Πώς οι 5 μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες εξαγόρασαν τις αποφάσεις για το κλίμα

Οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου του κόσμου ξόδεψαν περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια την τελευταία δεκαετία προκειμένου να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή. Το λόμπι που είχαν στήσει είχε μέσα σε μία πενταετία  327 υψηλού επιπέδου συναντήσεις με επιτρόπους και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ, κατά τις οποίες ασκούσε πιέσεις σε αυτούς που παίρνουν τις κρίσιμες αποφάσεις για τον πλανήτη μας. 

Πρόκειται για τις εταιρείες – κολοσσούς BP, Chevron, ExxonMobil, Shell και Total.

Σύμφωνα με κοινή έρευνα των οργανώσεων Corporate Europe Observatory, Food & Water Europe, Friends of the Earth Europe και Greenpeace οι εκπρόσωποι των πετρελαϊκών εταιρειών πηγαινοέρχονταν στις Βρυξέλλες, ασκώντας παρασκηνιακές πιέσεις, αλλά και στις πρωτεύουσες των ευρωπαϊκών χωρών.

Οι 200 λομπίστες των 5 ισχυρών πετρελαϊκών εταιρειών κατάφερναν με αυτό τον τρόπο αλλά και με το πορτοφόλι των αφεντικών τους, να καθυστερήσουν, να αποδυναμώσουν και να σαμποτάρουν την ανάληψη δράσης από την Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή, συρρικνώνοντας μεταξύ άλλων τους στόχους για τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και τον περιορισμό ρύπων.

Από την άλλη πλευρά, οι πιέσεις εξασφάλισαν στον κλάδο γενναιόδωρες επιδοτήσεις οι οποίες συνετέλεσαν μόνο πέρυσι στην εκτόξευση της κερδοφορίας των «πέντε μεγάλων» στα 82 δισ. δολάρια και των αμοιβών των διευθυνόντων συμβούλων τους (CEOs) στα 80 εκατ. δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέντε κολοσσοί θεωρούνται υπεύθυνοι για το 7,4% της παγκόσμιας εκπομπής ρύπων στην περίοδο 1988-2015. 

tvxs

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί