Στη βουλή το θέμα των εργαζομένων της Creta Farms

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε σήμερα ο
βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μέσω της οποίας ζητά να καταβληθούν άμεσα οι μισθοί των εργαζομένων της Creta Farm και να εξασφαλιστούν τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα.

Αναλυτικά, στην ερώτηση αναφέρεται:

Η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι της Creta Farm σήμερα είναι τραγική. Με ευθύνη των μεγαλομετόχων και των τραπεζών η επιχείρηση είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας, παρά το ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια αναδείχτηκε σε leader της αγοράς, προβλήθηκε για την καινοτομία της και την εξωστρέφειά της. 

Αυτοί είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι της κατάστασης κι’ όμως πάνω από 800 εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους πληρώνουν για άλλη μια φορά τα σπασμένα των επιλογών της εργοδοσίας, για τις οποίες δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη. Είναι οι ίδιοι που τους επιβλήθηκαν τεράστιες μειώσεις στους μισθούς το 2012 και το 2014.

Οι εργαζόμενοι είναι εδώ και αρκετό καιρό απλήρωτοι. Συνολικά οφείλονται 3-4 μισθοί. Κι ενώ οι τράπεζες ζήτησαν και πέτυχαν το διορισμό διοίκησης με βασικό επιχείρημα την ανάγκη πληρωμής των μισθών, την εκταμίευση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης κλπ, η πληρωμή αυτή δεν έγινε ακόμη και η νέα διοίκηση διαμηνύει ότι το πολύ θα πληρωθεί ένα 15νθήμερο και ότι πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες ένταξης στο πτωχευτικό δίκαιο. Η πρόφαση που προβάλλουν είναι ότι δεν φτάνουν τα λεφτά και ότι αν εκταμιευτεί η ενδιάμεση χρηματοδότηση πριν την προστασία του άρθρου 106, κινδυνεύει να τη δεσμεύσουν οι πιστωτές. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε παραίτηση.

Οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης αποκλειστικό στόχο έχουν να εξασφαλίσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα αδιαφορώντας για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αδιάψευστος μάρτυρας η στάση του Υπουργείου Εργασίας που πάνω από ένα μήνα κωφεύει στο αίτημα της Ομοσπονδίας γάλακτος τροφίμων και ποτών για τριμερή συνάντηση για τα θέματα των εργαζομένων της Creta Farm. 

Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να αποπληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στην Creta Farm.
  • Να διασφαλιστούν άμεσα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και να παρθούν μέτρα προστασίας τους ενάντια σε κατασχέσεις και διακοπές από δάνεια σε τράπεζες, οφειλές στο δημόσιο και τους δήμους και απλήρωτους λογαριασμούς.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί