Αλ. Τσίπρας από το Πέραμα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είστε εσείς – Να φέρουμε το λαό στην εξουσία» (Βίντεο & φωτο)

Το μήνυμα “να φέρουμε το λαό στην εξουσία” πρόβαλε ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του στο Πέραμα του Δήμου Μυλοποτάμου το μεσημέρι.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγινε δεκτός από μέλη της παράταξης ενώ τον συνόδευαν ο πρώην υπουργός και Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Ξανθός  και το μέλος της γραμματείας της Προοδευτικής Συμμαχίας και στέλεχος του κόμματος κ. Θεόδωρος Δουλουμπέκης.

Στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων ότι: “Εμείς δεν είχαμε χορηγούς. Είχαμε μαζί μας τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους” για να καλέσει του Κρήτες σε νέο αγώνα “Θέλουμε να επιστρέψουμε για να φέρουμε το λαό στην εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει ένα πλατύ λαϊκό κόμμα. Αυτή την προσπάθεια ξεκινάμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είστε εσείς δεν είναι ο Τσίπρας και οι βουλευτές. Και σας ζητάμε να τον πάρετε στα χέρια σας.”

Αναφερόμενος στα ζητήματα του νησιού είπε μεταξύ άλλων πως “Η Κρήτη τα τελευταία 4 – 5 χρόνια διπλασίασε την απορροφητικότητα της σε σχέση με τα έτη ’10-’14, κι αυτό μέσα σε δύσκολες συνθήκες” για να συνεχίσει, ότι “είναι μεγάλη η υποτίμηση της Κρήτης τα τελευταία σαράντα χρόνια. Εμείς ξεμπλοκάραμε τις διαδικασίες του ΒΟΑΚ. Ξεκινήσαμε τη διαγωνιστικό διαδικασία. Η νέα κυβέρνηση βάζει σχέδιο αυτό στο ψυγείο. Να μην τολμήσουν να ξαναμπλοκάρουν το έργο. Το έργο δεν πρέπει να γίνει με διόδια. Η πολιτεία το χρωστάει στους κρητικούς. Θα μας βρουν απέναντι τους αλλά όχι μόνο εμάς ολόκληρο τον κρητικό λαό.”  Τόνισε δε, ότι “Προχωρήσαμε την ηλεκτρική διασύνδεση. Βάλαμε την Κρήτη στον ενεργειακό χάρτη.”

Ο κ. Τσίπρας απυύθυνε ειδική πρόσκληση στους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα για να τονίσει: “Μαζί να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα ώστε η Ελλάδα της παραγωγής, ιδιαίτερα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αυτού του τόπου, να έχουν το μέλλον που τους αξίζει.”

«Υπάρχουν δύο Ελλάδες, η Ελλάδα της δημιουργίας και εκείνη που παρασιτεί. Υπάρχει η Ελλάδα που εργάζεται μοχθεί και βγάζει υπεραξία και η άλλη Ελλάδα εκείνων που καρπούνται αυτή την προσπάθεια και που τελικά η δεύτερη Ελλάδα μας οδήγησε στην κρίση, όταν όλοι οι υπόλοιποι κάναμε τόσες θυσίες για να μη χρεοκοπήσουμε. Και τώρα φοβάμαι ότι ξαναγυρνάμε σε αυτές τις πολιτικές της χρεοκοπίας», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας. Σε έναν τόπο, όπως, είπε στους συγκεντρωμένους πολίτες, «που στέκει πάντα περήφανος και αγέρωχος και βλέπει πάντα τα πράγματα καθαρά και τη ζωή και την πολιτική». «Εσείς είστε που από το 2012 και μετά καταφέρατε και βγάλατε το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και σήμερα εσείς είσαστε που τον κρατήσατε σε πρώτη δύναμη στην Κρήτη», είπε ο κ. Τσίπρας καλώντας τους Μυλοποταμίτες να συμμετέχουν στην προσπάθεια διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να γίνει και πάλι κυβέρνηση «για να δώσουμε τη δυνατότητα ο λαός να βρεθεί στην εξουσία και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ».

   «Θέλουμε να απευθυνθούμε σε όλους σας και να πούμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο Τσίπρας και οι βουλευτές του, αλλά όλοι εσείς που αν τον σηκώσετε στα χέρια σας θα δημιουργήσουμε ένα νέο κόμμα όχι μόνο με 30.000 μέλη αλλά που μπορεί να φτάσει στα 130.000 και στα 200 χιλιάδες μέλη σε όλη την Ελλάδα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι τότε θα έχουμε ένα νέο κόμμα και παράλληλα μία νέα σχέση. «Θα δημιουργήσουμε τη σχέση του πολίτη με την πολιτική, του μέλους με το κόμμα, αφού επιθυμούμε όλα μας τα μέλη να συμμετέχουν στις αποφάσεις, να διαμορφώνουν το σχέδιο για τη διακυβέρνηση της χώρας και κυρίως να είναι ενεργά στα τοπικά πράγματα, ώστε να γυρίσει ο τροχός και ο τόπος να πάει μπροστά. Εμείς δεν θέλουμε ένα κόμμα αλλά μία μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη που μπορεί να χωρέσει όλους τους έντιμους ανθρώπους, τους ανθρώπους της δημιουργίας, του μόχθου για να πάει ο τόπος μπροστά και για αυτό σας καλούμε να έχετε συμμετοχή και στις αποφάσεις και στο σχεδιασμό».

   Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους πολίτες να είναι αυτοί που θα πρωτοστατήσουν στις ριζικές τομές που χρειάζεται ο τόπος, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που μπορεί να φέρει τη δικαιοσύνη στους απλούς ανθρώπους. «Για να προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά τους μη προνομιούχους, τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας».

   Και απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους πολίτες ο Αλέξης Τσίπρα υπογράμμισε: «Πάντα η Κρήτη ήταν η καρδιά της δημοκρατικής παράταξης από την εποχή του Βενιζέλου, και εδώ από την Κρήτη ξεκινάει η πορεία ανασυγκρότησης του κόμματος για την ένωση με τους πολίτες. Και από δω ξεκινάει μία ειλικρινής επικοινωνία, μιας και από σήμερα θα ακούσω τις προτάσεις σας, θέλω να ακούσω τους προβληματισμούς σας, θέλω να ακούσω τις γνώμες σας. Κυρίως όμως θέλω να σας πω ότι μέσα σε όλες τις δυσκολίες, δεν πρέπει να χάσουμε την αισιοδοξία και την ελπίδα μας, τα πάντα κερδίζονται μέσα από αγώνα υπομονή και επιμονή».

   Ανέφερε πως επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η χρηματοδότηση της Κρήτης από ευρωπαϊκούς πόρους και πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «τα 4,5 χρόνια της δημοσιονομικής δυσκολίας, ξεπέρασε το 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ», «διπλάσια από την τετραετία 2010-2014 που ήταν 600 εκατομμύρια» και προσέθεσε: «Τα έργα που αφήσαμε ήταν ένα ισχυρό θετικό αποτύπωμα. Μπορούσαμε να κάνουμε και περισσότερα άλλα, δεν διαχειριστήκαμε όμως τη χώρα την εποχή των παχιών αγελάδων αλλά στις εποχές τις δύσκολες».

   Είπε επίσης ότι η Κρήτη τα τελευταία χρόνια είδε και σημαντικά έργα να γίνονται και να προγραμματίζονται όπως για παράδειγμα τον ΒΟΑΚ. «Τα 4,5 αυτά χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης, εμείς δώσαμε μάχη να ξεμπλοκάρουμε τις διαδικασίες για την κατασκευή νέου ΒΟΑΚ. Προχωρήσαμε και χωρίσαμε σε τρία τμήματα το έργο και ξεκινήσαμε τη διαδικασία τη διαγωνιστική για την υλοποίηση του έργου. Όταν άφησαμε την κυβέρνηση, υπήρχε σχεδιασμός μέχρι τέλος του χρόνου να έχει προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία, καθότι ήδη είχαν κατατεθεί προσφορές για τα τμήματα από Κίσσαμο μέχρι Χερσόνησο και από κει μέχρι Νεάπολη και συνέχεια για το τμήμα μέχρι Άγιο Νικόλαο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικρίνοντας την κυβέρνηση που «λέει ότι αυτή η διαδικασία δημοπράτησης, ήταν ένα σκίτσο και μία ιδέα και τη βάζει στο ψυγείο» την κάλεσε να «μην τολμήσουν να «κολλήσει τις διαδικασίες που εμείς ξεμπλοκάραμε για τη δημοπράτηση του ΒΟΑΚ διότι θα βρουν μπροστά τους, όχι μόνο εμάς αλλά και όλο τον κρητικό λαό». «Έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους, και η ελληνική Πολιτεία το χρωστάει στους Κρητικούς, στο λαό της Κρήτης που τόσα χρόνια θα έπρεπε να έχει γίνει αυτό το έργο και δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Έργο χωρίς διόδια», συμπλήρωσε.

   Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο και με την Αττική, που θα δώσει όπως ανέφερε ενεργειακή αυτονομία στο νησί. «Το πρώτο ολοκληρώνεται το 2020 και το δεύτερο το 2022, η μικρή δηλαδή και η μεγάλη διασύνδεση οπότε και το νησί θα αποκτούσε ενεργειακή αυτονομία. … Βάλαμε την Κρήτη μέσα στον ενεργειακό χάρτη και το ίδιο κάναμε σε ευρύτερο επίπεδο μέσα από το σχεδιασμό για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα έφερνε τους φυσικούς πόρους από τη νοτιανατολική Μεσόγειο από το Ισραήλ στην Κρήτη και από κει στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα ξεκινήσαμε διαδικασίες για την αξιοποίηση των πόρων νότια της Κρήτης όπου σχεδιάσαμε να προχωρήσουμε με την παρουσία των ελληνικών πετρελαίων ως 100% Δημόσια Επιχείρηση».

   Μίλησε επίσης για τα έργα στη δημόσια υγεία και στα νοσοκομεία της Κρήτης, στα πανεπιστήμια και τα σχολεία «με την προσδοκία να σταθούν και πάλι στα πόδια τους το ΕΣΥ και η Εκπαίδευση».

   Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι «διαψεύδει τη μία προσδοκία πίσω από την άλλη όταν μάλιστα πριν τις εκλογές αλλά και μετά, είχαν διαμορφώσει μία προπαγάνδα ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ». «Σήμερα αυτοί τα κάνουν χειρότερα», είπε ο χαρακτηριστικά.

   Αναφερόμενος ειδικότερα στη Συμφωνία των Πρεσπών, «ζήτημα που κατηγορούσαν εμάς ότι κάναμε μία προδοτική συμφωνία, ενώ εμείς υπερασπιστήκαμε το συμφέρον της πατρίδας μας, και σήμερα η κυβέρνηση, αυτή την προδοτική συμφωνία λέει ότι θα την τιμήσουν και θα την τηρήσουν» τόνισε: «Ρωτάω αφού ήταν προδοτική γιατί θα την τιμήσουν και θα την τηρήσουν; Εμείς είμαστε περήφανοι διότι δε λογαριάσαμε το πολιτικό κόστος και σήμερα που οι Τούρκοι επιτίθενται και σκοτώνουν αμάχους στη Συρία και που σήμερα, βρίσκεται έξω από την Κύπρο με πλοία και με γεωτρήσεις παράνομες, σήμερα δεν υπάρχουν πολεμικά αεροπλάνα της Τουρκίας στα βόρεια της χώρας μας, αλλά εκεί πετάνε τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη».

   Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση για «ξήλωμα των σημαντικών κατακτήσεων μία προς μία». «Ξηλώνουν τις σημαντικές κατακτήσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, τις εργασιακές σχέσεις την προστασία του εργαζόμενου, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την αύξηση του κατώτατου μισθού, κατακτήσεις που δεν είναι κατάκτησεις μιας κυβέρνησης αλλά ενός λαού», είπε και τόνισε:

   «Πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε αυτές τις κατακτήσεις θα τις υπερασπιστούμε όλοι μαζί και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε, όταν σύντομα, πιστεύω, βρεθούμε σε θέση ευθύνης να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, σοφότεροι από τη δική σας εμπειρία, από τη δική σας γνώση και συμμετοχή, για να κάνουμε εκείνες τις μεγάλες τομές για την κοινωνική δικαιοσύνη και την προκοπή του τόπου που δεν θα αφήσουν περιθώρια αμφισβήτησης και δεν θα αφήσουν την πιθανότητα να βρεθεί ξανά κανείς να πει ότι η Προοδευτική και Δημοκρατική παράταξη στον τόπο, ήταν παρένθεση».

   Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τους κατοίκους και απάντησε σε ερωτήσεις και παρατηρήσεις για θέματα που αφορούν τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, το ασφαλιστικό, τις συντάξεις, αλλά και για το μεταναστευτικό. Επί του τελευταίου θέματος σημείωσε ότι ενώ οι ροές προς τα νησιά έχουν αυξηθεί η κυβέρνηση κρατάει στάση αναμονής: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κυρώσεις που αποφάσισε το ευρωπαϊκό συμβούλιο και η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητάει την εφαρμογή τους με το φόβο μην τυχόν και ο Ερντογάν φέρει περισσότερους πρόσφυγες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

   Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στο ερώτημα γιατί έκανε πρόωρες εκλογές τόνισε πως κάποια πράγματα στη ζωή έχουν μεγαλύτερη αξία από τις πολιτικές σκοπιμότητες. «Για μένα είναι προφανές ότι αν κάναμε εκλογές τώρα τον Οκτώβριο τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Όμως προσωπικά πιστεύω ότι ο δικός μας πολιτικός χώρος, ο χώρος ο δημοκρατικός ο χώρος της αριστεράς, έχει ένα πλεονέκτημα που είναι πολύ πιο σημαντικό από τα άλλα πλεονεκτήματα. Αυτό του ηθικού πλεονεκτήματος. Και το ηθικό πλεονέκτημα δεν είναι μόνο να μη βάλεις το χέρι στο μέλι. Είναι επίσης ότι ποτέ δεν θέλουμε και εγώ προσωπικά δεν θέλησα να με κατηγορήσει κανείς, ότι ενώ δεν σε θέλει ο λαός μένεις στην καρέκλα της εξουσίας» ανέφερε και τόνισε:

   «Σε όλες τις δύσκολες στιγμές όπως το 2015 έτσι και τώρα απευθύνθηκα στον ελληνικό λαό και πήρα το μέρος της ευθύνης. Για μένα αυτό έχει μία μεγάλη αξία. Αυτή η αξία που μπορεί να έχει η αξιοπρέπεια και η εντιμότητα και που κάποια στιγμή στη ζωή, αλλά και στην πολιτική αυτή, η αξία, βρίσκεται μπροστά σου».

«Η κυβέρνηση ναρκοθετεί την πορεία του ΒΟΑΚ που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ»

Να υπενθυμίσουμε ότι νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στα Σελλιά του Αγίου Βασιλείου.

Ο Αλ. Τσίπρας έγινε δεκτός από αρκετούς πολίτες, οι οποίοι τον άκουσαν να τους μιλά για την ισχυρή οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, που θέλει να δημιουργηθεί με τη συμμετοχή των πολιτών, μιας και σε αυτούς ανήκουν οι κατακτήσεις που έχουν γίνει, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Τον κ. Τσίπρα συνοδεύουν οι πρώην υπουργοί και βουλευτές κ.κ. Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης.

Σε ερώτηση κατοίκων για το θέμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης απάντησε ότι με τους χειρισμούς της η σημερινή κυβέρνηση ναρκοθετεί την πορεία του έργου που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος για νέες καθυστερήσεις, παρατήρησε.

Επίσης ερωτηθείς για τις Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και για τον προγραμματισμό που υπάρχει για τη συγκεκριμένη περιοχή νότια του Ρεθύμνου, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε μιλώντας προς τους πολίτες τη θέση του ιδίου και του κόμματός του, ότι είναι δίπλα τους σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες τους. Χρειάζεται πάντα μια ήπια ανάπτυξη των ανανέωσιμων πηγών ενέργειας -τόνισε-, ήπια ανάπτυξη του τουρισμού, πρόσθεσε, αντιτασσόμενος στο μαζικό τουρισμό.

Το βράδυ στις 19.00 στην Πλατεία Σοχώρας στο κέντρο της παλαιάς Πόλης του Ρεθύμνου θα συμμετάσχει σε ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε επισκέψεις σε περιοχές της ενδοχώρας του νομού Χανίων, όπου συνομίλησε με πολίτες στο Κολυμπάρι, στις Μουρνίες και στο Καψοδάσος στα Σφακιά.

Παράλληλα, σε συνέντευξη στην εκπομπή «Αντιθέσεις» του τηλεοπτικού σταθμού Κρήτη Tv, ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι βασικός στόχος της επανεκκίνησης του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δημιουργήσουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς.

Όπως ανέφερε, «έχουμε πλήρη επίγνωση ότι στη χώρα μας υπήρξε πάντοτε ο δημοκρατικός χώρος. Ήταν εμπνευσμένος και από την πορεία και από τη διαδρομή του μεγάλου εθνάρχη, διότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος πλέον είναι οικουμενικός, αλλά δεν μπορούμε παρά να έχουμε στο μυαλό μας ότι αποτέλεσε τον ένα από τους δύο πόλους του πολιτικού συστήματος εκείνη την εποχή, τον προοδευτικό πόλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, με άλλα δεδομένα βέβαια, σε μια άλλη εποχή, θέλει να είναι η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη του τόπου, κουβαλώντας όλες αυτές τις μεγάλες παραδόσεις. Τις παραδόσεις που ξεκινάνε από την πορεία του μεγάλου αυτού εθνάρχη, του Βενιζέλου, αλλά προχωράμε και στις ιστορικές παρακαταθήκες της αριστεράς, στην Εθνική Αντίσταση, στα μεγάλα κινήματα για τον εκδημοκρατισμό, στη μεγάλη συμβολή των κινημάτων την περίοδο της μεταπολίτευσης, των νεολαϊστικων κινημάτων, αλλά βεβαίως και στα χρόνια της αλλαγής που ήταν μια πολύ μεγάλη κοινωνική και πολιτική διαδικασία, ανεξαρτήτως του ότι είχε πολύ μεγάλες αντιφάσεις στην πορεία της».

Φωτογρααφίες: Rethemnosnews.gr

Δείτε επίσης: Αλ. Τσίπρας από τα Σφακιά: Να φτιάξουμε μια ισχυρή οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (βίντεο)

Αλ. Τσίπρας από τα Χανιά: «Θέλουμε την κοινωνία συμμέτοχη στη νέα μας πορεία – Κάστρο απόρθητο η Κρήτη» (Βίντεο & φωτο)

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τους πολίτες συμμέτοχους για την Ελλάδα της νέας εποχής» (βίντεο)

Άλλοι με τη «χορηγία» του λαού κι άλλοι των νταβατζήδων (φωτο)

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τους πολίτες συμμέτοχους για την Ελλάδα της νέας εποχής» (βίντεο)

Αλ. Τσίπρας από το Ρέθυμνο: «Η κυβέρνηση ναρκοθετεί την πορεία του ΒΟΑΚ που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί