Νεκρός ο αρχηγός των τζιχαντιστών;

Νεκρό παρουσιάζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ τον αρχηγό του ISIS Αλ Μπαγκντάντι, ύστερα από έφοδο στη βορειοανατολική Συρία με στόχο τον ίδιο! Ο Αμπου Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι, ηγέτης του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS), το οποίο είχε κηρύξει παγκόσμια τζιχάντ είχε γίνει  ο πλέον Νο1 καταζητούμενος άνθρωπος του κόσμου.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος (που δεν κατανομάζεται από το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο) δήλωσε στο Associated Press αργά το Σάββατο (26 Οκτωβρίου 2019) ότι ο Αλ-Μπαγκντάντι εντοπίστηκε και μπήκε στο στόχαστρο στην επαρχία του Ιντλίμπ της Συρίας. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η επιβεβαίωση πως ο αρχηγός του Ισλαμικού Χαλιφάτου σκοτώθηκε σε έκρηξη, παραμένει σε εκκρεμότητα. Δεν υπήρχαν άλλες λεπτομέρειες. Η CIA συνέβαλε στον εντοπισμό του Μπαγκντάντι, ανέφερε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, χωρίς να διευκρινίσει ποια ήταν η έκβαση της επιχείρησης, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος που  επιβεβαίωσε την είδηση, έθεσε τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ωστόσο, το CNN αναφέρει την πληροφορία ότι ο Αλ-Μπαγκντάντι προκάλεσε έκρηση, καθώς φορούσε «γιλέκο αυτοκτονίας» (με εκρηκτικά), κατά την κατάληξη της επιχείρησης.

Το Ιράκ ενημερώθηκε από πηγές μέσα από τη Συρία ότι ο αλ Μπαγκντάνι σκοτώθηκε, δήλωσαν σήμερα δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. “Πηγές μας από τη Συρία επιβεβαίωσαν στην ομάδα της ιρακινής υπηρεσίας Πληροφοριών που είχε αναλάβει τον εντοπισμό του Μπαγκντάντι ότι αυτός σκοτώθηκε μαζί με τον προσωπικό του σωματοφύλακα στην Ιντλίμπ, αφού εντοπίστηκε το κρησφύγετό του την ώρα που προσπαθούσε να απομακρύνει την οικογένειά του από την Ιντλίμπ προς τα τουρκικά σύνορα”, επεσήμανε μία από τις πηγές.

Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι δεν έχει δώσει κανένα σημάδι ζωής έπειτα από ένα ηχητικό μήνυμά του που διανεμήθηκε από τα όργανα προπαγάνδας του ISIS τον Νοέμβριο του 2016, μετά την έναρξη της επιχείρησης των ιρακινών δυνάμεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Σε αυτό το μήνυμα, καλούσε τους μαχητές του να αγωνιστούν ώσπου να γίνουν «μάρτυρες». Ήταν στη Μοσούλη όπου ο Μπαγκντάντι έκανε τη μοναδική γνωστή δημόσια εμφάνισή του, τον Ιούλιο του 2014, στο τέμενος αλ Νούρι. Με τουρμπάνι, μαύρο ράσο και γκρίζα γενειάδα, είχε καλέσει όλους τους πιστούς να ορκιστούν πίστη στον ίδιο, ανακηρύσσοντας την ίδρυση του «χαλιφάτου» του ΙΚ στις αχανείς εκτάσεις της επικράτειας του Ιράκ και της Συρίας που είχαν κυριεύσει οι μαχητές του.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προαναγγέλει από την πλευρά του μία σημαντική ανακοίνωση, καθώς αναφέρει σε tweet που ανέβασε το βράδυ του Σαββάτου, ότι… «Κάτι πολύ μεγάλο έχει μόλις συμβεί!»

Donald J. Trump@realDonaldTrump

Something very big has just happened!174 χιλ.3:23 π.μ. – 27 Οκτ 2019Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter114 χιλ. άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ο Τραμπ προβλέπεται να κάνει τη δήλωσή του στην αίθουσα υποδοχής Διπλωματών στον Λευκό Οίκο, την οποία χρησιμοποιεί για να στέλνει μηνύματα μείζονος σημασίας.

Την περασμένη εβδομάδα έκανε δήλωση στον ίδιο χώρο, προκειμένου να ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Χόγκαν Γκίντλυ, απάντησε σε δημοσιογραφικά ερωτήματα, ότι ο πρόεδρος θα κάνει μια «σημαντική δήλωση» στις 9 π.μ. ώρα ΗΠΑ – δηλαδή 15:00 ώρα Ελλάδας) την Κυριακή 27 Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται εν μέσω ανησυχιών, ότι η πρόσφατη αμερικανική απόφαση για απόσυρση από τη βορειοανατολική Συρία θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην σκληρή ισλαμικη οργάνωση, η οποία είχε χάσει τον έλεγχο σε τεράστιες εκτάσεις εδάφους που είχε κάποτε θέσει υπό τον έλεγχό της – κυρίως στην Συρία και στο Ιράκ.

Who is Who Αλ-Μπαγκντάντι 

Ο Αλ-Μπαγκντάντι γεννήθηκε το 1971 στη Σαμάρα του Ιράκ. Λόγω της δράσης του κατά των ΗΠΑ, συνελήφθη από αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και εστάλη στη φυλακή Μπούκα τον Φεβρουάριο του 2004, σύμφωνα με ιστοτόπους που συνδέονται με το ISIS.

Απελευθερώθηκε 10 μήνες αργότερα, μετά και εντάχθηκε στο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ υπό τον Αμπου Μουσάμπ Αλ-Ζαρκάουι. Αργότερα ανέλαβε τον έλεγχο της ομάδας, που ήταν τότε γνωστή ως το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ.

Μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου της Συρίας το 2011, ο Αλ-Μπαγκντάντι έθεσε ως στόχο την εφαρμογή ενός σχεδίου για ένα μεσαιωνικού τύπου ισλαμικό κράτος ή χαλιφάτο. Συνένωσε αρχικά μια ομάδα γνωστή ως Front Nusra, η οποία αρχικά καλωσόρισε τους μετριοπαθείς Σουνίτες αντάρτες που συμμετείχαν στην εξέγερση κατά του Προέδρου Μπασάρ Ασάντ στην Συρία, κάτω από την σημαία της οργάνωσης που έγινε γνωστή ως «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντ» ISIL). Η κεντρική ηγεσία της Αλ Κάιντα αρνήθηκε να αποδεχθεί τη νέα δομή και διαχώρισε τη θέση της από τον Αλ-Μπαγκντάντι.

Οι μαχητές του Αλ Μπαγκντάντι κατέλαβαν σταδιακά ένα πολύ μεγάλο μέρος της επικράτειας του Ιράκ και της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων βασικών πόλεων, και τον Ιούνιο του 2014 ανακήρυξαν το δικό τους κράτος – ή χαλιφάτο.

Ο Αλ-Μπαγκντάντι έγινε ο «χαλίφης» της ισλαμικής κρατικής ομάδας, που μετονομάστηκε σε Ισλαμικό Κράτος. Κάτω από την ηγεσία του, η ομάδα έγινε γνωστή για τις μακάβριες σφαγές και τους αποκεφαλισμούς – που δημοσιεύθηκαν συχνά σε διαδικτυακούς τόπους των στρατευμάτων – και για την αυστηρή τήρηση μιας ακραίας ερμηνείας του ισλαμικού νόμου.

Με τα χρόνια, έχει αναφερθεί πολλές φορές ότι έχει σκοτωθεί, αλλά κανένας δεν έχει επιβεβαιωθεί. Το 2017, οι Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπήρχε μια «υψηλή πιθανότητα» να έπεσε νεκρός μετά από ρωσικό βομβαρδισμό στην Ράκα της Συρίας, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν αργότερα πως οι δικές τους πληροφορίες οδηγούσαν στο συμπέρασμα οτι ο Αλ-Μπαγκντάντι παρέμενε εν ζωή.  

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί