Στη βουλή η λειτουργία του ΚΔΑΥ Ηρακλείου

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε σήμερα 22 Οκτωβρίου,ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μέσω της οποίας ζητά να λειτουργήσει το ΚΔΑΥ Ηρακλείου στην ΒΙ.ΠΕ.Η με διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αναλυτικά, η ερώτηση:

Σοβαρές ανησυχίες προκαλεί στους εργαζόμενους του ΚΔΑΥ Ηρακλείου έγγραφο προς το ΣΕΠΕ της εταιρείας Waste Solutions AE που το λειτουργεί, με βάση το οποίο “δεν γνωρίζει αν θα λειτουργεί το ΚΔΑΥ Ηρακλείου από 01/10/2019”. Μόλις στις αρχές Οκτώβρη οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν προφορικά πως υπάρχει παράταση της σύμβασης ως 31/12/2019.

Είναι γνωστό πως η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ ΑΕ), που έχει μέχρι σήμερα την ευθύνη λειτουργίας του ΚΔΑΥ στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, δεν έχει μεριμνήσει για την έγκαιρη ανάθεση του έργου. 

Εύλογα λοιπόν προκύπτει, ακόμη μια φορά, το ερώτημα για το μέλλον των εργαζομένων στο ΚΔΑΥ, που ζουν ξανά με την απειλή να μείνουν στο δρόμο. Επιπλέον, υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες των εργαζομένων για την ελλιπή συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού από την εταιρεία – εργολάβο, την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο εργοστάσιο, με αποτέλεσμα τα συνεχή σοβαρά «εργατικά» ατυχήματα, εγκλήματα στη μεγάλη πλειοψηφία τους.

Πρόκειται για σοβαρά προβλήματα, για τα οποία οι αρμόδιοι για την ανακύκλωση, και όχι μόνο, κρατικοί φορείς, κεντρικοί και περιφερειακοί/ δημοτικοί, σφυρίζουν αδιάφοροι, αφήνοντας τους εργαζόμενους στο έλεος της εργοδοσίας και της ΕΕΑΑ ΑΕ. 

Λαμβάνοντας υπόψη την σοβαρότητα της κατάστασης και των συνθηκών στο υπόψη ΚΔΑΥ, μαζί και την εργασιακή ομηρία των εργαζομένων, μια ακόμη συνέπεια της ιδιωτικοποίησης της ανακύκλωσης των δημοτικών απορριμμάτων συσκευασίας:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε:

  • Να διασφαλιστεί η λειτουργία του ΚΔΑΥ Ηρακλείου στη ΒΙΠΕΗ με άμεση προοπτική να περιέλθει αυτή στον ΕΣΔΑΚ. Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, όποιος κι αν είναι ο διαχειριστής του έργου, καθώς και η πλήρης καταβολή του μισθού τους για όσο διάστημα το εργοστάσιο θα παραμείνει κλειστό για εργασίες ή άλλους λόγους. 
  • Να εξοφληθούν οι οφειλές της εταιρίας Waste Solutions AE προς τους εργαζόμενους, να μετατραπούν άμεσα και αναδρομικά τα ένσημα των εργαζομένων σε ΒΑΕ, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία και να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί