Πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηρακλείου για τη διαμόρφωση των δημοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας

Η πρόταση για τα δημοτικά τέλη που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου για ψήφιση προς το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο:

Οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα σηκώνουν σήμερα το 94% των φορολογικών βαρών στο επίπεδο του κρατικού προϋπολογισμού και την ίδια περίοδο η κρατική χρηματοδότηση προς την Τοπική Διοίκηση βυθίζεται και εντείνεται η υπερφορολόγηση των λαϊκών νοικοκυριών  μέσω και των Δήμων. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επιμένει πως ο Δήμος Ηρακλείου πρέπει να στραφεί στην διεκδίκηση γενναίας αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης για το σύνολο των αναγκών του (λειτουργία, μισθοδοσία κ.α.) και να σταματήσει ο προσανατολισμός στη διαρκή και εντεινόμενη φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών και των μικροεπαγγελματιών της πόλης. 

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπογραμμίζει ότι οι επιμέρους μειώσεις δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι αυτές χάνονται μπροστά στη γενικευμένη φορολογική επιβάρυνση και στο τσάκισμα των λαϊκών οικογενειών και των μικροεπαγγελματιών της πόλης. Τα ανταποδοτικά τέλη και η κάθε λογής φορολόγηση που προτείνει η δημοτική αρχή, υπηρετούν την πολιτική της, που ταυτίζεται με την κυβερνητική πολιτική: Οι Δήμοι να λειτουργούν με έσοδα που εισπράττουν από τους εργαζόμενους, γενικεύοντας την φορομπηξία που προστίθεται στην συνολικότερη βαριά φορολογία του κράτους.

Η πολιτική της ανταποδοτικότητας που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις και αποδέχεται η δημοτική αρχή, απαγορεύει τον προσδιορισμό των δημοτικών τελών με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι, παράγκα και βίλα πληρώνουν τα ίδια. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν αποδέχεται τη λογική αυτή ως μονόδρομο και προτείνει ως πρώτα βήματα μιας άλλης κατεύθυνσης:

  1. Μηδενισμός των δημοτικών τελών για όσους δημότες έχουν εισόδημα μέχρι το αφορολόγητο όριο (8.636 €) και για τους ανέργους της πόλης μας.
  2. Μείωση των συντελεστών κατά 50% για τις οικίες λαϊκών οικογενειών με εισόδημα μέχρι 20.000 €, προσαυξανόμενο κατά 5.000 € για κάθε παιδί.
  3. Αναθεώρηση επί το ευνοϊκότερο των κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων για απαλλαγή από δημοτικά τέλη των άπορων, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκών οικογενειών, τρίτεκνων και πολύτεκνων. 
  4. Τριπλασιασμό του συντελεστή για Α.Ε., τράπεζες και επιχειρήσεις με μεγάλο τζίρο. 
  5. Εφαρμογή του οικιακού συντελεστή για τους επαγγελματίες του κέντρου που επηρεάζονται από τα έργα ανάπλασης και για όσο καιρό επηρεάζονται.

Βρύσαλης Δημήτρης

Κασαπάκης Μιχάλης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί