Δήλωση Δ. Βρύσαλη σχετικά με την απεργία στις 23/10

Αναλυτικά η δήλωση του Προέδρου Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ:

Στις 23/10 διαδηλώσαμε, μαζί με εκατοντάδες άλλους συναδέλφους, μέχρι το Υπουργείο Υγείας, ενάντια στις ελλείψεις προσωπικού και τον κίνδυνο απόλυσης χιλιάδων συμβασιούχων, τη λιτότητα στους μισθούς και τη φοροληστεία, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία και επιβάρυνση των ασθενών και των οικογενειών τους.

Για να έχουμε όμως αποτελέσματα, χρειάζεται να δυναμώσουν οι αγώνες μας, με τη μαζική συμμετοχή συναδέλφων και με επίκεντρο, πρώτα από όλα, τις δημόσιες μονάδες υγείας, εκεί όπου εργαζόμενοι και ασθενείς αντιμετωπίζουμε τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.

Για να έχει προοπτική ο αγώνας μας, χρειάζεται να βασίζεται στην κοινή δράση των υγειονομικών με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ενάντια στην πηγή των προβλημάτων, που είναι η στρατηγική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβερνήσεων για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.».

Στόχος τους είναι η εξοικονόμηση κρατικών κονδυλίων για νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους και η εξασφάλιση αυξημένης κερδοφορίας σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και ασφαλιστικές εταιρείες.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο υφυπουργός Υγείας αρνήθηκε να καταδικάσει τις προτάσεις των κυβερνητικών ηγεσιών σε ΠΙΣ και ΙΣΑ για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων κλπ και  επιβεβαίωσε ότι θα επεκταθούν «οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα» και η «αγορά» υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρείες.Αρνήθηκε τα αιτήματα μας για άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, για πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας.Επιβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν οι απολύσεις συμβασιούχων, αρνήθηκε να αποσύρει την εγκύκλιο του που ανοίγει τον δρόμο για επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών στα νοσοκομεία και απέφυγε να δεσμευτεί για παρέμβαση όπου παραβιάζονται τα δικαιώματα των εργολαβικών συναδέλφων.

Ενώ και η ανανέωση, για ένα έτος, της σύμβασης των εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ, δεν τους κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα που στερούνται (π.χ. μισθολογική εξέλιξη, επίδομα τέκνων) και σύντομα θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με το κίνδυνο απόλυσης.Χαρακτηριστική είναι και η στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, που, μέσα στο υπουργικά γραφεία, «διαπραγματεύεται» μια «αυξημένη μοριοδότηση» ενώ στους εργαζόμενους δηλώνει ότι δήθεν διεκδικεί την «μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου». Κυρίως όμως ευθύνεται γιατί κάνει ότι μπορεί για να κρύψει ότι πηγή των προβλημάτων μας είναι η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και την Πρόνοια.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμπαραταχθούμε και να διεκδικήσουμε μαζί:

► μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

► αναμόρφωση του οργανισμού για να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.

► ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

► πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, με κατάργηση των πληρωμών των ασθενών και των εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί