Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά την ένταξη Βόρειας Μακεδονίας – Αλβανίας στην ΕΕ

Την ικανοποίησή του για την έγκριση με ευρύτατη πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του ψηφίσματος που ζητά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

Ως εισηγητής του ψηφίσματος, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Σ. Κούλογλου χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» το γεγονός ότι μετά από σκληρή δουλειά στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε με συντριπτική πλειοψηφία την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, επικρίνοντας την απόφαση της Συνόδου Κορυφής που μπλόκαρε τη διαδικασία και ζητώντας από το Συμβούλιο την άμεση επανόρθωση αυτού του «ιστορικού λάθους». Ειδικότερα, γα τη Β. Μακεδονία, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταξύ άλλων, συγχαίρει τη χώρα για την «ιστορικά ικανοποιητική διευθέτηση δύσκολων ανοιχτών διμερών θεμάτων», όπως είναι «συμφωνία των Πρεσπών» και καλεί το Συμβούλιο να λάβει υπόψη του τα θετικά μηνύματα αυτής της συμφωνίας, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις της απόφασής του σχετικά με την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή.

Το ψήφισμα της Ευρωβουλής που εγκρίθηκε με 412 ψήφους υπέρ, 136 κατά και 30 αποχές, επισημαίνει ότι η Β.Μακεδονία και η Αλβανία πληρούν τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και χαρακτηρίζει «λάθος» την αποτυχία έναρξης αυτής της διαδικασίας. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη «βαθιά απογοήτευσή» τους για το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής της 17ης και 18ης Οκτωβρίου δεν συμφώνησε να ανοίξουν οι ενταξιακές συνομιλίες και εκφράζουν τη λύπη τους για τη στάση της Γαλλίας, της Δανίας και των Κάτω Χωρών να εμποδίσουν την απόφαση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί