Δύο κοινοπραξίες για τους σταθμούς μετατροπής του καλωδίου Κρήτης Αττικής- Ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός

Λήγει σήμερα, μετά από δύο παρατάσεις, η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών στο δεύτερο διαγωνισμό της «μεγάλης» διασύνδεσης της Κρήτης, εκείνον για τους σταθμούς μετατροπής.

Δείτε επίσης: Διεθνείς κολοσσοί στη «μάχη» για το καλώδιο Κρήτη- Αττική

Ολοκληρώθηκε η τεχνική αξιολόγηση των προσφορών για τα καλωδιακά τμήματα Κρήτης – Αττικής

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, είναι πιθανό να δοθεί παράταση ολίγων ωρών (να πάει δηλαδή για αύριο η προθεσμία). Αυτό τουλάχιστον έχει ζητηθεί από έναν εκ των ενδιαφερομένων κοινοπραξιών. Στην ουσία όμως ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται κανονικά, με τους μνηστήρες να είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τελικά δύο.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η μία ενδιαφερόμενη εταιρεία είναι η Siemens η οποία συνεργάζεται με την ελληνική κατασκευαστική ΤΕΡΝΑ και η άλλη είναι η General Electric η οποία συνεργάζεται με την ελληνική Mytilineos.

Αντίθετα, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η ABB με την Αρχιρόδον δεν θα κατέβουν στο διαγωνισμό. Η εταιρεία ABB, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής διεθνώς για τέτοια έργα, ζήτησε να δοθεί παραπάνω χρόνος και μάλιστα όχι ένας μήνας (όπως κατά τις προηγούμενες παρατάσεις) αλλά περισσότερος. 

Τόσο η κυβέρνηση, ωστόσο, όσο και ο ΑΔΜΗΕ θεωρούν ότι κάθε περαιτέρω καθυστέρηση δημιουργεί κινδύνους για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται συνολικά για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, αλλά και για την αναγκαία απόσυρση των παλιών και ρυπογόνων πετρελαϊκών μονάδων του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι το διαγωνισμό έχει προκηρύξει η εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική 100% του ΑΔΜΗΕ, που υλοποιεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Ο τίτλος του έργου είναι «Μελέτη, Προμήθεια και Εγκατάσταση δύο Σταθμών Μετατροπής και ενός Υποσταθμού για την Ηλεκτρική Διασύνδεση συνεχούς ρεύματος μεταξύ Κρήτης και Αττικής (2 x 500 MW)».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε τριακόσια ογδόντα εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.

Οι δύο σταθμοί μετατροπής θα δημιουργηθούν ο πρώτος στο Κέντρο Υψηλής Τάσης που βρίσκεται στη Λίμνη Κουμουνδούρου και ο δεύτερος στο Ηράκλειο, στο Δήμο Μαλεβιζίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί