Ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για την δακοκτονία, την υποστελέχωση υπηρεσιών Περιφέρειας και για την Πρώην Βάση Γουρνών

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο

 Ερώτηση κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Συντυχάκης Μανώλης, Μανουσάκης Νίκος και Μαρινάκης Αλέκος σχετικά με την υποστελέχωση σε όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, ως αποτέλεσμα  κεντρικής πολιτικής επιλογής όλων των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, και της ΕΕ.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης:

     Αναφέρονται στα τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών και στις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων, στην «απογείωση» της «ευελιξίας» με μισθούς πείνας, την  ανακύκλωση της ανεργίας (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, συμβάσεις μίσθωσης έργου, προσλήψεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων), την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών κ.ά. 

    Αυτή την  πολιτική, που προωθεί τη σταδιακή συρρίκνωση και απαξίωση των δημόσιων δομών διευκολύνοντας την ανάληψη του έργου τους από το κεφάλαιο – ιδιώτες επενδυτές, όχι μόνο την υποστηρίζει η Περιφέρεια (παρά τη φραστική διαφοροποίηση), αλλά και την εφαρμόζει, καθώς -με άλλοθι την υποστελέχωση- προβαίνει σε αναθέσεις μίσθωσης έργου σε μεγαλοεταιρείες με δυσθεώρητα ποσά, που όχι μόνο επαρκούν, αλλά υπερπερισσεύουν για την πρόσληψη δεκάδων εργαζόμενων! 

     Επιπλέον, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατέθεσαν ερώτηση για τους κινδύνους να καταστραφεί και φέτος η ελαιοπαραγωγή και να υποβαθμιστεί ποιοτικά το προϊόν από τις προσβολές δάκου, λόγω των προβλημάτων στην εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας. 

     Αυτό θα δώσει τη χαριστική βολή στους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, που φορτώνονται τα βάρη της αντιλαϊκής πολιτικής της προηγούμενης και της τωρινής κυβέρνησης και την ΚΑΠ της ΕΕ.  

     Για τα παραπάνω είναι τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας Κρήτης γιατί δεν πήραν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του δάκου. Αντίθετα, η δακοκτονία γίνεται με τρόπο τελείως αναποτελεσματικό με την  ανάθεση της όλης διαδικασίας σε εργολάβους με κακοπληρωμένους εργαζόμενους, με κουτσουρεμένη χρηματοδότηση, με προβλήματα στην προμήθεια των φάρμακων και την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, με ανεπαρκέστατο προϋπολογισμό, που η περιφέρεια δέχεται αδιαμαρτύρητα, ο οποίος  φτάνει στο ένα τρίτο σε σχέση με πριν το 2010, παρά το γεγονός ότι αριθμός των ελαιοδέντρων παρουσιάζει αυξητική μεταβολή. 

    Επίσης, ερώτηση κατατέθηκε για το ξεπούλημα της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών από την κυβέρνηση σε ιδιώτες και τις τελευταίες δηλώσεις του περιφερειάρχη Κρήτης, ότι «δεν είναι κατά της επένδυσης όπως αυτή δρομολογείται από το ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση, ούτε είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο λειτουργίας καζίνο», δηλώσεις που επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης  Κρήτης πως η ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 4-3-2019 για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) δεν πρέπει να εφησυχάζει κανένα και ότι η διαφωνία έγκειται μόνο στο πώς ακριβώς θα γίνει αυτή η «αξιοποίηση», ανάλογα με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που είναι στο προσκήνιο της εξυπηρέτησης.

     Φανερό είναι ότι το ξεπούλημα της πρώην αμερικανική βάσης Γουρνών  δεν αποτελεί απλώς μία ακόμα περίπτωση αποκάλυψης της ομοιότητας της πολιτικής της ΝΔ με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των υπόλοιπων αστικών κυβερνήσεων. Η ιδιωτικοποίηση και η «αξιοποίηση» της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών φωτίζει τον ταξικό χαρακτήρα της «αναπτυξιακής» πολιτικής που προωθεί η άρχουσα τάξη, την οποία υπηρέτησαν και υπηρετούν οι αστικές κυβερνήσεις και το τοπικό κράτος. 

     Η  Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους εργαζόμενους  να αξιοποιήσουν την πείρα τους. Δε μας ξεγελούν όπως τους ιθαγενείς με τα καθρεφτάκια. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να απεμπολήσουμε το δικαίωμά μας να ζούμε σε ανθρώπινες πόλεις τον 21ο αιώνα, να έχουμε δουλειά με δικαιώματα, ζωή όπως αξίζει στην εποχή μας. 

     Επιμένουμε η αξιοποίηση της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών να γίνει με κρατική χρηματοδότηση με όλες τις υποδομές αναψυχής, αθλητισμού, μόρφωσης, πολιτισμού, πράσινου, ελεύθερου χώρου, σχολικών υποδομών  για τους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής. 

Οι ερωτήσεις που υπέβαλε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Κρήτης:

Για το πρόγραμμα δακοκτονίας και τους κινδύνους για τη σοδειά της ελιάς και την υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου κατά τη φετινή ελαιοκομική περίοδο.

Προς τον κ. Περιφερειάρχη

   Η κυβέρνηση και η περιφέρεια έχουν αφήσει χωρίς  προστασία την ελαιοπαραγωγή, μια βασική πηγή εισοδήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς της Κρήτης. 

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων  άμεσος είναι ο κίνδυνος, λόγω των προβλημάτων στην εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας, να καταστραφεί και φέτος η ελαιοπαραγωγή και να υποβαθμιστεί ποιοτικά το προϊόν από τις προσβολές δάκου που αναπτύχθηκαν. Επιπλέον, σοβαρές καταστροφές αντιμετωπίζουν και φέτος οι ελαιοπαραγωγοί του Ν. Ηρακλείου, Νομού με τον μεγαλύτερο αριθμό στεμμάτων ελαιοδέντρων σε όλη την Κρήτη. Το ίδιο πρόβλημα, υφίσταται και στους Ν. Λασιθίου και Ρεθύμνου.

    Αυτό θα δώσει τη χαριστική βολή στους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, που φορτώνονται τα βάρη της αντιλαϊκής πολιτικής της προηγούμενης και της τωρινής κυβέρνησης και την ΚΑΠ της ΕΕ.  

    Για τα παραπάνω είναι τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας Κρήτης γιατί δεν πήραν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του δάκου με βάση τα δεδομένα της επιστήμης και της τεχνικής.  Ειδικότερα, διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις στην προμήθεια των φαρμάκων και ο αριθμός των δολωματικών ψεκασμών ήταν υπολειπόμενος σε σχέση με τον απαιτούμενο, ιδιαίτερα στην ΠΕ Ηρακλείου, όπου ο αριθμός των ελαιοδέντρων παρουσιάζει αυξητική μεταβολή. 

    Με ευθύνη της κυβέρνησης και των περιφερειών, που αποδέχονται  και υλοποιούν αυτή την πολιτική για τη δακοκτονία, προωθείται η ανάθεση της όλης διαδικασίας σε εργολάβους με κακοπληρωμένους εργαζόμενους, με κουτσουρεμένη χρηματοδότηση, με προβλήματα στην προμήθεια των φάρμακων, την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. 

    Ακόμα, με τον ανεπαρκέστατο προϋπολογισμό που φτάνει στο ένα τρίτο σε σχέση με πριν το 2010, η δακοκτονία γίνεται με τρόπο τελείως αναποτελεσματικό.  Τεράστια είναι η ευθύνη της Κυβέρνησης, αλλά και της περιφέρειας, που δέχεται αδιαμαρτύρητα αυτή την κατάσταση.

    Η κατάσταση αυτή σπρώχνει πολλούς μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς να αναλαμβάνουν ατομικά την προστασία της παραγωγής τους με εντομοκτόνα, ανεβάζοντας το κόστος, ενώ ολόκληρες περιοχές πχ στη Γόρτυνα ζητούν να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα της δακοκτονίας.

  Επιπλέον, σε όλη την Κρήτη η μεγάλη καρπόπτωση, εκτός από τον δάκο, οφείλεται σε προσβολή από πυρηνοτρύτη και ρυγχίτη, έντομα, που προσβάλλουν την ελιά την ίδια σχεδόν εποχή και μπορούν επομένως να καταπολεμηθούν και τα δύο συγχρόνως με κοινούς ψεκασμούς. Όμως δεν υπάρχει πρόγραμμα ενιαίας καταπολέμησής τους, με αποτέλεσμα αυτή να επαφίεται στην τσέπη των ήδη τσακισμένων οικονομικά μικρομεσαίων  αγροτών .   

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ. Περιφερειάρχης ποιες ενέργειες – παρεμβάσεις στην Κυβέρνηση θα κάνει για :

  • Να εξασφαλιστεί την επόμενη χρονιά η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου επιστημονικού – τεχνικού προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας.
  • Να  σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους το πρόγραμμα δακοκτονίας,  που έχει τραγικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης.
  • Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
  • Την άμεση καταγραφή και αποζημίωση της ζημιάς από τον δάκο και τον πυρηνοτρύτη, από τον ΕΛΓΑ για το σύνολο των αγροτών και όχι μόνο των ασφαλισμένων.
  • Την απαλλαγή των πληγέντων ελαιοπαραγωγών από τα διάφορα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη κλπ.).

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

Για την υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης

Προς τον κ. Περιφερειάρχη

Τραγική είναι η υποστελέχωση σε όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης. 

Για παράδειγμα οι οικονομικές υπηρεσίες, που εκτός από τη μόνιμη υποστελέχωση, έχουν να αντιμετωπίσουν τον όγκο των ευθυνών τις οποίες έχουν επωμιστεί, ειδικότερα τα τελευταία περίπου τρία χρόνια, που τους ανατέθηκαν οι αρμοδιότητες των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ). 

Το ίδιο συμβαίνει και με τις τεχνικές υπηρεσίες, με τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας από τον ελλιπή εξοπλισμό, την απαρχαιωμένη νομοθεσία κ.α. Οι εργαζόμενοι στις τεχνικές υπηρεσίες καλύπτουν -με τις προγραμματικές συμβάσεις- και άλλους φορείς πχ Δήμους, ακόμη και την Εκκλησία κτλ. Αυτοί φορτώνονται τις ευθύνες για όλες τις κακοδαιμονίες χρόνων, τα αποτελέσματα των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και όλων των τοπικών αρχών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται σε υπόμνημα των εργαζόμενων στη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Ρεθύμνου η δυσκολία –λόγω υποστελέχωσης- να διεκπεραιωθεί ο όγκος της δουλειάς, στις αρμοδιότητες που τους ανατέθηκαν για τα ρέματα, χωρίς επιπλέον προσωπικό. 

     Σημαντική είναι η υποστελέχωση στις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών.   Αποτέλεσμα είναι  τα θέματα για άδειες κυκλοφορίας οχημάτων, τις εξετάσεις  υποψήφιων οδηγών και για άδειες οδήγησης να έχουν αφεθεί στο έλεος με ελάχιστο ή καθόλου προσωπικό -παρά τις έντονες διαμαρτυρίες προσωπικού και των τοπικών κοινωνιών. 

     Ο τεράστιος όγκος δουλειάς και η πίεση που υπάρχει, η εντατικοποίησης της εργασίας για να διεκπεραιωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, προκαλούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών και στις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων, αυξάνουν τον επαγγελματικό κίνδυνο.  Έτσι, η ζωή των εργαζομένων μπαίνει στον «Προκρούστη» του καπιταλιστικού κέρδους και επομένως του «δημοσιονομικού κόστους» διαχρονικά των κυβερνήσεων, αφού η συρρίκνωση των υπηρεσιών στην Τ.Δ είναι κεντρική πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, και της ΕΕ.

Παράλληλα έχουμε «απογείωση» της «ευελιξίας» με μισθούς πείνας,  ανακύκλωση της ανεργίας (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, συμβάσεις μίσθωσης έργου, προσλήψεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων), την  ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών κ.ά. 

Αυτή η  πολιτική προωθεί τη σταδιακή συρρίκνωση και απαξίωση των δημόσιων δομών διευκολύνοντας την ανάληψη του έργου τους από το κεφάλαιο – ιδιώτες επενδυτές. 

Βέβαια, αυτή την πολιτική  όχι μόνο την υποστηρίζει η Περιφέρεια –παρά τη φραστική διαφοροποίηση- , αλλά και την εφαρμόζει, καθώς -με άλλοθι την υποστελέχωση- προβαίνει σε αναθέσεις μίσθωσης έργου σε μεγαλοεταιρείες με δυσθεώρητα ποσά, που όχι μόνο επαρκούν, αλλά υπερπερισσεύουν για την πρόσληψη δεκάδων εργαζόμενων! 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ. Περιφερειάρχης : 

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει  για τη διεκδίκηση από την κυβέρνηση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων σε όλες ανεξαιρέτως τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στη βάση των  ολοένα αυξανόμενων αναγκών; 

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

Για το ξεπούλημα  της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών σε ιδιώτες και τη στάση της περιφερειακής αρχής.

Προς τον κ. Περιφερειάρχη

  Οι πρόσφατες δηλώσεις του περιφερειάρχη Κρήτης, ότι «δεν αποκλείεται η στάση του περιφερειακού συμβουλίου να αλλάξει, όταν θα κληθεί να γνωμοδοτήσει επί του τελικού σχεδίου για την αξιοποίηση της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών» και ότι «δεν είναι κατά της επένδυσης όπως αυτή δρομολογείται από το ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση, ούτε είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο λειτουργίας καζίνο» και, μάλιστα, πως «θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και ο τρόπος αξιοποίησης της περιοχής στην οποία τώρα λειτουργεί το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», φανερώνουν ότι υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την εκμετάλλευση του χώρου από  ιδιώτες επενδυτές, με τη σύμφωνη γνώμη της περιφέρειας.

  Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις μας για το ότι η αρνητική γνώμη για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που δόθηκε ομόφωνα από το Π.Σ., στις 4-3-2019, ήταν κενό γράμμα και δεν πρέπει να εφησυχάζει κανένα. Επισημάναμε, τότε, ότι η διαφωνία έγκειται μόνο στο πώς ακριβώς θα γίνει αυτή η «αξιοποίηση», ανάλογα με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που είναι στο προσκήνιο της εξυπηρέτησης. Επιπλέον, καταδείξαμε τις ευθύνες κυβερνήσεων, Περιφέρειας και Δήμων για τη μακροχρόνια εγκατάλειψη, μη αξιοποίηση και υποβάθμιση του χώρου της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών, που ήταν σκόπιμη τακτική -γνωστή πια και σε πολλές άλλες περιπτώσεις- ώστε να δικαιολογηθεί η δήθεν αδυναμία του κράτους να διαχειριστεί μεγάλα επιχειρηματικά θέματα και να προχωρήσει η παραχώρηση σε ιδιώτες «σωτήρες» επενδυτές.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ. Περιφερειάρχης :

  1. Ποια θέση προτίθεται να πάρει στο ξεπούλημα σε ιδιώτες της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών, η οποία είναι μια από τις καλύτερες περιοχές της βόρειας παραλίας του νομού Ηρακλείου, που προσφέρεται  για ανάπτυξη δράσεων σε όφελος του λαού της περιοχής και γενικότερα του λαού της Κρήτης; 
  1. Αν προτίθεται να δεσμευτεί στο Π.Σ. για την υποβολή πρότασης αναφορικά με την αξιοποίηση της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών για την κάλυψη λαϊκών αναγκών (αναψυχής, αθλητισμού, εκπαίδευσης, πολιτισμού).      

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί