Επαναφέρει στη Βουλή το θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων ο Νίκος Ηγουμενίδης

Συνυπογράφουν την ερώτηση 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων φέρνει εκ νέου στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης με ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών. Μετά την επανειλημμένη άρνηση του Υπουργού να απαντήσει στην Ολομέλεια της Βουλής δύο φορές στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή,  ο Νίκος Ηγουμενίδης – λαμβάνοντας υπόψη όλες τις τελευταίες εξελίξεις και τη διαφαινόμενη αρνητική απάντηση της Γερμανίας στη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας – επανέρχεται για το θέμα στη Βουλή. Την ερώτηση συνυπογράφουν συνολικά 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων και από τον βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Βασιλικό.

Στο κείμενο της ερώτησης υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο επιδόθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ρηματική διακοίνωση με την οποία η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τη γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων.

Επισημαίνεται επίσης ότι η ρηματική διακοίνωση αποτελεί υλοποίηση της απόφασης που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία από την Ελληνική Βουλή και συνέχεια του πορίσματος – έκθεσης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας.

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι στη συνέχεια, μετά τις εκλογές του Ιουλίου, ακολούθησαν επίσημες επισκέψεις τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και του Υπουργού Εξωτερικών στο Βερολίνο, και ότι προσφάτως το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε διπλωματική διακοίνωση στον πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο με την οποία απορρίπτεται επισήμως το αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Τονίζουν ιδιαίτερα ότι το πόρισμα της ελληνικής Βουλής περιλαμβάνει μια σειρά από πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες από ελληνικής πλευράς, ότι το ηθικό και ιστορικό μας χρέος δεν επιτρέπει χρονοτριβές και όλοι οι δρόμοι που έχουν ήδη ανοίξει πρέπει άμεσα και στο έπακρο να αξιοποιηθούν, αλλά και ότι η ελληνική πλευρά οφείλει να ενημερώσει επισήμως τον ελληνικό λαό για τη στάση της Γερμανίας, αλλά και για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση πλέον να προχωρήσει.

Οι βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό συγκεκριμένα: Πρώτον, ποια είναι η επίσημη απάντηση της γερμανικής πλευράς στη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας; Δεύτερο, πότε δόθηκε η απάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών και για ποιο λόγο το Υπουργείο δεν έχει μέχρι σήμερα ενημερώσει για αυτή την επίσημη απάντηση. Και τρίτον, λαμβάνοντας υπόψη την επίσημη απάντηση της Γερμανίας, σε ποιες ενέργειες έχει σκοπό να προχωρήσει στο εξής το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνέχεια της ρηματικής διακοίνωσης και του πορίσματος της Ελληνικής Βουλής.

Εκτός από τον Νίκο Ηγουμενίδη την ερώτηση συνυπογράφουν οι: Βασιλικός Βασίλειος, Αβραμάκης Ελευθέριος, Αλεξιάδης Τρύφων, Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα, Βέττα Καλλιόπη, Γκαρά Αναστασία, Γκιόλας Ιωάννης, Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος, Θραψανιώτης Μανώλης, Καλαματιανός Διονύσιος, Καρασαρλίδου Φρόσω, Κάτσης Μάριος, Καφαντάρη Χαρά, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χαράλαμπος, Μάρκου Κώστας, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μιχαηλίδης Ανδρέας, Μουζάλας Ιωάννης, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Μπουρνούς Γιάννης, Ξανθόπουλος Θεόφιλος, Παπανάτσιου Αικατερίνη, Πούλου Παναγιού, Σαρακιώτης Γιάννης, Σκούφα Μπέττυ, Συρμαλένιος Νίκος, Τζούφη Μερόπη, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φάμελλος Σωκράτης, Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης, Χρηστίδου Ραλλία, Ψυχογιός Γεώργιος

Προς τον κ. Υπουργό Εξωτερικών

Θέμα: «Ενέργειες της ελληνικής πλευράς μετά τη ρηματική διακοίνωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις» 

Τον περασμένο Ιούνιο επιδόθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ρηματική διακοίνωση με την οποία η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τη γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων. Η ρηματική διακοίνωση αποτελεί υλοποίηση της απόφασης που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία από την Ελληνική Βουλή και συνέχεια του πορίσματος – έκθεσης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας.

Στη συνέχεια, μετά τις εκλογές του Ιουλίου, ακολούθησαν επίσημες επισκέψεις τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και του Υπουργού Εξωτερικών στο Βερολίνο, και προσφάτως το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε διπλωματική διακοίνωση στον πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο με την οποία απορρίπτεται επισήμως το αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Ενόψει των ανωτέρω:

Επειδή το πόρισμα της ελληνικής Βουλής περιλαμβάνει μια σειρά από πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες από ελληνικής πλευράς. 

Επειδή το ηθικό και ιστορικό μας χρέος δεν επιτρέπει χρονοτριβές και όλοι οι δρόμοι που έχουν ήδη ανοίξει πρέπει άμεσα και στο έπακρο να αξιοποιηθούν.

Επειδή η ελληνική πλευρά οφείλει να ενημερώσει επισήμως τον ελληνικό λαό για τη στάση της Γερμανίας, αλλά και για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση πλέον να προχωρήσει.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποια είναι η επίσημη απάντηση της γερμανικής πλευράς στη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας;
  2. Πότε δόθηκε η απάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών και για ποιο λόγο το Υπουργείο δεν έχει μέχρι σήμερα ενημερώσει για αυτή την επίσημη απάντηση;
  3. Λαμβάνοντας υπόψη την επίσημη απάντηση της Γερμανίας, σε ποιες ενέργειες έχει σκοπό να προχωρήσει στο εξής το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνέχεια της ρηματικής διακοίνωσης και του πορίσματος της Ελληνικής Βουλής;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί