Μετά τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, νέο «δωράκι» της κυβέρνησης στους εκδότες

Μετά την απαλλαγή των ιδιοκτητών των μέσων ενημέρωσης από το Πόθεν Έσχες, η κυβέρνηση έρχεται με νέο «δωράκι» για τους εκδότες. Με νέα φωτογραφική διάταξη, διά χειρός του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό, Στέλιου Πέτσα, η κυβέρνηση τροποποίησε προηγούμενη απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέποντας σε επιχειρήσεις που δεν είναι συνεπείς να λαμβάνουν κρατική επιδότηση, ενώ παράλληλα κατεβάζει το όριο λειτουργίας μιας εφημερίδας στους 18 μήνες από τους 24 που ήταν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, ενώ η αρχική απόφαση για το πρόγραμμα ενίσχυσης προέβλεπε ότι μεταξύ των προϋποθέσεων υπαγωγής σε αυτό ήταν οι επιχειρήσεις να διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, ή τουλάχιστον να έχουν ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και η ρύθμιση να είναι ενεργή, ήρθε n απόφαση 229/15-10-2019 (ΦΕΚΒ’ 3821) για να καταργήσει τις παραπάνω προϋποθέσεις. 

Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί ότι η κυβέρνηση δίνει δεύτερη παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Η αρχική ΚΥΑ όριζε ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων την 22α Ιουλίου 2019 με τη σχετικό περίοδο να διαρκεί για 60 ημέρες. Στις 19 Σεπτεμβρίου 2019, παραμονή της εκπνοής της παραπάνω προθεσμίας, εκδόθηκε τροποποιητικό της παραπάνω που όριζε ως νέα καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων τη 15η Οκτωβρίου 2019. Στις 15 Οκτωβρίου εκδόθηκε νέα, τριήμερη παράταση, μέχρι δηλαδή τις 18 Οκτωβρίου.

Εντύπωση προκαλεί επίσης, το γεγονός ότι με τη νέα ΚΥΑ, μειώθηκε το όριο λειτουργίας μιας εφημερίδας που δικαιούται ενίσχυση, από τους 24 στους 18 μήνες. Όπως σημειώνει το Documento, το δωράκι αυτό αφορά την φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση εφημερίδα «Φιλελεύθερος», που κυκλοφόρησε πρώτη φορά στις 20 Νοεμβρίου 2018, δηλαδή δεν έχει συμπληρώσει ακόμα τα δύο χρόνια ζωής.

Tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί