελληνικό δίκαιο, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα –και κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- είναι υποχρεωμένη να εξετάζει την κατάσταση του κάθε προσώπου που φτάνει στην επικράτειά της.

Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν δημοσίευμα, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Κι ερχόμαστε τον Σεπτέμβριο του 2019, με τον Κυριάκο Βελόπουλο που έλεγε «Αν θέλεις να είσαι σοβαρό κράτος, λες ότι αφού έχω μία εν δυνάμει πυρηνική βόμβα εντός της ηπειρωτικής χώρας, τους πας σε νησιά, σε ξερονήσια…» -εντός εισαγωγικών τα ξερονήσια, όπως λέει ο ίδιος- «…στα νησιά που δεν υπάρχουν κάτοικοι, ώστε να μην υπάρχουν κοινωνικά προβλήματα ούτε βιασμοί ούτε παιδεραστίες ούτε τίποτα».

Και καταλήγει, τερματίζοντάς το: «Δεν είναι ιδεολογικό το πρόσημό μου. Είναι πραγματιστικό».

Το καταθέτω κι αυτό στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν δημοσίευμα, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Η αλήθεια είναι ότι από τις αντιπολιτευτικές δηλώσεις Αυγενάκη προς τον ΣΥΡΙΖΑ το 2016 μέχρι τις συμπολιτευτικές δηλώσεις προς τη Νέα Δημοκρατία του 2019 μεσολάβησαν πολλές δηλώσεις από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Η αλήθεια είναι, επίσης, ότι αυτές οι δηλώσεις δεν εκφράζουν το σύνολο των ανθρώπων που σήμερα ακολουθούν τη Νέα Δημοκρατία. 

Ωστόσο, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να κλείσω την ομιλία μου αναφερόμενος στο μήνυμα που εκπέμπουν. Εκπέμπουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που χωρίς σεβασμό στο διεθνές δίκαιο θα σε στέλνει πίσω ή ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που αν βρεθείς εκεί, θα ταλαιπωρηθείς. Πρόκειται για έναν ιδεολογικό φράχτη με τον οποίο ελπίζουν να ανακόψουν το προσφυγικό ρεύμα.

Πιστεύω ότι στην καρδιά αυτών των δηλώσεων βρίσκεται η μήτρα των ακραίων εθνικιστικών και φασιστικών απόψεων. Απέναντι σ’ αυτές θα βρείτε, κύριοι και την Αριστερά και το σύνολο του προοδευτικού δημοκρατικού κόσμου της χώρας.

Σας ευχαριστώ.»

Δείτε το βίντεο

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί