Τελεσίγραφο του Ερντογάν στους Κούρδους

«Η διαδικασία της κατάπαυσης του πυρός ολοκληρώνεται σήμερα στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Αν οι υποσχέσεις που έχουν δώσει οι Αμερικάνοι δεν γίνουν σεβαστές, η επιχείρηση θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, λίγο προτού αναχωρήσει για το Σότσι, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία.

Οι τουρκικές επιχειρήσεις, με στόχο την εκδίωξη από την περιοχή, της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική, έχουν ανασταλεί από την Πέμπτη, μετά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, στην οποία κατέληξαν οι Τούρκοι έπειτα από προτροπή των Αμερικανών. Στόχος της κατάπαυσης του πυρός ήταν να μπορέσουν οι μαχητές της YPG να αποσυρθούν από τις θέσεις τους, κατά μήκος των συνόρων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεσήμανε ότι «700 με 800» Κούρδοι μαχητές έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής, ενώ πρόσθεσε ότι 1.200 με 1.300 ακόμη θα πρέπει να φύγουν από την περιοχή.

«Το παρακολουθούμε στενά. Η διαδικασία αυτή δεν θα έχει ολοκληρωθεί, αν δεν υπάρξει πλήρης απόσυρση», τόνισε, ενώ εξήγησε ότι το θέμα αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεών του με τον Πούτιν. «Ελπίζουμε να απαλλάξουμε την περιοχή αυτή από τη μάστιγα της αυτονομιστικής τρομοκρατίας μέσω της συνεργασίας με τη Ρωσία», υπογράμμισε.

AP

Το διάλογο μεταξύ Άγκυρας – Δαμασκού προκρίνει το Κρεμλίνο 

Η Τουρκία χρειάζεται την άδεια της κυβέρνησης Άσαντ, για την ανάπτυξη των δυνάμεών της  στο συριακό έδαφος, ανακοίνωσε στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα ευνοεί το διάλογο ανάμεσα σε Άγκυρα και Δαμασκό. Πάντως, μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει απορρίψει κάθε πρόταση για απευθείας συνομιλίες με το καθεστώς Άσαντ. 

Ο Πεσκόφ απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα για το ενδεχόμενο επέκτασης της κατάπαυσης του πυρός που λήγει απόψε, λέγοντας ότι μόνο η Τουρκία μπορεί να λάβει τέτοια απόφαση και πρόσθεσε ότι η Μόσχα κατανοεί κάποια από τα αιτήματα της Τουρκίας, ελπίζει ωστόσο ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα μπορέσει να δώσει στον Ρώσο ομόλογό του περισσότερες πληροφορίες για τα σχέδια της Άγκυρας, για τη ΒΑ Συρία.

Το Κρεμλίνο επιμένει ότι στόχος των συνομιλιών Πούτιν- Ερντογάν είναι «η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας». Διότι οι Ρώσοι, όπως και οι Δυτικοί, θέλουν με κάθε κόστος να αποφύγουν την επανεμφάνιση των τζιχαντιστών στη Συρία. Περίπου 12.000 τζιχαντιστές του ΙΚ κρατούνται σε φυλακές των Κούρδων και μια τουρκική επιχείρηση ενδέχεται να τους επιτρέψει να αποδράσουν.

AP

Ο Ερντογάν «κλέβει εδάφη», καταγγέλει ο Άσαντ  

«Κλέφτη» αποκάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Σύρος πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του στη γραμμή του μετώπου εναντίον των τζιχαντιστών, στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αναφερόμενος στην εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στα βορειοανατολικά της χώρας, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο «κλέφτη που λήστεψε εργοστάσια, σιτάρι και καύσιμα και τώρα κλέβει εδάφη».

«Η μάχη της Ιντλίμπ αποτελεί τη βάση για τον τερματισμό της αταξίας και της τρομοκρατίας σε όλες τις συριακές επαρχίες», υπογράμμισε ακόμη ο Άσαντ, κατά την πρώτη επίσκεψή του στην περιοχή, η οποία εξακολουθεί να μην είναι υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, από την έναρξη του εμφυλίου το 2011.

Το μέτωπο αυτό χωρίζει τους Σύρους αντάρτες και τους τζιχαντιστές από τις περιοχές που ελέγχει ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της Μόσχας.

Πυρά Τουσκ κατά Τουρκίας

Καταδίκασε την τουρκική εισβολή στη ΒΑ Συρία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,Ντόναλντ Τουσκ, καλώντας παράλληλα τον Ερντογάν να αποσύρει τα στρατεύματά του από την περιοχή. 
«Κανένας δεν έχει πειστεί από την αποκαλούμενη κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο και τόνισε με νόημα ότι η Άγκυρα – υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. – «πρέπει να σταματήσει οριστικά τη στρατιωτική της δράση, να αποσύρει τις δυνάμεις της και να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Οποιοσδήποτε άλλος δρόμος θα προκαλέσει απροσδόκητο πόνο, νίκη για το Ισλαμικό Κράτος και σοβαρή απειλή την ευρωπαϊκή ασφάλεια», επεσήμανε ο Τουσκ.

Διεθνώς ελεγχόμενη ζώνη ασφαλείας προτείνει η Κραμπ-Καρενμπάουερ

Τη δημιουργία μιας διεθνώς ελεγχόμενης ζώνης ασφαλείας στη Συρία πρότεινε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, μεταδίδει το dpa. Ωστόσο, η πρότασή της συνάντησε μικτές αντιδράσεις από κόμματα και την κυβέρνηση συνασπισμού.

Το σχέδιο, το οποίο η Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ θέλει να παρουσιάσει στους συμμάχους της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ, την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, υποστηρίχθηκε αμέσως από τα συντηρητικά κόμματα.

Επισημαίνοντας πως η Γερμανία συχνά επικρίνεται ότι αρνείται να αναμιχθεί σε διεθνείς κρίσεις, ο επικεφαλής του συντηρητικού σχηματισμού της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στο κοινοβούλιο, Μίχαελ Γκρόσε Μπρέμερ δήλωσε πως η πρόταση αντιπροσωπεύει ένα θαρραλέο βήμα για τη χώρα και πως αναμένει την απάντηση της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Η πρόταση προβλέπει τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ρωσίας – σημαντικής συμμάχου του Μπασάρ αλ-Άσαντ – στη δύναμη αυτή, κεντρικοί στόχοι της οποίας θα είναι η συνέχιση της μάχης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και η ανοικοδόμηση, ώστε να επιτραπεί η επιστροφή των προσφύγων.

Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η επίλυση της σύγκρουσης «έγκειται στη δημιουργία μιας διεθνώς ελεγχόμενης ασφαλούς ζώνης, με συμμετοχή της Τουρκίας και της Ρωσίας, με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης εκεί» και πως το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει, για το αν θα συμμετάσχουν γερμανικά στρατεύματα, εφόσον η ζώνη αυτή εγκαθιδρυθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, μέλος του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), δήλωσε πως η πρόταση χρειάζεται να συζητηθεί, αφήνοντας να εννοηθεί πως το κόμμα του δεν θα είναι εξαρχής αντίθετο.

Ο εκπρόσωπος του SPD για αμυντικά ζητήματα Φριτς Φέλγκεντροϊ επισήμανε πως η πρόταση της Κραμπ-Κάρενμπαουερ δεν είχε συζητηθεί εκ των προτέρων με το SPD, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ, και αιφνιδίασε τον ίδιο. «Έχω πολλές ερωτήσεις για το θέμα αυτό. Είναι προφανές πως είμαστε επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Φέλγκεντροϊ στον δημόσιο ραδιοσταθμό  Deutschlandfunk.

Το Κρεμλίνο θα εξετάσει τη νέα αυτή πρόταση, απάντησε ο εκπρόσωπος τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε για την πρόταση Κραμπ- Κάρενμπαουερ.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί