Η απολογία Λαγού: «Δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα, δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη»

Απολογείται στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο γνωστός ταγματάρχης εφόδου Ιωάννης Λαγός. Πρόκειται για το πρόσωπο που, έχοντας την ιδιότητα του περιφερειάρχη Πειραιά της οργάνωσης, εμπλέκεται σε όλες τις δολοφονικές υποθέσεις που διερευνά το Κακουργιοδικείο.

Ο περιφερειάρχης Πειραιά της οργάνωσης, ήταν υπαρχηγός μέχρι την αποχώρησή του, η οποία ήρθε αμέσως μετά την εκλογική κατάρρευση. Ήταν αυτός που έδωσε την εντολή στον πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γεώργιο Πατέλη, να ενεργοποιήσει το τάγμα εφόδου με γραπτό μήνυμα για να επιτεθεί στον Παύλο Φύσσα και την παρέα του στην καφετέρια «Κοράλλι».

Στο ξεκίνημα της απολογίας του, ο κατηγορούμενος ανέφερε πως «οι πράξεις που μου αποδίδονται είναι ομιλίες, τηλέφωνα και μηνύματα, δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα, είμαι εδώ μόνο και μόνο να ακουστεί η φωνή η δική μου, έξι χρόνια μετά από αυτό το τραγικό περιστατικό δεν μου δόθηκε το δικαίωμα ούτε σε δύο λεπτά να απαντήσω δεν είχαν το σθένος να μου υποβάλουν ούτε μία ερώτηση, πίεζαν τους συγκατηγορουμενους μου οι ανακρίτριες» και αμέσως μετά δήλωσε ότι «δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη».

Ο Ι. Λαγός ρωτήθηκε γιατί αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή. «Θεωρώ ότι κάναμε λάθος πολιτικές κινήσεις, έπρεπε να απευθυνθούμε σε άλλη ομάδα ανθρώπων. Εγώ ήθελα άνοιγμα προς ομάδες ανθρώπων που δεν είναι τόσο πατριώτες όσο θα θέλαμε εμείς» ανέφερε.

Επίσης, είπε ότι διαφωνησε με τη ΧΑ ως προς το πώς γίνεται η δίκη. «Θεωρώ ότι η δίκη δεν έπρεπε να γίνει όπως έγινε. Η συμπεριφορά της έδρας απέναντι σε μάρτυρες δεν ήταν όπως έπρεπε, θα έπρεπε να υποβληθούν μηνύσεις για ψευδομαρτυρίες. Εγώ ήθελα να είναι δημόσια η όλη διαδικασία». 

Ο υπαρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης (μέχρι την αποχώρησή του) ρωτήθηκε εάν γνώριζε τον Ρουπακιά: «Τον είχα δει πέντε έξι φορές στα γραφεία, όπως άλλους διακόσιους. Αν τον έβλεπα στον δρόμο, πριν τη δολοφονία, δεν θα τον γνώριζα, αλλά τον ήξερα» απάντησε.

Η δολοφονία Φύσσα

Ο πρώην περιφερειάρχης Πειραιά αναφέρθηκε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

«Λίγα λεπτά μετά τις 12 με ενημέρωσε ο Πατέλης (σ.σ. πυρηνάρχης της Τ.Ο. Νίκαιας). Μου είπε ότι κάποιος από τη ΧΑ έχει προσαχθεί για ασήμαντο λόγο. Ούτε τον λόγο, ούτε το άτομο, μου είπε. Ακολούθησε άλλο τηλεφώνημα μετά από 4-5 λεπτά όπου με πληροφόρηση πως υπάρχει μαχαίρωμα. Στην επόμενη κλήση μου λέει: ‘’έμαθα ότι μαχαίρωσε κάποιον ο Ρουπακιάς και ότι αυτός ο κάποιος κινδυνεύει να πεθάνει’’».

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την έδρα να απαριθμεί όλες τις τηλεφωνικές κλήσεις που είχε κάνει στο κινητό και σταθερό του Πατέλη.

Με τη σειρά του, ο Λαγός παραδέχθηκε ότι εκείνο το βράδυ μίλησε με τον Αρχηγό, Νίκο Μιχαλολιάκο, (υπάρχει καταγεγραμμένη κλήση) αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν τον ενημέρωσε για τη δολοφονία παρόλο που «δεν κοιμήθηκε καθόλου με αυτό που είχε γίνει».

Στην απολογία του ο Γιάννη Λαγός παραδέχθηκε ότι ο Γιώργος Πατέλης παρέμεινε στη Χρυσή Αυγή και μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα σε αντίθεση με τον Ηλία Παναγιώταρο είχε μιλήσει για διαγραφή. Μάλιστα ο Λαγός είπε ότι η παραμονή του πυρηνάρχη της Νίκαιας έγινε με απόφαση του πολιτικού συμβουλίου!

Για τις δολοφονικές επιθέσεις στους Αιγύπτιους ψαράδες και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Ο κατηγορούμενος που εμπλέκεται σε όλες τις δολοφονικές υποθέσεις που διερευνά το Κακουργιοδικείο, διέψευσε τον Νίκο Μίχο, που είπε απολογούμενος ότι ο Λαγός ήξερε ότι χρυσαυγίτες έκαναν την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες και ισχυρίστηκε ότι δεν μίλησαν ποτέ για αυτό. Κατηγόρησε μάλιστα τον Μίχο ότι «γονάτισε». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «το επίτευγμα της ελληνικής δικαιοσύνης ήταν να κάνει πολλούς ανθρώπους να γονατίσουνε, όπως ο Μίχος. Ηταν διατεθειμένοι να πουν οτιδήποτε προκειμένου να σωθούν οι ίδιοι».

Η έδρα του υπενθύμισε ότι μία μέρα πριν την επίθεση, ο ίδιος σε ομιλία του στο Πέραμα έλεγε ότι από δω και πέρα οι Αιγύπτιοι θα δίνουν λογαριασμό στη ΧΑ και χαρακτήρισε «περίεργη» τη χρονική συγκυρία.

Για τη δολοφονική επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ είπε ότι έγινε «ιδεολογική μάχη» Ωστόσο, απέφυγε να υποδείξει ποιος ήταν ο επικεφαλής των χρυσαυγιτών και δεν σχολίασε τα μηνύματά του πριν και μετά την επίθεση, π.χ. «θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια σήμερα», ισχυριζόμενος ότι είναι απομονωμένα μηνύματα και δεν υπάρχει ολόκληρη η συνομιλία «δεν θα στενοχωριόμουν κιόλας αν οι χρυσαυγίτες αμύνονταν και του ΚΚΕ έτρωγαν πέντε χαστούκια», είπε επίσης.

  • Πρόεδρος: Έχουμε δει φωτό, άτομα με συγκεκριμένη ενδυμασία να έχουν όπλα, να εξασκούνται στη σκοποβολή, με στρατιωτική ενδυμασία.
  • Λαγός: Πιστεύω ότι κάνανε εκδρομή

Ευθεία επίθεση στην πρόεδρο και την έδρα

«Με ρωτάτε για φωτογραφίες και βίντεο, ντροπιάσατε τη διαδικασία, κι αν δεν βρέθηκε κανένας να σας το πει, θα σας το πω εγώ, δεν φοβάμαι τίποτα. Και μόνο που μετά από τόσα χρόνια συζητάμε για φωτογραφίες, δείχνει ότι είναι έωλο το κατηγορητήριο σας το είπα όσο πιο κομψά μπορούσα, και κάθεστε τόση ώρα και με ρωτάτε δεν τολμάτε να αντιμετωπίσετε κατάματα τα στοιχεια δεν έχετε το σθένος να αντιδράσετε δεν επρεπε να είχε ξεκινησει καν αυτη η δίκη» είπε απευθυνόμενος στην έδρα ο Λαγός. 

Εφημερίδα των Συντακτών


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί